Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Δολοφονήθηκε βραβευμένη οικολόγος ακτιβίστρια - Είχε δεχθεί απειλές

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Παρασκευή, Μαρτίου 04, 2016
H Berta Cáceres, βραβευμένη ακτιβίστρια για το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα, δολοφονήθηκε σήμερα, μόλις μια εβδομάδα μετά τις απειλές που δέχθηκε επειδή αντιστάθηκε στην κατασκευή υδροηλεκτρικού έργου.
Η οικογένειά της καταγγέλει ότι της ασκούνταν αφόρητες πιέσεις από υποστηρικτές του μεταλλευτικού τομέα και των υδροηλεκτρικών εταιριών.
Ο θάνατός της έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή καθώς η  Cáceres υπήρξε μια εξέχουσα και θαρραλέα υπερασπίστρια του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Η συν-ιδρυτής του Συμβουλίου των Ιθαγενών της Ονδούρας πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από...
ενόπλους που μπήκαν στο σπίτι της στο La Esperanza. Οι δράστες διέφυγαν χωρίς να τους αναγνωρίσει κανείς, ενώ τραυμάτισαν και τον αδερφό της Cáceres.

"Η αστυνομία λέει πως της επιτέθηκαν για να την κλέψουν αλλά είναι ένα πολιτικό έγκλημα της κυβέρνησης της Ονδούρας", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κάρλος Ρέγες, επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Λαϊκής Αντίστασης (FNRP).
Η Berta Cáceres, είχε τιμηθεί το 2015 με το βραβείο Goldman, ένα από τα πιο γνωστά αμερικανικά βραβεία για την προάσπιση του περιβάλλοντος.
Πρωτοστάτησε για την υπεράσπιση του ποταμού Γκουαλκάρκε, στη βορειοδυτική Ονδούρα, όπου μια εταιρία σχεδιάζει την κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος, το οποίο απειλεί να στερήσει το νερό από εκατοντάδες κατοίκους της περιοχής.

  • Blogroll

  • Blog Archive