Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016


Πρόστιμο 20.000 ευρώ στο Mega για εξαπάτηση του τηλεοπτικού κοινού επέβαλε το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ) για τη χρήση μίας πλαστής φωτογραφίας που έδειχνε γιαγιά σε ρόλο τσιλιαδόρου έξω από ΑΤΜ, την επομένη του κλεισίματος των τραπεζών, όταν δηλαδή ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα από την ελληνική κυβέρνηση.
Ο λόγος; Ότι η επίμαχη φωτογραφία που παρουσιαζόταν σε ρεπορτάζ του σταθμού ως εκείνων των ημερών, όχι μόνο ήταν....
παλιά, αλλά και από άλλη χώρα.

Την φωτογραφία είχε δημοσιεύσει πρώτη η εφημερίδα Espresso και στην απολογία του ο σταθμός ισχυρίστηκε ότι λόγω της προηγούμενης δημοσίευσης της φωτογραφίας στην εφημερίδα, «συγγνωστά ο σταθμός θεώρησε τη φωτογραφία επίκαιρη».
Το ΕΣΡ όμως αποφάνθηκε ότι το επιχείρημα αυτοί δεν μπορεί να γίνει δεκτό διότι «η σχετική δημοσίευση δεν φέρει κανένα στοιχείο (π.χ., στοιχεία φωτογράφου, τοπικός προσδιορισμός) από το οποίο θα μπορούσε να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι πρόκειται για αξιόπιστη πηγή, άξια να αναπαραχθεί από άλλο Μέσο Ενημέρωσης».
Στην απόφασή του το ΕΣΡ σημειώνει πως «η μετάδοση της φωτογραφίας αυτής ήταν δυνατόν να προκαλέσει το αίσθημα του κινδύνου σε ορισμένους καταναλωτές, οι οποίοι ενδεχομένως να απέφευγαν να κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας».
Η απόφαση ελήφθη τον περασμένο Σεπτέμβριο από το τετραμελές Συμβούλιο, με προεδρεύουσα τη Λίνα Αλεξίου, αλλά δημοσιεύτηκε πρόσφατα.
Την απόφαση δημοσιεύσουν οι typologies.gr:

tvxs
  • Blogroll

  • Blog Archive