Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Ανοίγει ξανά η ιστορική ΑΒΕΞ: Το πήραν πάνω τους οι εργαζόμενοι (;)

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Σάββατο, Μαρτίου 26, 2016
Σοβαρή προσπάθεια γίνεται, για να λειτουργήσει και πάλι η ΑΒΕΞ...

Η προσπάθεια αυτή, που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και ορισμένους μήνες, γίνεται από τους εργαζόμενους της ΑΒΕΞ, οι οποίοι μετά το κλείσιμο της γνωστής πρώην ξυλουργικής εταιρίας είναι άνεργοι και έχουν μείνει στον αέρα.

Η ΑΒΕΞ, εφόσον τελικά ανοίξει θα λειτουργήσει στα πρότυπα των εργοστασίων της Αργεντινής, εκεί όπου μετά την χρεοκοπία της χώρας οι εργάτες είχαν αναλάβει από κοινού την διοίκησή τους και που ταυτόχρονα αποτελούσαν εργαζόμενοι και αφεντικά.

Σε αυτό το πρότυπο θα ανοίξει εφόσον προχωρήσουν οι διαδικασίες ο χώρος της ΑΒΕΞ, αφού έτσι και αλλιώς δεν φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα κανένα ενδιαφέρον από επενδυτή που θα έπαιρνε από μόνος του, ένα τόσο μεγάλο επιχειρηματικό ρίσκο, ειδικότερα με βάση τις οικονομικές συνθήκες που υπάρχουν στην αγορά.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει τις συζητήσεις για το εγχείρημα τους με διάφορους φορείς της περιοχής και έχουν εξασφαλίσει την στήριξή τους. Συνάντηση για αυτόν τον σκοπό έγινε και προ καιρού με τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη.

Η ιστορία της ΑΒΕΞ

Θυμίζουμε ότι ο χώρος της ΑΒΕΞ από την στιγμή που έκλεισε το εργοστάσιο είναι εγκαταλειμμένος και ήρθε για να προστεθεί στην «νεκρή» βιομηχανική ζώνη που χαρακτηρίζει εδώ και χρόνια την Ακτή Δυμαίων.

Να σημειωθεί ότι η ΑΒΕΞ κατείχε σημαντική θέση στη βιομηχανική ιστορία της Πάτρας, ενώ ήταν από τις πρώτες ελληνικές επιχειρήσεις που προχώρησαν σε βιομηχανική παραγωγή προϊόντων ξύλου.

Ωστόσο, στις 9 Οκτωβρίου του 2012 γράφτηκε η «τελευταία σελίδα» της ιστορικής βιομηχανίας όταν και έγινε δεκτή η αίτηση πτώχευσης που είχαν υποβάλει οι εργαζόμενοι σ' αυτήν, διεκδικώντας την καταβολή μισθών τους μέσω της εκποίησης περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Είχε συμπληρώσει 90 χρόνια από την ίδρυσή της σαν βιομηχανία παραγωγής σταφιδοκιβωτίων.

Μάλιστα, ο χώρος της ΑΒΕΞ τους περασμένους μήνες είχε αποτελέσει κατάλυμα για τους μετανάστες που είχαν έρθει στην Πάτρα, ενώ υπάρχει μέσα στην λίστα των κυβερνώντων στους χώρους εκείνους που είναι υποψήφιοι για την δημιουργία κέντρων φιλοξενίας για τους πρόσφυγες από την Συρία.







patranews
  • Blogroll

  • Blog Archive