Ποιος δεν θαύμασε τα επιτεύγματα της Apple, τα πρωτοπόρα iphones,
ipads και τόσα άλλα, την ιδιοφυία του Steve Jobs κοκ. Πίσω από τα
«θαυματουργά» επιτεύγματα των νέων τεχνολογιών όμως βρίσκονται στρατιές
εξοντωμένων εργαζομένων τους οποίους οι «πρωτοπόρες» εταιρείες
εκμεταλλεύονται σε βαθμό εγκλήματος. Αυτό «χτυπάει» ακόμα...
περισσότερο
όταν οι επικεφαλείς των εταιρειών των νέων τεχνολογιών επιδιώκουν να
εμφανίσουν μια εικόνα προοδευτικών, ανοιχτόμυαλων και εναλλακτικών.
Τέτοιος ήταν ο Στιβ Τζόμπς, της Apple τέτοιος είναι και ο Τιμ Κουκ, ο παλιός φίλος του Στιβ Τζομπς που ανέλαβε τα ηνία της Apple μετά το θάνατο του τελευταίου, το 2011.Οι καταγγελίες για το τι συμβαίνει πίσω από τις λαμπερές οθόνες της Apple κυκλοφορούν εδώ και αρκετό καιρό.
To εργοστάσιο της Foxconn, το οποίο κατασκευάζει ανάμεσα σ’ άλλα και τα iphones και ipads της Apple, έγινε γνωστό στην υφήλιο μετά τις απανωτές αυτοκτονίες εργαζομένων που δεν άντεχαν άλλο τις συνθήκες εργασίας! Το εργοστάσιο Pegatron, στη Σαγκάη, ένα ακόμα εργοστάσιο που κατασκευάζει iphones αποδεικνύεται ακόμα χειρότερο.
Όταν οι καπιταλιστές κάνουν… «έλεγχο»
Κάτω από την πίεση που ασκήθηκε διεθνώς, η Apple αναγκάστηκε να επιτρέψει να ανοίξουν οι πύλες του εργοστασίου σε δημοσιογράφο του Αμερικανικού Δικτύου Bloomberg. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να… «αποδείξει» η Apple ότι οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο δε δούλευαν πάνω από 60 ώρες τη βδομάδα!Στο δημοσιογράφο Shai Oster που επισκέφθηκε το εργοστάσιο, έκανε περιήγηση ο… διευθυντής του, John Sheu γνωστός σαν Big John. Ο «Μέγας Τζον» εξήγησε στο δημοσιογράφο, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Bloomberg, πως στο εργοστάσιο «κάθε δευτερόλεπτο μετράει»… Δεν χρειαζόταν να το υπερηφανευτεί, το υποψιαζόμασταν…
Τέτοιου είδους «έλεγχοι» είναι βέβαια για γέλια! Θυμίζουν ελέγχους στο στρατό όπου έρχεται ο ανώτερος και ο κατώτερος κάνει ότι είναι δυνατό για να είναι όλα στην «εντέλεια», για όση ώρα είναι ο ανώτερος παρών…
Τα πραγματικά στοιχεία
Το China Labor Watch (CLW) ένας οργανισμός που παρακολουθεί κι ενημερώνει για τις εργασιακές συνθήκες στην Κίνα, δηλώνει ξεκάθαρα πως «Οι έλεγχοι είναι ένα σόου». Και παραθέτει στοιχεία για την Apple τα οποία είναι συντριπτικά και αδιαμφισβήτητα.Η CLW ανέλυσε τα στοιχεία από τα επίσημα χαρτιά μισθοδοσίας 1261 εργαζομένων, τα οποία συγκέντρωσε με ιδιαίτερη προσοχή και μυστικά στη διάρκεια του τελευταίου τετραμήνου του 2015. Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών σχηματίζουμε την ακόλουθη εικόνα:
- Οι εργαζόμενοι πληρώνονται με περίπου 300 δολάρια το μήνα (μικτά).
- Από το μηνιαίο εισόδημά τους το 42,4% προέρχεται από υπερωρίες πράγμα που δείχνει πως οι ώρες εργασίας ανά βδομάδα για τους εργαζόμενους της Apple ξεπερνούν κατά πολύ τις 60 (που η εταιρεία υποστηρίζει ότι είναι το ανώτατο όριο).
- Η εταιρεία υποστηρίζει πως δεν παραβιάζει το όριο των 36 ωρών υπερωρίας το μήνα που θέτει η κινέζικη νομοθεσία, όμως η έρευνα της CLW έδειξε πως μόνο το 1% δουλεύει τις υπερωρίες που ισχυρίζεται η εταιρεία.
- Στην πραγματικότητα το 83,8% των εργαζομένων δουλεύει πάνω από 80 ώρες υπερωρία το μήνα, το 64% πάνω από 90 ώρες το μήνα και το 24,1% πάνω από 100 ώρες υπερωριών το μήνα!
- Ο μισθός μιας εργαζόμενης στα τερματικά ενημέρωσης ήταν ο μισός της αξίας ενός iPhone 6 (2020 γουάν, όταν ένα iPhone 6 στην Κίνα πωλείται στα 4488 γουάν).
- Οι εργαζόμενοι της Pegatron είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν σε 15λεπτες συναντήσεις προσωπικού, πριν και μετά από κάθε βάρδια, κάθε μέρα. Αυτά δεν πληρώνονται. Η CLW υπολογίζει πως οι κλεμμένες ώρες εργασίας από τους εργαζόμενους αποφέρουν στην εταιρεία το ποσό των 11.85 εκατομμυρίων δολαρίων.
Τα γιαπίδια
Οι διάφοροι γιάπηδες (σοφοί και έξυπνοι καθώς πρέπει και «εξ’ ορισμού» είναι) θα μας απαντήσουν βέβαια ότι αν θέλουμε να παίρνουμε «φτηνά» μηχανήματα από την Apple θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι εργαζόμενοι που τα παράγουν δεν πρέπει να πληρώνονται ακριβά. Την απάντηση όμως τη δίνει και πάλι η ίδια η πραγματικότητα.- Το σύνολο των μισθών που πληρώνει η Apple για τους 1,6 εκατομμύρια εργαζομένων που δουλεύουν γι’ αυτήν αντιστοιχεί σαν ποσοστό στο 2,6% των ετήσιων πωλήσεων της.
- Ο μισθός του φίλου του μακαρίτη Στιβ Τζομπς, Τιμ Κούκ, σε ετήσια βάση ανέρχεται σε 10.281.327 δολάρια – καλύπτεται, όμως, από τις απλήρωτες υπερωρίες των εργαζομένων της Petragon, που ξεπερνούν τα 11 εκατ. δολάρια, οπότε είναι εντάξει, δεν κοστίζει κάτι επιπλέον στον καταναλωτή.
- Πέρα από μισθό του όμως ο ταλαντούχος κ. Κουκ αμοίβεται και με μετοχές – σαν ανταπόδοση για τα θαυμαστά του έργα. Η αξία των μετοχών του Κουκ ανερχόταν στις αρχές του 2016 στα 300 εκατομμύρια δολάρια, ποσό το οποίο αντιστοιχούσε στους ετήσιους μισθούς 78.847 εργαζόμενων στην Petragon. (Η Petragon εργοδοτεί συνολικά 70.000 εργαζόμενους – με άλλα λόγια μόλις και μετά βίας οι μετοχές του ξεπερνούν τη μισθοδοσία για ολόκληρο το εργοστάσιο).
Είναι το σύστημα, ανόητοι
Αυτός είναι ο καπιταλισμός λοιπόν. Κι όσοι θέλουν να έχουν σχέση με την πραγματικότητα ας μην ψάχνουν να βρουν καλούς καπιταλιστές που θα μας σώσουν από τους κακούς.Η συμβουλή θα είχε ιδιαίτερη αξία αν μπορούσε να ισχύσει για τους κυβερνώντες, αλλά κάτι τέτοιο δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμβεί… Αυτοί, ακόμα κι όταν οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου, όλοι μαζί και σε πλήρη συγχρονισμό τους έχουν από κάτω και τους βαράνε αλύπητα, επιμένουν να ψάχνουν για τον καλό καπιταλιστή που θα ακούσει με προσοχή αυτά που θα του πουν για να πράξει ανάλογα…