Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

ΠΑΡΙΣΙ ΤΩΡΑ: ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΑ ΜΜΕ

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Πέμπτη, Ιουνίου 09, 2016
Ανταπόκριση από το Παρίσι της Μαρίας Δεναξά, στο Real, στις 9/6/2016 

Απαντά σε ερωτήσεις δημοσιογράφου από την Αθήνα.

Η απομαγνητοφώνηση έγινε από τη Δήμητρα Αγγελοπούλου, του Κινήματος Δεν Πληρώνω.
 
Δημοσιογράφος: Γειά σου Μαρία
Δεναξά: Γειά σας. Να σας πω ότι όχι μόνο το Παρίσι αλλά και όλη η χώρα βρίσκεται σε κλοιό κινητοποιήσεων κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης και όλο αυτό μια ημέρα πριν την έναρξη του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. 
Απ’ ότι φαίνεται θα ξεκινήσει κανονικά από την άλλη όμως έχουμε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Σήμερα οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους μπλόκαραν σιδηροδρομικούς σταθμούς και κατέλαβαν τραίνα. 
Το πρωί συνδικαλιστές απέκλεισαν την μεγαλύτερη κεντρική αγορά νωπών προϊόντων που βρίσκεται στο Παρίσι. 
Την ίδια ώρα στους δρόμους όχι μόνο της Γαλλικής πρωτεύουσας αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις είναι βουνά τα σκουπίδια καθώς στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν και οι εργαζόμενοι της καθαριότητας και βεβαίως γίνονται καθημερινά διαδηλώσεις όπως χθες το πρωί που οι διαδηλωτές βρέθηκαν κάτω από το σπίτι της υπουργού εργασίας αλλά και στο υπουργείο οικονομικών όπου γινόταν μια συνάντηση στελεχών του Σοσιαλιστικού κόμματος, κάποια στιγμή σημειώθηκε ένταση, η Αστυνομία για να...
διαλύσει τη συγκέντρωση έκανε χρήση σπρέι πιπεριού, και όλο αυτό κατέληξε σε νέες συγκρούσεις διαδηλωτών με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Δημοσιογράφος: Αυτά πόσο γίνονται ένα- ενάμιση μήνα; Πόσος καιρός είναι;
Δεναξά: Εχουν κλείσει τους δυο μήνες τώρα

Δημοσιογράφος: Εχει πέσει η ένταση των κινητοποιήσεων;
Δεναξά: Κατέπεσε το τελευταίο διάστημα δηλαδή από τις αρχές Ιουνίου μέχρι τώρα αλλά τα τελευταία εικοσιτετράωρα όπως σας είπα και πριν, παρατηρείται μια κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, τα συνδικάτα λένε ότι δεν θα κάνουν πίσω, ζητούν την απόσυρση του επίμαχου νόμου, ο Ολάντ δεν το συζητάει αυτό γιατί θα θεωρηθεί αδυναμία εκ μέρους του, ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές. Εχουμε μια μετωπική σύγκρουση η οποία δεν ξέρουμε ποια θα είναι η έκβασή της.

Δημοσιογράφος: Αυτό το νομοσχέδιο πότε ψηφίζεται στη βουλή τους η δεν θα ψηφιστεί, τι διαδικασία θα ακολουθηθεί;
Δεναξά: Δεν θα ψηφιστεί, επιχειρείται να περάσει με ένα άρθρο του Συντάγματος, το 49-3 όπως λέγεται, έχει περάσει ήδη από μια πρώτη ανάγνωση στο Γαλλικό κοινοβούλιο, τώρα βρίσκεται στη Γαλλική Γερουσία, όπου παρουσιάζεται εκεί, αυτή είναι η διαδικασία, και τον Ιούλιο αναμένεται η τελική υιοθέτησή του. Δεν ξέρουμε αν θα τα καταφέρει ο Ολάντ να το περάσει. Στόχος του είναι να επιτύχει την τελική υιοθέτησή του νόμου κάνοντας διαβουλεύσεις με κατηγορίες εργαζομένων για να τους ικανοποιήσει επί μέρους αιτήματα για να σταματήσουν οι απεργίες και οι κινητοποιήσεις. Μέχρι τώρα δεν τα έχει καταφέρει, παρόλο που υπήρξε συμφωνία με ορισμένα συνδικάτα όπως των σιδηροδρομικών και πριν από λίγο έμαθα ότι κατέληξαν σε αδιέξοδο οι συνομιλίες που είχαν οι κυβερνητικές αρχές με τα συνδικάτα των πιλότων. Αρα δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή που πάμε.

Δημοσιογράφος: Οι παριζιάνοι… Δεν ξέρω αν τους έχει ξανατύχει ταυτόχρονα να μην έχουν βενζίνη, να έχουν σκουπίδια, τόσες πολλές κινητοποιήσεις, κλειστούς τους σταθμούς, αεροπλάνα… Εχει ξανασυμβεί τα τελευταία χρόνια;
Δεναξά: Όχι δεν έχει ξανασυμβεί τα τελευταία χρόνια. Το 2010 πήγε να συμβεί με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που προωθούσε ο Σαρκοζί, ωστόσο τα βρήκε με τα συνδικάτα και έκτοτε μπορώ να πω ότι ζούσαμε «ειρηνικά».

Δημοσιογράφος: Πως τα αντιμετωπίζουν όλα αυτά που τους έχουν τύχει τώρα;
Δεναξά: Κοιτάξτε. Υπάρχει μεγάλη μερίδα, νομίζω η πλειοψηφία, είναι με το μέρος των εργαζομένων, με το μέρος των συνδικάτων, παρόλο που αρχίζουν και δυσανασχετούν πολύ. 

Δημοσιογράφος: Σε ποιους δρόμους γίνονται όλα αυτά είναι σε κεντρικούς δρόμους;
Δεναξά: Σε κεντρικό σημείο είναι στην place de la Repoublique είτε στην place de la Nation… Γενικά υπάρχουν κινητοποιήσεις παντού για παράδειγμα χθες είχαμε στο Monparnace στο σιδηροδρομικό σταθμό. Είναι απρόβλεπτα τα «ντου» που κάνουν οι συνδικαλιστές.

Δημοσιογράφος: Ο τουρισμός έχει πληγεί; Γιατί εμείς εδώ θα λέγαμε για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό κλπ έχουμε μια μανία με την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.
Δεναξά: Φυσικά και έχει πληγεί ο τουρισμός, έχουν υποχωρήσει οι κρατήσεις κατά 15-16 % κατά τον μήνα Ιούνιο, δηλ. ενώ περιμέναμε την πληρότητα κατά την έναρξη των αγώνων να είναι 100% αυτή τη στιγμή δεν ξεπερνά το 75-80%.

Δημοσιογράφος: Τα μέσα ενημέρωσης στρέφονται κατά των κινητοποιήσεων; Προβάλουν την αρνητική πλευρά;
Δεναξά: Συνήθως ναι. Οσο διαρκεί αυτή η αναστάτωση, θα έλεγα ότι προκαλεί εντύπωση η προσπάθεια που γίνεται ώστε να αποδοθεί ο ρόλος του κακού στα συνδικάτα και τους εργαζομένους από μερίδα, όχι όλα τα μέσα ενημέρωσης. Για παράδειγμα χθες η Φιγκαρό έγραψε ότι τα συνδικάτα έχουν πάρει όμηρο τη Γαλλία, ενώ για την εταιρεία των Γαλλικών σιδηροδρόμων έγραψε ότι οι εργαζόμενοί της που απεργούν και η εταιρεία αποτελεί την ντροπή της Γαλλίας.

Δημοσιογράφος: Τα συνδικάτα έχουν μαζικότητα στη Γαλλία;
Δεναξά: Ναι έχουν μεγάλη συμμετοχή, πάρα πολλά μέλη και όπως βλέπουμε κάνουν και δυναμικές κινητοποιήσεις, όταν πρόκειται για σημαντικά θέματα όπως είναι αυτή η εργασιακή μεταρρύθμιση. Μετά θα πάρει σειρά η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση γιατί δεν την είχε ολοκληρώσει ο Σαρκοζί. Μεταρρυθμίσεις λιτότητας με δόσεις.

Δημοσιογράφος: Διέξοδος φαίνεται;
Δεναξά: Υπάρχει κάποιο σενάριο Ολάντ επειδή βλέπει ότι αμαυρώνεται η εικόνα του Euro, της αθλητικής διοργάνωσης, να ρίξει κάποια στιγμή νερό στο κρασί του. Για την ώρα δεν δέχεται ούτε να γίνουν κάποιες αλλαγές επι του νομοσχεδίου.
Τα συνδικάτα δηλώνουν ότι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις, προαναγγέλλουν μεγάλη διαδήλωση στις 14 του μηνός την επόμενη Τρίτη, όπυ αναμένουν μεγάλη συμμετοχή κόσμου.

Δημοσιογράφος: Από τις κινητοποιήσεις που έχουν ανακοινωθεί υπάρχει επίπτωση σε ότι αφορά το Euro;
Δεναξά: Φυσικά και υπάρχει. Για παράδειγμα αναμένεται να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις και οι οδηγοί ταξί, οι οποίοι έχουν πει ότι θα μπλοκάρουν όχι μόνο τις εισόδους ξενοδοχείων που μένουν οι αθλητές και οι φίλαθλοι αλλά και τα γήπεδα.

Δημοσιογράφος: Οι φύλακες των γηπέδων, η αστυνομία που έχει να κάνει και με την τρομοκρατία δεν έχουν μπει στις κινητοποιήσεις αυτές;
Δεναξά: Όχι βέβαια. Τα μέτρα ασφαλείας ενόψει του Euro είναι δρακόντεια, έχουμε 90.000 βαριά οπλισμένους αστυνομικούς και στρατιωτικούς που ήδη περιφρουρούν γήπεδα, ξενοδοχεία διαμονής ποδοσφαιριστών και ζώνες φιλάθλων. Γενικά η ασφάλεια είναι πολύ ενισχυμένη και σε άλλα νευραλγικά σημεία των 10 πόλεων που θα διεξαχθούν οι αγώνες, όπως είναι τα αεροδρόμια, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί και άλλού. Βεβαίως όπως καταλαβαίνετε είναι δύσκολο κάποιος να εγγυηθεί την ασφάλεια σε όλους αυτούς τους χώρους και πιο πολύ σε χώρους διασκέδασης όπως μπαρ, εστιατόρια, που τον περασμένο Νοέμβριο έγιναν στόχος τρομοκρατών στη Γαλλική πρωτεύουσα.
  • Blogroll

  • Blog Archive