Τρίτη 31 Μαΐου 2016



Με νέες απεργίες σε μετρό, σιδηροδρόμους και αεροδρόμια ξεκινά η τρίτη εβδομάδα κοινωνικής αναταραχής, στη Γαλλία, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του Euro 2016, στις 10 Ιουνίου.
Στη σκληρή γραμμή επιμένει και το τρίτο σε δύναμη συνδικαλιστικό σωματείο της χώρας (SUD), που τάχθηκε υπέρ απεργίας διαρκείας στο μετρό και στους σιδηροδρόμους από τις 10 Ιουνίου, όταν εκατοντάδες χιλιάδες φίλοι του ποδοσφαίρου θα έχουν...
συρρεύσει στη Γαλλία.
Στους σιδηροδρόμους, κυλιόμενη απεργία προκηρύχθηκε από το βράδυ της Τρίτης, από την SNCF, τη γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων, που είναι ο επίσημος μεταφορικός φορέας της διοργάνωσης Euro.
Χωρίς μετρό και προαστιακό θα βρεθεί το Παρίσι την ερχόμενη Πέμπτη καθώς προκηρύχθηκε απεργία «επ΄αόριστον» από την συνδικαλιστική Ενωση CGT.
Από την ερχόμενη Παρασκευή, απεργούν και οι εργαζόμενοι στην πολιτική αεροπορία.
Στο μέτωπο του αποκλεισμού των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, η απεργία συνεχίζεται στους τερματικούς πετρελαϊκούς σταθμούς των λιμανιών της Μασσαλίας και της Χάβρης, που τροφοδοτούν τα δύο παρισινά αεροδρόμια του Ορλί και του Ρουασί με κηροζίνη.
Εξι από τα οκτώ διυλιστήρια της Γαλλίας βρίσκονται εκτός λειτουργίας ή υπολειτουργούν, ενώ για την τροφοδοσία σε καύσιμα αντλούνται τα γαλλικά στρατηγικά αποθέματα.
Ανένδοτοι και έτοιμοι για μάχη μέχρις εσχάτων υπέρ του νομοσχεδίου εργασιακής μεταρρύθμισης δήλωσαν τόσο ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ όσο και ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς. Ωστόσο, βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος τάσσονται ανοικτά υπέρ της τροποποίησης του επίμαχου νομοσχεδίου, ως μοναδική διέξοδος στην κρίση.
Πρόκειται για το άρθρο που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να διαπραγματεύονται απευθείας με τους εργαζομένους τους όρους εργασίας, αντικαθιστώντας έτσι τις συλλογικές κλαδικές διαπραγματεύσεις και διεκολύνοντας τις απολύσεις.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Journal Du Dimanche, το 46% των Γάλλων επιθυμεί την απόσυρση του νομοσχεδίου, ενώ το 40% επιθυμεί την τροποποίησή του. Μόνο το 13% τάσσεται υπέρ της μεταρρύθμισης ως έχει.
Οκτώ συνδικάτα αποφάσισαν εντατικοποίηση των κινητοποιήσεων μέχρι την 14η Ιουνίου, που έχει κηρυχθεί ημέρα εθνικού ξεσηκωμού καθώς θα συμπέσει με την κρίσιμη συνεδρίαση της γαλλικής Γερουσίας επί του επίμαχου νομοσχεδίου για τα εργασιακά.
Μέχρι τότε, οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα επικεντρωθούν στον τομέα των μετακινήσεων.

ΠΗΓΗ:The Local
  • Blogroll

  • Blog Archive