Τρίτη, 9 Αυγούστου 2016

Προς νομιμοποίηση η δεύτερη δουλειά για τους αστυνομικούς

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Τρίτη, Αυγούστου 09, 2016
Tο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ...
σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», εξετάζουν «φόρμουλα» αύξησης τον καταλόγου των δραστηριοτήτων που θα μπορούν να αναπτύξούν οι αστυνομικοί, χωρίς αυτές να αντιβαίνουν στα καθήκοντα και την υπόσταση τον λειτουργήματός τους. 

Οι συνεχείς μειώσεις μισθών, αδικίες και στρεβλώσεις που σχετίζονταν με παράπλευρες ασχολίες των αστυνομικών οδήγησαν την πολιτική και την αστυνομική ηγεσία να δει με καλό μάτι το άνοιγμα της λίστας με τα νόμιμα δεύτερα επαγγέλματα απασχόλησης των αστυνομικών.  Η αρχή αυτών των διεργασιών είχε γίνει τον Σεπτέμβριο τον 2015, με τον τότε υπουργό κ. Γιάννη Πανούση να έχει ανταποκριθεί θετικά στο σχετικό αίτημα των αστυνομικών.

Πριν από μία εβδομάδα συστάθηκε επιτροπή αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., η οποία κλήθηκε να δει σφαιρικά το σοβαρό ζήτημα, να προσαρμόσει τις ανάγκες τον αστυνομικού προσωπικού στο σήμερα και να διορθώσει τις αδικίες ενός πλαισίου που χρονολογείται το... 1970! 

Η επιτροπή θα υποβάλει το πόρισμά της στην πολιτική και την αστυνομική ηγεσία προκειμένου να τύχει ανάλογης επεξεργασίας βάσει του νομικού και θεσμικού πλαισίου και στη συνέχεια θα γίνουν οι τροποποιήσεις στο σχετικό νόμο. Dead line για την υποβολή του πορίσματος είναι οι αρχές του Σεπτέμβρη.  "Η επιτροπή θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους. Για παράδειγμα, θα δει αν ο αστυνομικός μπορεί να πουλά ελαιόλαδο, μέλι, πορτοκάλια, μήλα κ.ά. αγροτικά προϊόντα. Αν ένας αστυνομικός έχει 10 στρέμματα ελιές, να τις αφήσει να ρημάξουν;

Λογικό δεν είναι να τις καλλιεργήσει; Το λάδι τι θα το κάνει; Θα το φάει μόνος του; Δεν θα το διαθέσει; Δεν μπορεί να αφήσει τη δική του περιουσία ακαλλιέργητη. Δεν το είχαν προβλέψει παλιά, να μην το βάλουμε τώρα; Είναι επέκταση αρμοδιοτήτων; Όχι, δεν είναι. Παράλληλα, θα φορολογηθούν έσοδα πού μέχρι σήμερα ήταν "μαύρα". Από τη στιγμή που θα θελήσει να το κάνει νόμιμα, χωρίς τον κίνδυνο κάποιος να τον "καρφώσει", θα το δηλώνει στο Αρχηγείο και θα παίρνει την έγκριση ή όχι να το κάνει», επισημαίνουν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. 

Την ίδια ώρα, εξετάζονται και οι απαραίτητες δικλίδες ασφαλείας, για δραστηριότητες με τις οποίες δεν πρέπει να ασχολείται ο αστυνομικός, οι περισσότερες από τις οποίες σχετίζονται με τη «νύχτα» και άλλες εμπορικές συναλλαγές. 

Γι' αυτό η επιτροπή θα εξετάσει ένα μεγάλο κατάλογο επαγγελμάτων και δραστηριοτήτων που δεν αντιβαίνουν στην αστυνομική ιδιότητα, δεν έρχονται σε σύγκρουση ή αντίθεση με το λειτούργημά του.  «Για παράδειγμα, ένας αστυνομικός δεν μπορεί να είναι... dj σε νυκτερινό κέντρο διασκέδασης, το οποίο θα έπρεπε να ελέγχει για την άδεια λειτουργίας του. Φανταστείτε ένα μουσικό επιμελητή - αστυνομικό να παίρνει μεροκάματο από ένα κατάστημα που είναι παράνομο.

Είναι στρέβλωση», τονίζει στέλεχος του αρμόδιου υπουργείου που ασχολείται με το συγκεκριμένο ζήτημα.  Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., που συμμετέχουν στην επιτροπή, επισημαίνουν την ιδιαιτερότητα του αστυνομικού επαγγέλματος, που είναι η προστασία του πολίτη, και τονίζουν ότι «ο αστυνομικός ασκεί ήδη ένα επάγγελμα, οπότε η άδεια να ασκεί και ένα δεύτερο με τέτοια ανεργία είναι οξύμωρο σχήμα και απαιτείται ιδιαίτερη μελέτη».Προς νομιμοποίηση η δεύτερη δουλειά για τους αστυνομικούς
dikaiologitika
  • Blogroll

  • Blog Archive