Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Παρέμβαση στον Ιανό από εργαζόμενους και το Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Τρίτη, Δεκεμβρίου 29, 2015
231215ianos_syvxa_a
Το απόγευμα της Τετάρτης 22 Δεκέμβρη 2015 προχωρήσαμε σε μια μαζική παρέμβαση έξω από το βιβλιοπωλείο Ιανός στη Σταδίου, προκειμένου να καταγγείλουμε τα διάφορα κρούσματα εργοδοτικής ασυδοσίας και το σχέδιο της ποινικοποίησης, καταστολής και... κατατρομοκράτησης των αγώνων μας, που σηματοδοτήθηκε και από την επίθεση που δεχθήκαμε από τα ΜΑΤ και την εργοδοσία στο σημείο αυτό ένα χρόνο πριν, στην απεργία της Κυριακής 28/12/14, καθώς και την πρόσφατη πρωτόδικη καταδίκη των συναδέλφων μας που συνελήφθησαν εκεί την ημέρα εκείνη. 
Μαζί μας ήταν συνάδελφοι και συναδέλφισσες από τον κλάδο μας και από άλλα εργατικά σωματεία και συλλογικότητες με τις οποίες και τους οποίους έχουμε δώσει από κοινού μια σειρά από μάχες τόσο για την Κυριακάτικη αργία όσο και σε πολλούς άλλους ταξικούς αγώνες. 
Στεκομενοι με πανό μπροστά από τις εισόδους του βιβλιοπωλείου και του μουσικού Ιανού, φωνάζαμε συνθήματα, μοιράζαμε τη νέα σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου μας (βλ. παρακάτω) και κάναμε συζητήσεις με τον κόσμο που περνούσε. 
Να σημειώσουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων είχαν προορισμό τον Ιανό, σε συνέχεια της σχετικής ενημέρωσης-συζήτησης, επέλεξε να μην περάσει μέσα στο κατάστημα, στηρίζοντας έμπρακτα τον αγώνα μας και στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς την εργοδοσία.

231215ianos_syvxa_b   231215ianos_syvxa_c

[ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου μας]

Ποινικοποίηση των συλλογικών εργατικών αγώνων:
η νέα συνεισφορά του ΙΑΝΟΥ …στον πολιτισμό.

Την Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2015, εκδικάστηκε στα δικαστήρια της Ευελπίδων η υπόθεση της δίωξης των 2 συναδέλφων μας που είχαν συλληφθεί έπειτα από την επίθεση των ΜΑΤ στην απεργιακή μας συγκέντρωση έξω από το εν λόγω βιβλιοπωλείο την Κυριακή 28/12/14 (κατόπιν σχετικής μήνυσης της εργοδοσίας). Η προκλητικά και ασυγκάλυπτα μεροληπτική στάση της δικαστικής έδρας υπέρ της εργοδοσίας του Ιανού, των διευθυντικών στελεχών του που κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας και του αστυνομικού, καταδίκασε τους συναδέλφους μας για τη συμμετοχή τους στην απεργιακή συγκέντρωση με την κατηγορία για «παράνομη βία» σε 10 μήνες με 3ετή αναστολή. Από την πλευρά μας ασκήθηκε έφεση επί της καταδικαστικής απόφασης.

Αυτό που εκδικάστηκε κατ’ ουσίαν δεν ήταν απλώς μια διευθέτηση μεταξύ δύο νομικά αντιτιθέμενων πλευρών. Ήταν η σύγκρουση δύο πολιτισμών. Από την μια πλευρά ο κόσμος της εργοδοσίας και των αφεντικών, και από την άλλη, ο κόσμος του αγώνα και της εργασιακής αξιοπρέπειας.

Πολιτισμός για τον ΙΑΝΟ σημαίνει ΜΑΤ, ξυλοδαρμοί, χημικά και συλλήψεις απεργών. Δύσκολα ξεγράφεται η εικόνα μπροστά στην είσοδο του βιβλιοπωλείου, το οποίο θέλει υπερφίαλα να φέρει την ονομασία «αλυσίδα πολιτισμού», με τα ΜΑΤ, κατ’ εντολή των διευθυντικών στελεχών του ΙΑΝΟΥ, να εφορμούν ενάντια στους απεργούς και τους αλληλέγγυους που προασπίζονταν την Κυριακάτικη Αργία στις 28/12/14.

Πολιτισμός για τον ΙΑΝΟ σημαίνει να τοποθετεί για λογαριασμό του δικηγόρους της Χρυσής Αυγής απέναντι σε αγωνιστές που υπερασπίζονται την Κυριακάτικη Αργία. Εξάλλου, τέτοιου τύπου «αλυσίδες πολιτισμού», οι οποίες φτιάχτηκαν μέσα από μίζες, καταπάτηση εργατικών δικαιωμάτων, voucher-εργαζόμενους, όση βιτρίνα και ονόματα καλλιτεχνών και να προβάλουν, όταν έρθει η ώρα της αλήθειας, τότε ο «πολιτισμός» μπορεί να περιμένει λίγο… μπορεί ακόμα να αξιοποιεί τους δικηγόρους υπεράσπισης των φασιστών βιαστών και μαχαιροβγαλτών.

Πολιτισμός για τον ΙΑΝΟ σημαίνει καταδίκη των συλλογικών εργατικών αγώνων και ποινικοποίηση της αντίστασης απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα. Στην πραγματικότητα, είναι το βιβλιοπωλείο-ντροπή που φοράει μηχανάκια στο λαιμό των εργαζομένων για να μετράει τις ατομικές πωλήσεις (και τις συνεπακόλουθες απολύσεις…). Είναι το βιβλιοπωλείο που ζητάει υπογραφές νομιμοφροσύνης από τους/τις υπαλλήλους του, που κάνει εκδικητικές απολύσεις και μεταθέσεις και συχνά εξωθεί υπαλλήλους του σε παραιτήσεις. Είναι το βιβλιοπωλείο των εξαήμερων, των ανοιχτών Κυριακών, των ξεχειλωμένων ωραρίων και των απλήρωτων υπερωριών. Είναι το βιβλιοπωλείο που στερεί τα ρεπό από τους εργαζόμενους μέσα στον ούτως ή άλλως εξοντωτικό Δεκέμβρη για τον κλάδο του βιβλίου, των μαύρων αποδοχών και των προστίμων στους εργαζομένους. Αυτό το βιβλιοπωλείο τώρα γράφει με ακόμα πιο “λαμπρά” γράμματα το όνομά του στο μακρύ κατάλογο των εργοδοτών που σπεύδουν στην παρεμπόδιση και την ποινικοποίηση της αντίστασης στους χώρους εργασίας.

Η καταδίκη των συναδέλφων μας δεν είναι απλώς «μια ακόμα υπόθεση». Σηματοδοτεί τον αυταρχισμό της εργοδοσίας με σύμμαχο την κρατική βία και το πλήθος των αντεργατικών διατάξεων για όσους/ες τολμούν να σηκώσουν κεφάλι απέναντι στις παλιές και νέες μνημονιακές πολιτικές και προασπίζονται τα εργατικά συμφέροντα και την αξιοπρέπειά τους. Η καταδίκη των συναδέλφων μας δείχνει τι σημαίνει «δεύτερη φορά Αριστερά». Την ίδια ημέρα που ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του είπε ότι «η Δικαιοσύνη θα αφεθεί να κάνει απρόσκοπτα τη δουλειά της», την ίδια ημέρα η Δικαιοσύνη «απρόσκοπτα» καταδίκαζε εργαζόμενους που παλεύουν για τα εργασιακά δικαιώματα, που υπερασπίζονται την Κυριακάτικη Αργία. Ανεξαρτήτου κυβέρνησης η εργοδοτική ασυδοσία και τα σκάνδαλα είναι άβατο για τη Δικαιοσύνη.

Πολιτισμός για τον ΙΑΝΟ σημαίνει μπράβοι στην είσοδο του βιβλιοπωλείου. Για ακόμα μια φορά ο κ. Καρατζάς και οι συν αυτώ έχουν φροντίσει να γίνει το βιβλιοπωλείο ο περίγελως στο χώρου του βιβλίου. Στην περιβόητη «αλυσίδα πολιτισμού» μπράβοι πλέον υποδεικνύουν στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που να στέκονται, ελέγχουν αν βρίσκονται δίπλα στον πελάτη, αν κρατάνε το ασύρματο τηλέφωνο ανά χείρας και άλλα παρόμοια που θα χαρακτηρίζονταν «ευτράπελα» αν δεν αφορούσαν την αξιοπρέπεια και την εργασιακή συνθήκη των υπαλλήλων.

Απέναντι στον ευτελισμό της λέξης πολιτισμός και τον αρρωστημένο εμπλουτισμό του από τις διαρκείς «πολιτιστικές παρεμβάσεις» της εργοδοσίας του ΙΑΝΟΥ έχουμε να προτάξουμε έναν άλλον πολιτισμό. Δεν είναι βέβαια «βιτρινάτος», είναι όμως πιο ουσιαστικός, αλλά και πιο δύσκολος. Είναι ο πολιτισμός της συναδελφικότητας, της αλληλεγγύης και της αντίστασης. Είναι ο πολιτισμός που βλέπει πίσω από τα γυαλιστερά προγράμματα της «αλυσίδας πολιτισμού» συναδέλφους και συναδέλφισσσες που έχουν ανάγκες ως εργαζόμενοι/ες. Με βάση αυτό το πολιτισμό εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και στον ΙΑΝΟ και όπου αλλού τα εργασιακά δικαιώματα καταπατώνται.

Κόντρα στην πάγια στόχευση των εργοδοτών του κλάδου μας -με προεξάρχουσα την εργοδοτική ένωση ΕΝ.ΕΛ.ΒΙ. (μέλος της οποίας αποτελεί και ο Ιανός)-, να λοιδορούν, να ποινικοποιούν και να κατατρομοκρατούν τους αγώνες μας. Ως προς αυτό υπενθυμίζουμε και το μήνυμα που μας είχε μεταφέρει η εργοδοσία του Ιανού ότι δε θα προχωρούσε από την πλευρά της τη διαδικασία διώξεων προς τους συλληφθέντες με τον όρο ότι το σωματείο μας θα δεσμευόταν ότι δε θα ασχολούνταν ποτέ ξανά με τον Ιανό!


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Λόντου 6, Εξάρχεια, 10681, Αθήνα | τηλ: 210-3820537
sylyp_vivliou@yahoo.gr | https://bookworker.wordpress.com
  • Blogroll

  • Blog Archive