Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2016

To bullying στον Στρατό: Μια καταγγελία από το ΚΕΤΘ Αυλώνας

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Παρασκευή, Μαρτίου 04, 2016

Η καταγγελία για άλλο ένα περιστατικό bullying σε στρατόπεδο έγινε στην Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων - Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων Σπάρτακος.
Όπως σημειώνει η Επιτροπή, που έχει στη διάθεσή της τα στοιχεία για το περιστατικό, δεν πρόκειται δυστυχώς για ένα μεμονωμένο περιστατικό στον ελληνικό στρατό, αλλά για έναν κανόνα, που προκύπτει από....
την αρρωστημένη αντίληψη περί "αντρισμού" στον στρατό και τη διάκριση μεταξύ "παλιού και νέου" φαντάρου. "Αυτές οι αρρωστημένες αντιλήψεις αποτελούν συστατικά στοιχεία της μιλιταριστικής καθημερινότητας και επιβάλλονται με τη βία από το πιο "προσαρμοστικούς" σε όσους διαφοροποιούνται από τα στερεότυπα".
"Έτσι καταλήγουμε, τα βάρβαρα και δραματικά γεγονότα που αφαίρεσαν την ζωή του Βαγγέλη Γιακουμάκη, να μην είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας των στρατοπέδων. Αυτή είναι η πραγματικότητα του στρατού, ανεξάρτητα αν γίνονται γνωστά ή όχι τα όποια περιστατικά βίας, καθώς η θρασυδειλία είναι το άλλο πρόσωπο της όποιας σαδιστικής συμπεριφοράς. Φυσικά, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, που γνωρίζει ότι όλα αυτά συμβαίνουν από την Σχολή Ευελπίδων μέχρι τις Σχολές Υπαξιωματικών, από τις Ειδικές δυνάμεις μέχρι την Προεδρική Φρουρά και όχι μόνο –όπως αποκαλύπτει και η επιστολή καταγγελίας-, νοιάζεται πρωτίστως να μην θιγεί το Γόητρο του Στρατού. Να μην αποκαλυφθούν!", αναφέρει το Δίκτυο Σπάρτακος.
Ακολουθεί η καταγγελία
«Ονομάζομαι …και είμαι στρατιώτης στο ΚΕΤΘ Αυλώνας. Μετά την πρώτη μέρα παρουσίας μου στην .. Ίλη στον ... θάλαμο άρχισαν οι λεκτικές επιθέσεις εναντίον μου, αλλά δεν έδωσα σημασία θεωρώντας άνευ λόγου.
Όμως κατά την ημέρα Πέμπτη κλιμακώθηκε η ένταση. Μετά τη βραδινή αναφορά (21.30) εισήλθα στην ντουζιέρα για να πλυθώ, ο συνστρατιώτης μου … άνοιξε τις βρύσες των νιπτήρων για να τελειώσει το νερό και μου έριξε κρύο νερό με το τηλέφωνο της διπλανής ντουζιέρας.
Την επόμενη μέρα η επιλαρχία μας είχε αγιασμό και ζήτησα άδεια από τον υπίλαρχο μου να παραμείνω στην ίλη, γιατί είμαι δεκανέας υπηρεσίας και έπρεπε να κατεβάσω στρατιώτες κατά την πορεία της νύχτας.
Έτσι μεταξύ της 8.30 με 10.00 π.μ. ο … με ενοχλούσε συστηματικά τραβώντας με από τα χέρια, κάθησε πάνω μου, θέλησε να μου βάλει φωτιά στα πόδια για να σηκωθώ από το κρεβάτι και όταν προσπάθησα να αποχωρήσω από το θάλαμο, με κράτησε από το αριστερό χέρι και μου το γύρισε».
  • Blogroll

  • Blog Archive