Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Έφυγε από τη ζωή ο Γεράσιμος Αρσένης

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Τρίτη, Απριλίου 19, 2016
Αρσένη δεν κάνεις ούτε για τσοπάνης δεν είμαστε τα πρόβατα που ότι θέλεις κάνεις! 

Σύνθημα των σπουδαστών την εποχή που ο Αρσένης ήταν υπουργός Παιδείας...

 «Τσάρος της Οικονομίας» τη δεκατία του ΄80 και κορυφαίος υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ 19/04/2016
 Την τελευταία του πνοή σε...
ηλικία 85 ετών άφησε ο Γεράσιμος Αρσένης, αστός πολιτικός   και υπουργός κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ενώ είχε διεκδικήσει και την ηγεσία του κόμματος.
Ο Γεράσιμος Αρσένης γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς το 1931 και σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Οικονομικά με υποτροφία στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ (ΜΙΤ).
 Εργάστηκε ως οικονομολόγος στον (Ο.Η.Ε.) στη Νέα Υόρκη και στη Γενεύη και διετέλεσε διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Μελετών του Κέντρου Ερευνών του ΟΟΣΑ στο Παρίσι (1964 – 1966) και διευθυντής στον Οργανισμό του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (United Nations Conference on Trade and Development, UNCAD) από το 1967 έως το 1980.

Ως διευθυντικό στέλεχος των Ηνωμένων Εθνών, ανέλαβε πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο σε συνεργασία με διάφορες σοσιαλιστικές κυβερνήσεις και το 1981 ανέλαβε τον σχεδιασμό του οικονομικού προγράμματος της πρώτης τετραετίας του ΠΑΣΟΚ και ανέλαβε την υλοποίησή του.
Αρχικά τοποθετήθηκε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (3 Νοεμβρίου 1981 – 20 Φεβρουαρίου 1984) και διατήρησε αυτή την ιδιότητα όταν μπήκε στην κυβέρνηση τον Ιούλιο του 1982 και ανέλαβε υπουργός Εθνικής, γεγονός που του έδωσε το προσωνύμιο «τσάρος της οικονομίας».
Ο Γ.Αρσένης ήταν στενός συνεργάτης του Α. Παπανδρέου, παρά την κρίση των σχέσεών τους μετά τη διαγραφή του από το ΠΑΣΟΚ το 1989 Ο Γ.Αρσένης ήταν στενός συνεργάτης του Α. Παπανδρέου, παρά την κρίση των σχέσεών τους μετά τη διαγραφή του από το ΠΑΣΟΚ το 1986 Το 1985 παραιτήθηκε από υπουργός διαφωνώντας με τον Ανδρέα Παπανδρέου σε θέματα οικονομικής πολιτικής και υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανέλαβε ο Κώστας Σημίτης.
Τον Μάρτιο του 1986 διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ εξαιτίας της κριτικής που ασκούσε στην κυβερνητική πολιτική. Το ίδιο έτος ίδρυσε το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (Ε.Σ.Κ.) το οποίο απέτυχε εκλογικά. Το 1989 επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ και το 1993 ανέλαβε υπουργός Εθνικής Άμυνας (13 Οκτωβρίου 1993 – 25 Σεπτεμβρίου 1996).

Με την αποχώρηση του Ανδρέα Παπανδρέου από την πολιτική, διεκδίκησε με αξιώσεις την ηγεσία του κόμματος τον Ιανουάριο του1996, την οποία έχασε από τον Κώστα Σημίτη.
Ο Γεράσιμος Αρσένης θεωρούνταν πιο κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου εκείνη την εποχή, παρά την παλαιότερη διαφωνία τους: τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του Λούκα Κατσέλη διατηρούσαν πολύ φιλικές σχέσεις με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στην κυβέρνηση Σημίτη.
Οι μεταρρυθμίσεις του προκάλεσαν κύμα καταλήψεων από μαθητές λυκείου, αλλά πολλές από αυτές τελικά υιοθετήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Αντικαταστάθηκε το 2000 από τον Πέτρο Ευθυμίου.
 Τον Σεπτέμβριο του 2006 κατέλαβε τη βουλευτική έδρα του Κώστα Σκανδαλίδη ως πρώτος επιλαχών του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Αθηνών μετά την παραίτηση του τελευταίου. Ήταν έγγαμος με τη Λούκα Κατσέλη, πρώην υπουργό και νυν πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και είχε τέσσερα παιδιά.

Με πληροφοριες από την wikipedia

  • Blogroll

  • Blog Archive