Πέμπτη, 28 Απριλίου 2016


Σε φυλάκιση 15 ετών καταδικάστηκε χθες, ο πρώην πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Ντένις Χάστερτ, για οικονομικό έγκλημα το οποίο σχετίζεται με τη σεξουαλική κακοποίηση μαθητών των οποίων υπήρξε προπονητής.
Όπως ανέφερε ο....
ομοσπονδιακός δικαστής Τόμας Ντούρκιν, η ποινή κάθειρξης θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη εάν ο 74χρονος Χάστερτ δεν ήταν τόσο μεγάλος σε ηλικία και η υγεία του σε τόσο κακή κατάσταση.
Στην εμφάνισή του στο δικαστήριο, ο Χάστερτ ζήτησε συγγνώμη για τη σεξουαλική κακοποίηση αγοριών όταν ήταν δάσκαλος και προπονητής στην πόλη που μεγάλωσε, στο Γιόρκβιλ του Ιλινόι. «Ζητώ συγγνώμη σε όσους πλήγωσα και παραπλάνησα. Ήθελα να απολογηθώ για τα αγόρια τα οποία κακομεταχειρίστηκα» είπε ο Χάστερτ στον δικαστή στη διάρκεια της δίωρης ακροαματικής διαδικασίας για την αναγγελία της καταδίκης του στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σικάγου. Ο Ντούρκιν τον ρώτησε αν αναγνωρίζει ότι κακοποίησε σεξουαλικά τα θύματά του και ο Χάστερτ απάντησε πως το αναγνωρίζει.

Ο Ντένις Χάστερτ επάνω δεξιά 
Βουλευτής των Ρεπουμπλικανών και λομπίστας 
Ο Χάστερτ, ο οποίος ως βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ήταν ο μακροβιότερος πρόεδρος βουλής στην αμερικανική ιστορία, καθώς και επιτυχημένος λομπίστας με μισθό 75.000 δολαρίων τον μήνα, παραδέχθηκε τον Οκτώβριο του 2015 ότι απέσυρε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό σε μικρές δόσεις για να αποφύγει τον έλεγχο, λέγοντας ότι χρειάστηκε τα χρήματα μετά από μια κρυφή συμφωνία με ένα από τα πέντε θύματα σεξουαλικής κακοποίησης για να τον αποζημιώσει με 3,5 εκατομμύρια δολάρια για πόνο και ψυχική οδύνη.
Ο δικαστής είπε ότι παρόλο που ο Χάστερτ δεν μπορούσε να καταδικαστεί για σεξουαλική κακοποίηση γιατί είχε παραγραφεί το αδίκημα, μπορούσε να ληφθεί υπ' όψιν το αδίκημα στην επιβολή της κάθειρξης. «Κάποιες συμπεριφορές είναι ασυγχώρητες, όσο παλιές και να είναι. Η κακοποίηση έγινε πριν από 40 χρόνια, αλλά η ζημιά συνεχίστηκε μέχρι τις μέρες μας», είπε ο Ντούρκιν.

Αφού εκτίσει την ποινή του, ο Χάστερτ θα βρίσκεται υπό επιτήρηση για δύο χρόνια και θα πρέπει να συμπληρώσει ένα πρόγραμμα ειδικά για άτομα που έχουν καταδικαστεί για σεξουαλική κακοποίηση, καθώς και να πληρώσει πρόστιμο 250.000 δολαρίων (220.750 ευρώ).
Το όνομα του θύματος που εισέπραξε χρήματα από τον Χάστερτ δεν έχει ανακοινωθεί. Τη Δευτέρα, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Τζέιμς Ντο (που χρησιμοποιείται συμβατικά σε νομικές υποθέσεις στις ΗΠΑ), το άτομο αυτό άσκησε αγωγή εναντίον του Χάστερτ για 1,8 εκατομμύρια δολάρια, λέγοντας ότι είχε εισπράξει μόνο 1,7 εκατομμύρια δολάρια από την αποζημίωση που του είχε υποσχεθεί ο πρώην βουλευτής.

tvxs
  • Blogroll

  • Blog Archive