Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

«Όταν το Associated συνεργαζόταν με τους Ναζί»

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Πέμπτη, Μαρτίου 31, 2016
φυλλάδιο Ναζί Ναζιστικό φυλλάδιο με φωτογραφίες του Associated Press | ΑP Photo
 
Ένα θέμα που ήδη συζητείται διεθνώς, έφερε στη δημοσιότητα ο Guardian και προέρχεται από το αρχειακό υλικό που συγκέντρωσε η Γερμανίδα ιστορικός Harriet Scharnberg.
Όπως αποκαλύπτεται, το ...
γνωστό ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press είχε συνάψει επίσημη συνεργασία με το καθεστώς του Χίτλερ κατά τη δεκαετία του 1930, διοχετεύοντας προς τις αμερικανικές εφημερίδες, περιεχόμενο και υλικό που παραγόταν και επιλεγόταν άμεσα από το υπουργείο της ναζιστικής προπαγάνδας.
Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι το Associated Press ήταν το μοναδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Δύσης που παρέμενε ανοιχτό στη χιτλερική Γερμανία: σύμφωνα με τη Γερμανίδα ιστορικό, αποδεικνύεται ότι το AP ήταν το μοναδικό μέσο ενημέρωσης που μπορούσε να έχει συνεργασία με το καθεστώς των Ναζί, αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη.
Οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία (ονομάστηκε «Schriftleitergesetz»), με το AP να δεσμεύεται ότι δεν θα δημοσιεύσει κανένα υλικό που μπορεί να αποδυναμώσει τη δύναμη του Γ' Ράιχ στη Γερμανία ή στο εξωτερικό.
Εκπρόσωπος του Associated Press μίλησε στον Guardian για το συγκεκριμένο θέμα, σημειώνοντας: «Συνεχίζουμε να ερευνούμε το ζήτημα αυτό, όμως το ΑΡ απορρίπτει κάθε εικασία ότι συνεργάστηκε σκόπιμα με το ναζιστικό καθεστώς».

 efsyn.gr
  • Blogroll

  • Blog Archive