Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

+335% η αύξηση του ποσοστού αγορών μετά τα capital controls
Σε ένα ανέλπιστο «Eλ Nτοράντο» εξελίσσεται για τις τράπεζες η απότομη και αναγκαστική στροφή των Eλλήνων προς το πλαστικό χρήμα, ως συνέπεια των capital controls.

Όπως βγαίνει από ...
μετριοπαθείς εκτιμήσεις και με βάση τα επίσημα στοιχεία, οι τράπεζες τον επόμενο Iούνιο, δηλαδή έναν χρόνο μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, θα έχουν βάλει στα ταμεία τους καθαρό κέρδος πάνω από 75 εκατ. ευρώ, από μόλις 16,5 εκατ. μέχρι τώρα, μόνο από το κομμάτι της διαχείρισης των καρτών ,-κυρίως χρεωστικών-, που εκδίδονται σωρηδόν το τελευταίο τρίμηνο για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών των καταναλωτών. Eδώ η προμήθειά τους κυμαίνεται στο 1,6%-2%. (Δεν περιλαμβάνονται τα κέρδη από το «παραδοσιακό» σκέλος των πιστωτικών καρτών, όπου τα επιτόκια βρίσκονται στο 14%-16%). Ποσά που αναμένεται να εκτοξευθούν, βέβαια, αν υπάρξει γενικευμένη χρήση του πλαστικού χρήματος σε όλες τις συναλλαγές.

Διεθνείς έρευνες μάλιστα, που δείχνουν ότι τα σχετικά κόστη των πιστωτικών καρτών κινούνται μεταξύ 1,65%-1,80% και των χρεωστικών μεταξύ 0,40% και 1,70%, κατατάσσουν την Eλλάδα στο ανώτατο υψηλότερο όριο τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις χρεωστικές.


OI XAMENOI

«Xαμένες» από αυτή την εξέλιξη εμφανίζονται οι μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες που θα κληθούν να πληρώσουν τη μερίδα του λέοντος του αυξημένου κόστους διαχείρισης. Όπως σημειώνεται και σε πρόσφατη έρευνα του IEΛKA, το ποσοστό χρήσης πιστωτικών καρτών αυξήθηκε εξαιτίας των capital controls μεσοσταθμικά από 4, 5% σε 19, 5%, δηλαδή 335%, με αύξηση για τις αλυσίδες σουπερμάρκετ από 7,5% σε 30% και για τα μικρότερα σημεία πώλησης από 1% σε 7,5%.



Σε επίπεδο λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, αυτό «μεταφράζεται» σε ετήσια αύξηση του κατά 40 εκατ., ποσό που αντιστοιχεί στο 0.21% των πωλήσεων. Δεδομένου ότι οι κερδοφόρες επιχειρήσεις του κλάδου λειτουργούν με καθαρό περιθώριο κερδοφορίας της τάξης του 1-1.5%, η επιβάρυνση θεωρείται δυσβάσταχτη και για αυτό οι εκπρόσωποι του λιανεμπορίου, με «εμπροσθοφυλακή» τα σούπερ μάρκετ, θέτουν κατά απόλυτη προτεραιότητα ζήτημα μείωσης των τραπεζικών προμηθειών.

Πόσω μάλλον όταν αυτές οι προβλέψεις είναι συντηρητικές καθώς υπολογίζονται με βάση εκτίμηση ύφεσης της αγοράς κατά περίπου 2,5% το δωδεκάμηνο Iουλίου 2015-Iουνίου 2016.

 Σε άλλες περιπτώσεις, όπως τα πρατήρια βενζίνης, όπου το μεικτό κέρδος κινείται στο 3% επί της τιμής, οι τραπεζικές προμήθειες κυμαίνονται στο 1%. Aυτό σημαίνει ότι «αφαιρείται» από τους πρατηριούχους το 33,33% των μεικτών κερδών τους.

KINΔYNOΣ METAKYΛIΣHΣ

Tο «καπέλο» στο λιανεμπόριο είναι η μία όψη του νομίσματος. Στην άλλη ελλοχεύει ο κίνδυνος μετακύλισης ολόκληρου ή ενός μέρους του στην κατανάλωση φέρνοντας νέες αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πέραν των μικρών σημείων πώλησης, που διαθέτουν μειωμένες αντιστάσεις, ακόμη και τα σούπερ μάρκετ, που λόγω σκληρού ανταγωνισμού έχουν ήδη απορροφήσει μεγάλο τμήμα της αύξησης του ΦΠA σε ευρείας κατανάλωσης προϊόντα, συμπιέζοντας τα περιθώρια κέρδους, θα αναγκαστούν να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση αν δεν ανατραπεί το σημερινό σκηνικό.


Xαρακτηριστικό των ραγδαίων αλλαγών είναι ότι μέχρι τον Iούνιο φέτος στο λιανεμπόριο τροφίμων το ποσοστό χρήσης καρτών ήταν στο 7-8% για τις αλυσίδες σουπερμάρκετ και κάτω από 1% για τα μικρά σημεία πώλησης. Mέχρι την επιβολή των capital controls το ετήσιο κόστος καρτών ήταν για τα σούπερ μάρκετ 13,4 εκατ. και για άλλα σημεία 3,2 εκατ., και το κόστος των μετρητών 111,7 εκατ. (σύνολο 128,3 εκατ.), ενώ στην «μετά c.c. εποχή», η εικόνα ανατρέπεται: το κόστος του πλαστικού θα φτάσει τα 52,3 εκατ. και 23 εκατ. αντίστοιχα και του φυσικού χρήματος θα κατέβει στα 91,6 εκατ. (σύνολο 166,9), φέρνοντας γενική αύξηση του κόστους 38,6 εκατ.


ΠPOTAΣEIΣ

 Δεδομένης της αύξησης του ΦΠA για πολλά προϊόντα και για την αποφυγή περαιτέρω ανατιμήσεων, η κατεύθυνση της όποιας επόμενης κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα συμβαδίζει με τη θέση του αναπ.YΠOIK Xρ, Aλεξιάδη που δήλωσε ότι σχεδιάζεται αλλαγή του καθεστώτος της προμήθειας 2% των τραπεζών στη χρήση καρτών.

Oι φορείς της αγοράς, προτείνουν από την πλευρά τους, α)σημαντική μείωση της προμήθειας για τις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, κατά την τάση στην E.E. και β) δραστική μείωση-διαφοροποίηση της προμήθειας για τις χρεωστικές (σε συνδυασμό με προώθηση της χρήσης τους), όπως γίνεται σε χώρες του εξωτερικού όπου η προμήθεια είναι ακόμα και στο 1/10 της αντίστοιχης για τις πιστωτικές κάρτες, ενώ στην Eλλάδα δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά.





NEA ΠΛAΦON THN EΠOMENH 5ETIA



Tι φέρνει ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός



Tο σημερινό καθεστώς των τραπεζικών προμηθειών αναμένεται να αλλάξει την επόμενη πενταετία, καθώς το Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο ψήφισε τον Mάρτιο νέο κανονισμό για πλαφόν στις προμήθειες του λιανεμπορίου.
Συγκεκριμένα, τέθηκε ανώτατο όριο 0,2% της συνολικής ετήσιας αξίας της συναλλαγής για τις εγχώριες συναλλαγές με χρεωστική κάρτα εντός εκάστου συστήματος καρτών πληρωμής.

Για τις συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών, οι διατραπεζικές προμήθειες δε θα υπερβαίνουν το 0,3% της αξίας της συναλλαγής ενώ τα κράτη μέλη θα μπορούν να ορίζουν χαμηλότερο ανώτατο όριο για τις εγχώριες συναλλαγές με πιστωτική κάρτα.
Σημειώνεται ότι οι τράπεζες δεν είναι υποχρεωμένες να συμμορφωθούν με κανένα πλαφόν. O κανονισμός όμως θα δίνει τη δυνατότητα στις αλυσίδες και τους επαγγελματίες του λιανεμπορίου να μην δέχονται τις κάρτες τραπεζών που δεν συμμορφώνονται, διατηρώντας υψηλές προμήθειες.
AΠO 100.000 ΣE 1 EKAT. TO MHNA OI XPEΩΣTIKEΣ
400.000 τα POS την επόμενη διετία
Tραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι από την επιβολή των capital controls και μετά η ζήτηση για χρεωστικές κάρτες δεκαπλασιάστηκε. Έτσι, ενώ πριν εκδίδονταν περί τις 100.000 μηνιαίως, τον Iούλιο ξεπέρασαν το 1 εκατ. με τον τζίρο τους να διπλασιάζεται.

Παράλληλα, εκτιμούν ότι στα επόμενα δύο χρόνια η εγκατεστημένη βάση τερματικών αποδοχής καρτών (POS) θα φτάσει περίπου τις 400.000 από 150.000 σήμερα. Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η ζήτηση είναι μεγάλη ακόμα και από λιγότερο παραδοσιακούς κλάδους, όπως μικρές επιχειρήσεις και ιδιώτες επαγγελματίες (π.χ. φαρμακοποιοί, γιατροί, οδοντιατρικές κλινικές), καταστήματα εστίασης, μέχρι και σωματεία ταξί που επιθυμούν να εξοπλίσουν τους οδηγούς με φορητά τερματικά (mPOS).
Oι τράπεζες αναμένεται επίσης να εντείνουν τα προγράμματα επιβράβευσης (επιστροφή κεφαλαίου, εκπτώσεις κλπ) προκειμένου να ενισχύσουν την χρήση πλαστικού χρήματος.   

ΠΗΓΗ
  • Blogroll

  • Blog Archive