Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016


Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τίθεται η Τουρκία για τουλάχιστον τρεις μήνες (μέχρι τις 20 Οκτωβρίου) μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως ανέφερε η χώρα τίθεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να....
διασφαλιστεί πως δεν επαναληφθεί μια νέα ενέργεια για την ανατροπή της κυβέρνησης, για να ξηλωθεί όλο το σύστημα του Φετουλάχ Γκιουλέν από τον κρατικό μηχανισμό, για «να προστατευτεί η δημοκρατία και η κοινωνία», όπως είπε.
Ο Ερντογάν επικαλέστηκε το άρθρο 120 του τουρκικού συντάγματος το οποίο δίνει δυνατότητα κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Τα μέτρα που θα επιβληθούν δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί κάτι που αναμένεται να γίνει άμεσα. «Κανείς να μην ανησυχεί για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα», είπε ο Ερντογάν και υποστήριξε ότι «τα μέτρα που θα ληφθούν αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και στην προστασία της δημοκρατίας, των ελευθεριών και των δικαιωμάτων».
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του, μετά το υπουργικό συμβούλιο όπου αποφασίστηκε η κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ευχαρίστησε τους πολίτες που κατέβηκαν στους δρόμους και στήριξαν την κυβέρνηση χαρακτηρίζοντάς τους «ήρωες της Δημοκρατίας». Ο Τούρκος πρόεδρος συνεχάρη και το τμήμα του στρατού που στάθηκε ενάντια στους πραξικοπηματίες.
Επανέλαβε τον ισχυρισμό του πως πίσω από το πραξικόπημα ήταν ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο ιεροκήρυκας που ζει στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ από το 1999 και από πρώην σύμμαχός του τα τελευταία τρία χρόνια έχει αναδειχθεί στο νούμερο ένα εχθρό του. Ο Ερντογάν χαρακτηρίσε «τρομοκρατική οργάνωση» το κίνημα «Χιζμέτ» του Γκιουλέν, ενώ στέλνοντας μήνυμα στον ιεροκήρυκα, για τον οποίο ζητήσει την έκδοσή του από τις ΗΠΑ, τόνισε πως «εμείς συνεχίζουμε να κυβερνάμε και θα ενισχύσουμε την κυβέρνησή μας».
«Ο στρατός παραμένει υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης και λαμβάνει οδηγίες από τον Πρόεδρο της χώρας. Θα καθαρίσουμε τον στρατό. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την κάθαρση σε όλους τους θεσμούς. Θα αφαιρέσουμε τον καρκίνο (τους υποστηρικτές του Γκιουλέν) για να μην κάνει μετάσταση», είπε και απευθυνόμενος προς τους πολίτες είπε: «Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Ξεπεράσαμε αυτή την πρόκληση και θα βγούμε πιο δυνατοί από αυτήν την κατάσταση». «Ποτέ δεν θυσιάσαμε τίποτα από τη δημοκρατία μας και δεν θα το κάνουμε στο μέλλον», υποστήριξε.
Σημειώνεται πως οι μαζικές επιχειρήσεις εκκαθαρίσεων στον κρατικό μηχανισμό συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Πάνω από 50.000 έχουν συλληφθεί και απολυθεί σε στρατό, αστυνομία, δικαιοσύνη, εκπαίδευση και δημόσιες υπηρεσίες. Όλοι με την κατηγορία της υποστήριξης του κινήματος «Χιζμέτ» του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Ο Ερντογάν κατά την ομιλία του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στο ζήτημα της οικονομίας. Σημειώνεται πως την Τετάρτη αμερικανικός οίκος Standard & Poor’s, στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος και αξιολογώντας την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, υποβάθμισε το τουρκικό κρατικό αξιόχρεο σε ΒΒ από ΒΒ+ με αρνητική προοπτική, κάτι που σημαίνει πως ενδεχομένως να υπάρξει και νέα υποβάθμιση.
Ο Τούρκος πρόεδρος κατά την ομιλία του σημείωσε πως η οικονομία «δεν θα πρέπει να επηρεαστεί» από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, υπογραμμίζοντας πως και χώρες της Ευρώπης έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Σε αυτό το σημείο υπογράμμισε πως αυτός είναι και ένας λόγος για να μην ασκήσουν κριτική ξένες χώρες για τα μέτρα που θα λάβει η Τουρκία. «Η οικονομία μας δεν θα πρέπει να έχει την παραμικρή ανησυχία ότι η χώρα μας θα επηρεαστεί. Εμείς θα συνεχίσουμε τις επενδύσεις παρά τις αξιολογήσεις», τόνισε. Μιλώντας για τους οίκους αξιολόγησης αναρωτήθηκε «τι σχέση έχετε εσείς με την Τουρκία;», υποστηρίζοντας «πρόκειται για πολιτική απόφαση».

tvxs
  • Blogroll

  • Blog Archive