Κυριακή 1 Μαΐου 2016

«Σήμερα απολύουν έναν με το “έτσι θέλω”, αύριο εκατοντάδες»

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Κυριακή, Μαΐου 01, 2016
Σε μια περίοδο που καθημερινά χάνουν τη δουλειά τους χιλιάδες εργαζόμενοι (119.000 απολύσεις δηλώθηκαν μόνο τον Μάρτιο στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ), η απόλυση ενός εργαζομένου στον ΟΤΕ....
μοιάζει σταγόνα στον ωκεανό, ακόμα και αν καταγγέλλεται ως «η πρώτη παράνομη και καταχρηστική απόλυση» στην ιδιωτικοποιημένη ΔΕΚΟ, στην οποία το Δημόσιο εξακολουθεί να κατέχει το 20% των μετοχών.

Σύμφωνα πάντως με την Ομοσπονδία Εργαζομένων και την Πανελλήνια Ενωση Τεχνικών ΟΤΕ, η συγκεκριμένη απόλυση και κυρίως ο αυθαίρετος τρόπος με τον οποίο αποφασίστηκε δεν είναι απλώς μια σταγόνα, αλλά ενδέχεται να αποτελέσει τη θρυαλλίδα για νέες απολύσεις, με κατάχρηση του «διευθυντικού δικαιώματος».

Για παράνομη και καταχρηστική ερμηνεία του άρθρου 13 του Ενιαίου Κανονισμού Προσωπικού του ΟΤΕ, που επιτρέπει απολύσεις μέσω διευθυντικού δικαιώματος, κάνει λόγο η ΟΜΕ-ΟΤΕ, τονίζοντας ότι παρακάμφθηκε η προσφυγή στην πειθαρχική διαδικασία που προβλέπει η ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

«Η καταγγελία της σύμβασης εργαζομένου που αποδίδεται σε υπαιτιότητά του είναι προφανές ότι μπορεί και πρέπει να περάσει και να αποδειχτεί μόνο μέσα από την εφαρμογή του πειθαρχικού ελέγχου», σημειώνουν.

Ωστόσο, παρά τις αντιδράσεις των σωματείων, η διοίκηση του ΟΤΕ επιμένει στην απόλυση, υποστηρίζοντας ότι ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Η νομοθεσία

Σύμφωνα με το άρθρο 13 του κανονισμού του ΟΤΕ για την καταγγελία σύμβασης με υπαιτιότητα εργαζομένου αρκεί μια συνοπτική ακρόαση, στην οποία δεν απαιτείται καν η απόδειξη και η εξειδικευμένη αιτιολόγηση της απόλυσης, ούτε προβλέπεται πειθαρχικός έλεγχος.

Ακριβώς αυτή είναι η διαφωνία των σωματείων, που επιμένουν στην παραπομπή σε πειθαρχικό.

«Χωρίς συζήτηση, αναιτιολόγητα και χωρίς δικαίωμα απολογίας ή υπεράσπισης, μου ανακοινώθηκε ξερά και απάνθρωπα η απόλυσή μου. Ούτε σκότωσα ούτε έκλεψα, ακόμα όμως και σ’ αυτή την περίπτωση θα είχα δικαίωμα άμυνας, απολογίας και υπεράσπισης, εδώ όμως όχι! Επρεπε αναιτιολόγητα, στα μουλωχτά και με συνοπτική διαδικασία να απαλλαγούν κάποιοι από εμένα», γράφει στην επιστολή του ο απολυμένος εργαζόμενος Β.Ο. (τα στοιχεία του στη διάθεση της εφημερίδας).

Κερκόπορτα για μαζικές απολύσεις θεωρεί την απόλυση του συναδέλφου τους η Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων ΟΤΕ, υποστηρίζοντας ότι έγινε για λόγους παραδειγματισμού και εκφοβισμού με πρόσχημα το «αξιολόγιο».

Το αξιολόγιο είναι ένα σύστημα μέτρησης της απόδοσης του προσωπικού που τα ίδια τα σωματεία έχουν καταγγείλει επανειλημμένα ως αυθαίρετο, καλώντας τους εργαζόμενους να το απαξιώσουν στην πράξη.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΠΕΤ-ΟΤΕ Θανάση Φωλιά, το αξιολόγιο εφαρμόζεται έτσι ώστε να βαθμολογούνται κάτω από τη βάση 6%-7% του προσωπικού κάθε χρόνο.

Η συγκεκριμένη απόλυση, τονίζουν άλλοι συνδικαλιστές από την ΠΕΤ-ΟΤΕ, δεν συνδέεται άμεσα με το αξιολόγιο, αλλά με πλημμελή εκτέλεση καθηκόντων, χωρίς αυτό να δικαιώνει την παράκαμψη του πειθαρχικού.

«Η απόλυση του συναδέλφου, ενός καταξιωμένου επιστήμονα οικονομολόγου με 17 χρόνια υπηρεσίας στον ΟΤΕ, έχει και βάθος και θα έχει και συνέχεια. Ετοιμάζουν εκατοντάδες απολύσεις. Δεν θα τους περάσει, όσους συμμάχους και να διαθέτουν σήμερα στη χώρα», λέει στην «Εφ.Συν.» ο αντιπρόεδρος της ΠΕΤ-ΟΤΕ, καυτηριάζοντας την πολιτική της Ντόιτσε Τέλεκομς.




efsyn
  • Blogroll

  • Blog Archive