Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Γιατί τους ξένους και όχι τους Έλληνες;

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Παρασκευή, Απριλίου 01, 2016

«Γιατί φροντίζετε τους ξένους, ενώ οι Έλληνες πεινάνε;» Μη μου πεις ότι κάθε εθελοντής και κάθε ευαίσθητος που προσφέρει αγάπη στους ξεριζωμένους, δεν το έχει ακούσει, δεν το έχει κάπου διαβάσει αυτό. Γιατί λοιπόν; 
1. Επειδή...
ο Έλληνας έχει πρόσβαση σε βασικές υποδομές, όπως σχολείο για τα παιδιά, κάποια (όσο πάει και ισχνότερα, αλλά υπαρκτά) κοινωνικά επιδόματα.
2. Επειδή ο Έλληνας, στη συντριπτική πλειοψηφία, έχει μια οικογένεια εδώ. Φίλους. Γείτονες. Κάποιους που θα νοιαστούν. Και η Ελλάδα είναι μια χώρα με γερούς ακόμα οικογενειακούς και φιλικούς περίγυρους που απλώνουν χωρίς μεγάλη σκέψη δίχτυ αγάπης.
3. Επειδή ο Έλληνας γνωρίζει πού βρίσκεται. Μιλάει τη γλώσσα. Ξέρει τις γειτονιές και τις υπηρεσίες. Μπορεί να διεκδικήσει πιο εύκολα.
4. Επειδή ο Έλληνας κατά τουλάχιστον 80% κατοικεί στη δική του στέγη. Φτωχική ή όχι, είναι δική του. Χρεωμένη στις τράπεζες ή όχι, είναι δική του. Και επειδή ακόμα δεν κατάσχεται από τις τράπεζες η πρώτη κατοικία, χιλιάδες έχουν σωθεί από την αστεγία. Ο Έλληνας που είναι στον δρόμο, είναι μειοψηφία (ευτυχώς), σε σχέση με τον πραγματικό αριθμό ανέργων και οικογενειών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
5. Επειδή ο ξένος έχει φύγει κακήν κακώς από πόλεμο και τυραννία που λίγοι Έλληνες έχουμε ζήσει. Γι’ αυτόν τον βίαια ξεριζωμένο ξένο υπάρχει διεθνής προστατευτική νομοθεσία. Και η Ελλάδα πρέπει να είναι μια χώρα ανθρωπιάς, που κάνει τον κόσμο καλύτερο, σεβόμενη τη διεθνή νομιμότητα, ακόμα και όταν οι γείτονες την καταπατάνε.
Ναι, και για τον Έλληνα νοιάζομαι αφού νοιάζομαι για τον «ξένο». Επειδή νιώθω Άνθρωπος που νοιάζεται για τους Ανθρώπους. Χωρίς διαχωρισμό σε «δικούς» και «άλλους». Χωρίς ενδιαφέρον για τον θεό, το χρώμα και τη γλώσσα κανενός.
Ναι, και για τον Έλληνα νοιάζομαι αφού νοιάζομαι για τον «ξένο». Επειδή η αδιαφορία φέρνει μόνο μοναξιά. Το μίσος φέρνει μόνο μίσος. Η βία φέρνει μόνο βία. Η αγάπη, η προσφορά και η αλληλεγγύη κάνουν μόνο καλύτερο τον κόσμο. Ποτέ χειρότερο.
Σημείωση: Ας θυμόμαστε πάντα ότι κανένας πρόσφυγας δεν είναι «παράνομος». Έτσι κι αλλιώς κανένας άνθρωπος δεν είναι παράνομος. Όμως ειδικά ο πρόσφυγας έρχεται από ανάγκη και προστατεύεται από διεθνή νομοθεσία. Η διαδικασία χορήγησης ασύλου έπεται της εισόδου του στη χώρα.
Πηγή: facebook.com/notes/theodota-nantsou
  • Blogroll

  • Blog Archive