Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Μια σημαντική δράση αλληλεγγύης διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Λαμίας. Στη δράση συμμετείχαν   και μέλη του Κινήματος Δεν Πληρώνω Φθιώτιδας.
Η  σχετική ανταπόκριση :...
Ο κήπος  αλληλεγγύης των δύο πόλεων και των πολλών λαών
 
Το είπαν και το έκαναν. Αψήφησαν  τις καιρικές συνθήκες, συντονίστηκαν σωστά άνθρωποι δύο γειτονικών πόλεων και κατάφεραν  να ενώσουν τις δυνάμεις τους.
 
Οι αλληλέγγυοι της Λαμίας και του Βόλου συνεπείς στο ραντεβού της Κυριακής φύτεψαν στις Θερμοπύλες τον κήπο της αλληλεγγύης.
 
Παράλληλα  μοίρασαν  συσκευασμένα τρόφιμα, λαχανικά, ντομάτες. ρούχα , παπούτσια , σαμπουάν, απορρυπαντικά ρούχων και σχολικά είδη . Η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας (τρεις κλούβες κι ένα αγροτικό) ανακούφισε τους 350 πρόσφυγες μεταξύ των οποίων υπάρχουν  και 130 παιδιά που αναδείχθηκαν  σε πρωταγωνιστές της ημέρας.
0f7c7f3a72b311bac2d34b0767829f76_L
Οι ομάδες αυτοδιαχείρισης των προσφύγων, που δημιουργήθηκαν με κατευθύνσεις της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Λαμίας, λειτούργησαν  και πάλι άψογα.
 
Οι αλληλέγγυοι της  πόλης μας είχαν το συντονισμό όλων των δράσεων.
 
Στον χαιρετισμό τους οι  αλληλέγγυοι των δύο πόλεων  τόνισαν  μεταξύ άλλων:
 
«Είμαστε εδώ γιατί είμαστε αλληλέγγυοι. Ανάμεσά μας υπάρχουν αρκετοί που οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας  ήταν πρόσφυγες.  Δεν ξεχνάμε τι σημαίνει προσφυγιά. Είμαστε εδώ και αγωνιζόμαστε , όπως κι εσείς , να σταματήσει ο πόλεμος !  Ενώνουμε τις φωνές μας μαζί με τις δικές σας να ανοίξουν τα σύνορα. Ζητάμε οι Ευρωπαίοι να σεβαστούν  το δικαίωμα κάθε κατατρεγμένου από τον πόλεμο  ανθρώπου να μεταβεί με ασφάλεια και να εγκατασταθεί στη χώρα που επιλέγει . Ζητάμε να εφαρμόσουν  τη  Διεθνή  Σύμβαση της Γενεύης που κατοχυρώνει τα δικαιώματα των προσφύγων. Θα είμαστε δίπλα σας για όσο καιρό θα παραμείνετε στη χώρα μας και θα κάνουμε ό,τι  μπορούμε για να ζείτε με αξιοπρέπεια σε πραγματικά ανθρώπινες συνθήκες.  Η ελληνική κοινωνία , οι απλοί πολίτες, παρά  τα μεγάλα προβλήματα φτώχειας και ανεργίας που αντιμετωπίζουμε, προσφέρουμε από το υστέρημά μας  και στεκόμαστε  στο πλευρό σας».
 
 
 
Συγκινητικά ήταν τα λόγια κάποιου πρόσφυγα, που ανταπαντώντας  είπε ότι χρωστάνε αμέτρητα  ευχαριστώ στους Έλληνες. Επεσήμανε, ότι από την πρώτη στιγμή που έφτασαν στην Ελλάδα, το  ενδιαφέρον  των  ανθρώπων  είναι αληθινό .  Αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά των αλληλέγγυων  της  περιοχής και τόνισε ότι  τους νιώθουν δικούς τους ανθρώπους. «Ζούμε γιατί  εσείς μας στηρίζετε» είπε  και καταχειροκροτήθηκε από το πλήθος των προσφύγων και των αλληλέγγυων.
 
Ακολούθησε  λιτός μπουφές με παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις.  Τα πρόσωπα φωτίστηκαν όταν ο ήχος της κιθάρας γλύκανε την ατμόσφαιρα.  Τα προσφυγόπουλα  τραγούδησαν και χόρεψαν  στους  δικούς μας  και στους δικούς του ρυθμούς.  
 
 
Γνωρίζουμε όλοι,  ότι από την πρώτη στιγμή τα μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Λαμίας  στάθηκαν δίπλα στους πρόσφυγες που  βρέθηκαν στην πόρτα μας. Οι  δράσεις Αλληλεγγύης δεν σταματούν στη συγκέντρωση και διανομή ειδών πρώτης ανάγκης. Τα μέλη της Πρωτοβουλίας, επισκέπτονται καθημερινά το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Θερμοπυλών, συζητούν μαζί τους, καταγράφουν τις ανάγκες τους,  τα τυχόν προβλήματα υγείας τους, κλείνουν ραντεβού στο νοσοκομείο ή σε γιατρούς, βοηθούν στη μεταφορά ασθενών ή εγκύων, συμβάλλουν  να γίνουν ομάδες αυτοοργάνωσης από τους ίδιους τους πρόσφυγες, ενημερώνουν για τη διαδικασία αιτήσεων ασύλου,  παρεμβαίνουν στις αρμόδιες αρχές με συγκεκριμένες προτάσεις,  προωθούν ζητήματα στην Ύπατη Αρμοστεία,  ενημερώνουν και προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν  την κοινωνία, συντονίζουν την ανταπόκριση του κόσμου και αγωνίζονται  για τα δικαιώματα των προσφύγων,   το άνοιγμα των συνόρων και το σταμάτημα των πολέμων.
 
                              Η αλληλεγγύη δεν έχει τέλος !
 
                             Η αλληλεγγύη ενώνει τους λαούς  !
 
  • Blogroll

  • Blog Archive