Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Σουηδία: ένα σαββατόβραδο “παρέα” με τους Soldiers of Odin

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Τρίτη, Απριλίου 05, 2016
“… An Asian gang who initially had joined a noisier and more visible picket were much taken by the militant’s swashbuckling approach: “Respect to AFA [AntiFasist Action].” Later in an interview with the New Musical Express, Rochdale rap band Kaliphz echoed the sentiment but went considerably further. “You have to do what AFA do: find the nazis and sort them out… AFA are the only organization that goes out there and does something. They make it physically hard for the nazis to move in this country…”
 (Από το βιβλίο του Sean Birchall, Beating the Fascists, 2010)
 To Σαββατόβραδο της 2 Απρίλη, έκαναν την εμφάνιση τους ταυτόχρονα σε τρεις πόλεις της Σουηδίας οι ακροδεξιοί πολιτοφύλακες Soldiers of Odin [Στρατιώτες του Όντιν] (SoO). Ο Όντιν θεωρείται ο ανώτατος θεός στη Σκανδιναβική και Τευτονική θρησκεία και μυθολογία. Οι SoO είναι ένα διεθνές αντιμεταναστευτικό γκρουπ ....
πολιτοφυλακών που δημιουργήθηκε στο Kemi της Φινλανδίας (πόλη στον άξονα του λεγόμενου αρκτικού προσφυγικού διάδρομου προς την Σουηδία) τον Οκτώβριο του 2015. Το γκρουπ συγκροτήθηκε ως αντίδραση στις αυξανόμενες προσφυγικές ροές και στον μεγάλο αριθμό αιτούντων ασύλου στην Φινλανδία. Χρησιμοποιώντας ρητορική περί της ασφάλεια; των Φιλανδών στους δρόμους και την φερόμενη αυξανόμενη εγκληματικότητα μεταναστών και προσφύγων, οι πολιτοφυλακές θα επενέβαιναν δήθεν για να προστατεύσουν πολίτες από την απειλή ξένων εγκληματιών, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τις αρχές.
Οι SoO αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με ρατσιστικές και νεοναζιστικές ομάδες. Παρόλα αυτά, ο άνθρωπος που ξεκίνησε την ομάδα, ο ναζί Mika Ranta, σχετίζεται με το ακροδεξιό Φιλανδικό Κίνημα Αντίστασης [Finnish Resistance Movement], ενώ έχει επίσης καταδικαστεί για ξυλοδαρμό με ρατσιστικά κίνητρα. Εν τέλει, οι πολιτοφυλακές τους απαρτίζονται αποκλειστικά από ρατσιστές και φασίστες. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι οι SoO είναι ο βραχίονας δρόμου του αντιμεταναστευτικού και αντιισλαμικού κινήματος PEGIDA στην Σκανδιναβία. Η ομάδα των πολιτοφυλακών άρχισε να κερδίζει σχετικό μομέντουμ στις αρχές του 2016 μετά τα γεγονότα της πρωτοχρονιάς στην Κολωνία και άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις και τις κατηγορίες εις βάρος προσφύγων/μεταναστών για σεξουαλικές επιθέσεις σε γυναίκες, το μαχαίρωμα μιας εργαζόμενης σε κατάλυμα για πρόσφυγες στην Σουηδία και άλλα μικρο-εγκλήματα που συνδέονται με μετανάστες. Οι SoO ισχυρίζονται σήμερα ότι αριθμούν 600 μέλη και 25 πυρήνες στην Φιλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Πολωνία, Γερμανία, Εσθονία, Ουγγαρία, Αγγλία και στις ΗΠΑ. Τον Φεβρουάριο του 2016 ξεκίνησαν περιπολίες στην Νορβηγία, υπό την εποπτεία του Ronny Alte, πρώην ηγέτη του Norwegian Defence League και ηγετικού μέλους του PEGIDA.
Soldiers of Odin στο λιμάνι του Trelleborg στην νότια Σουηδία. Στο συγκεκριμένο λιμάνι αποβιβάζονταν πρόσφυγες ερχόμενοι από την Γερμανία με το πλοίο.
Ενδεικτικά για την δράση τους και το ποιόν τους, στις 15 Μαρτίου 2016, οι SoO ανακοίνωσαν στην σελίδα τους στο Facebook ότι ενεπλάκησαν στην διάσωση ενός ανήλικου κοριτσιού από απόπειρα βιασμού από δύο πρόσφυγες. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι ένστολοι τους ευχαριστούσαν για την συμβολή τους. Περαιτέρω έρευνα όμως την επόμενη μέρα απέδειξε ότι ούτε η αστυνομία ούτε κανείς άλλος είχε γνώση του περιστατικού. Οι ίδιοι οι SoO παραδέχθηκαν μερικές ώρες αργότερα ότι μέλος τους είχε κατασκευάσει την ιστορία, ο οποίος και θα διαγραφόταν.
Το γκρουπ έχει γύρω στα 100 μέλη στην Σουηδία, η οποία είναι η τέταρτη χώρα της Σκανδιναβίας όπου εμφανίζονται. Ο εκπρόσωπος τους στην Σουηδία Mikael Johansson αρνείται ότι η ομάδα είναι βιτρίνα για ναζιστικές οργανώσεις αλλά παραδέχεται ότι πολλά από τα μέλη της έχουν εθνικοσοσιαλιστικές ιδέες. Η αρχική τους εμφάνιση ήταν πριν περίπου δέκα ημέρες στην επαρχία της Dalarna, η οποία για τους σουηδούς φασίστες θεωρείται η κοιτίδα του σουηδικού πολιτισμού. Στην συνέχεια εμφανίστηκαν στην Στοκχόλμη, το Trelleborg και το Jönköping. Οι πρώτες αυτές περιπολίες δεν συνοδεύτηκαν από σοβαρή αντιφασιστική αντίδραση στο δρόμο. Να θυμίσω ότι στις 30 Γενάρη στην Στοκχόλμη διεξάχθηκε εκτεταμένο πογκρόμ ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυγες στον κεντρικό σταθμό του Μετρό της Στοκχόλμης από μέλη του PEGIDA που συνέπραξαν με χούλιγκαν τοπικών ομάδων, μια μέρα πριν από την σχεδιασμένη συγκέντρωση ναζί, ρατσιστών και ακροδεξιών στο κέντρο της Στοκχόλμης. Κατά την διάρκεια του πογκρόμ αλλά και την συγκέντρωση της επόμενης μέρας εντοπίστηκαν αρκετοί πολωνοί χούλιγκαν οι οποίοι είχαν μεταβεί στην σουηδική πρωτεύουσα επί τούτου.
stockholm
Από το πογκρόμ ακροδεξιών και χούλιγκαν εναντίον προσφύγων στο Μετρό της Στοκχόλμης
stockholm
Μέλη των ακροδεξιών πολιτοφυλακών Soldiers of Odin στην Στοκχόλμη
Μέσα σε αυτό το κλίμα παρατεταμένης αντιφασιστικής αδράνειας, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, οι SoO καλούσαν πολιτοφύλακες σε περιπολίες στις πόλεις  Γκέτεμποργκ, Μάλμε και Ουψάλα. Αυτή την φορά όμως θα συναντήσουν σθεναρή αντιφασιστική απάντηση στον δρόμο. Ομάδα 50-60 αντιφασιστριών και αντιφασιστών στο Μάλμε εμφανίζεται στο χώρο προσυγκέντρωσης των SoO και ακολουθεί εκτεταμένη συμπλοκή. Τα πρωτοπαλίκαρα των SoO (μέλη του κόμματος των Σουηδών Δημοκρατών, πρώην επικεφαλής των Hells Angels κ.α.) φεύγουν από τον χώρο πρώτοι εν μέσω διαπόμπευσης, χλευασμών, και «εναγκαλισμών». Στους υπόλοιπους «στρατιώτες» δόθηκε ότι τους αναλογούσε. Σύμφωνα με δικές τους μαρτυρίες στο Facebook αρκετοί από αυτούς τελικά περιπόλησαν… τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου του Μάλμε. Οι αντιφασίστριες και αντιφασίστες κατέλαβαν τον χώρο προσυγκέντρωσης τους για περίπου μισή ώρα και ενώ είχαν καταφθάσει ένστολοι. Μετά αποχώρησαν συντεταγμένα και συνέχισαν την βόλτα στην πόλη του Μάλμε, ειδικά σε δρόμους και σημεία όπου διανυκτερεύουν Ρομά, άστεγοι, μετανάστες και πρόσφυγες.
malmö
Αντιφασίστες και αντιφασίστριες στο Μάλμε καταλαμβάνουν τον χώρο προσυγκέντρωσης των SoO υπό την εποπτεία μπάτσων
soo
Στο Γκέτεμποργκ, οι SoO δέχτηκαν αυθόρμητη επίθεση από αντιφασίστες/ριες όταν ξεκινούσαν την περιπολία τους και ενώ κινούνταν προς την πλατεία Masthugg. Ένας «στρατιώτης» μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.  Και στο Γκέτεμποργκ οι ένστολοι κατέφθασαν μετά την συμπλοκή. Η περιπολία των SoO στην πόλη της Ουψάλα δεν κατέληξε σε οδομαχία αφού ένστολοι περιπολούσαν από την αρχή το σκανδιναβικό «περίπολο» ενώ αντιφασίστες/ριες σε όλη την διάρκεια της διαδρομής τους χλεύαζαν. Σύμφωνα με πηγές των ένστολων, η αστυνομία είχε επικοινωνήσει με αντιφασιστικές οργανώσεις κατά την διάρκεια της ημέρας και είχε παρακαλέσει (!) για την αποφυγή βίας κατά των SoO.
Video Player
  Βίντεο από την βόλτα των SoO στην Ουψάλα με την συνοδεία μπάτσων
 Παρά το φιάσκο του Σαββατόβραδου για τους SoO στην Σουηδία και όσους ονειρεύονται την εγκαθίδρυση Hilfspolizei [ναζιστικές βοηθητικές αστυνομικές ομάδες], ο κίνδυνος είναι ακόμη ορατός. Η άνοδος και η σταθεροποίηση της ακροδεξιάς στα Ευρωπαϊκά κοινοβούλια (είτε αυτή εκφράζεται από ανοιχτά ναζιστικά σχήματα όπως στην Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Σλοβακία, είτε από λαϊκίστικα, φιλοχριστιανικά, ισλαμοφοβικά κόμματα όπως στην Γαλλία, την Γερμανία, και την Δανία) επιζητά και παρουσία στον δρόμο. Όπως οι πρώην ναζί των Σουηδών Δημοκρατών άφησαν τα μαλλιά τους να μακρύνουν, έκρυψαν τις σβάστικες και φόρεσαν γραβάτες, έτσι και τα φασιστικά τάγματα εφόδου φόρεσαν προβιά πολιτοφυλακών προστασίας από την δήθεν εγκληματικότητα των μεταναστών/προσφύγων. Τα γεγονότα του τελευταίου 24ώρου καταδεικνύουν ότι αφενός οι φασίστες, παρά τις κοινοβουλευτικές τους επιτυχίες, ενδιαφέρονται να ελέγξουν τον δρόμο αλλά και ότι αφετέρου ο δρόμος αποτελεί ακόμη προνομιακό πεδίο για αντιφασιστική δράση. Ως απόρροια της τεράστιας κρίσης που προέκυψε από τους πολέμους στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Συρία αλλά και το κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων, χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσα τους παιδιά, βρίσκονται στους δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων χωρίς χαρτιά, στέγη, προστασία, εκτεθειμένοι σε ακροδεξιά τάγματα όπως οι SoO. Τα υποκείμενα που προκύπτουν, διαμορφώνονται και επηρεάζουν το αστικό τοπίο τώρα είναι καθοριστικής σημασίας για το άμεσο μέλλον των ευρωπαϊκών πόλεων. Εν μέσω αυτής της κατάστασης και ενώ το ευρωπαϊκό αστικό τοπίο δέχεται άλλη μια κατασταλτική επίθεση εποπτείας με αφορμή τις επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, η αντιφασιστική οργάνωση και δράση γίνεται καθήκον και στοίχημα.
Μια από τις ομορφότερες σκηνές από την Σουηδία το προηγούμενο Σάββατο ήταν η στιγμή που ένα αντιφασιστικό μωσαϊκό από ντόπιους, μετανάστες, κοριτσιών, αγοριών, γκέυ, στρέιτ, τρανς, λευκών και όχι, περνούσε σαν τρένο πάνω από τα σώματα αξιολύπητων «στρατιωτών» του τίποτε…

ΠΗΓΗ
  • Blogroll

  • Blog Archive