Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

 
Η Yahoo παραδέχτηκε ότι τα προσωπικά δεδομένα 500 εκατ. χρηστών εκλάπησαν από χάκερς οι οποίοι μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, στηρίζονταν από κρατικές υπηρεσίες. Η εταιρεία, βέβαια, δεν ανέφερε ποιο ή ποια είναι αυτά τα κράτη.
Λεπτομέρειες ....
όπως ονόματα, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμοί τηλεφώνου και ερωτήσεις ασφαλείας, εκλάπησαν από το δίκτυο στα τέλη του 2014.
Οι κωδικοί, επίσης, διέρρευσαν, αλλά σε κρυπτογραφημένη μορφή που παρεμποδίζει την άμεση χρήση τους. Γι' αυτό και η εταιρεία εκτιμά ότι πληροφορίες που αφορούν οικονομικά στοιχεία παραμένουν ασφαλείς.
Η εταιρεία επιβεβαίωσε τη διαρροή σε ανακοίνωσή της στις 22 Σεπτέμβρη και μια ειδοποίηση που εστάλη στους χρήστες σήμερα το πρωί.
Δημιουργούνται, πάντως, πολλά νέα ερωτήματα, με κεντρικό το γιατί έπρεπε να περάσει τόσος καιρός μέχρι να βγει μια επίσημη ανακοίνωση.
Ο Τζερεμάια Γκρόσμαν, εκπρόσωπος της εταιρείας «SentinelOne» δήλωσε ότι δεν υπάρχει μέχρι τώρα καμία ένδειξη για το πότε η Yahoo έμαθε για τη διαρροή.
Ο Γκρόσμαν που εργαζόταν για τη Yahoo μέχρι το 2001 είπε επίσης ότι η δήλωση περί κρατικά στηριζόμενων χάκερ χρειάζεται προσεκτική εξέταση.
Τα δεδομένα που εκλάπησαν από τη Yahoo διατέθηκαν πριν λίγους μήνες προς πώληση στο διαδίκτυο. Γενικά οι διαφημιστές που παίρνουν στα χέρια τους τέτοια δεδομένα δεν συνηθίζουν να τα πωλούν σε εύκολα προσβάσιμες σελίδες, όπως έγινε τώρα.
Εάν ωστόσο ο ισχυρισμός της εταιρείας ισχύει, ενδέχεται να υπάρχουν δύο διαφορετικές ομάδες που έχουν χακάρει τα δεδομένα της Yahoo, σύμφωνα με τον Γκρόσμαν.
Εξίσου ασαφές παραμένει το κατά πόσο οι κωδικοί είναι προστατευμένοι, καθώς η εταιρεία στην ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «η πλειονότητα των κωδικών ήταν κρυπτογραφημένη».
Ένα ακόμη ερώτημα που ανακύπτει αφορά την πορεία της συγχώνευσης της Yahoo με την Verizon και κατά πόσο επηρεάζεται η συμφωνία.
Για τους χρήστες της Υahoo ωστόσο τα ερωτήματα παραμένουν πάνω- κάτω ασήμαντα και αυτό που όντως έχει σημασία είναι να αλλάξουν τον κωδικό τους και την ερώτηση ασφαλείας στη σελίδα, αλλά και σε όποια άλλη σελίδα μπορεί να είχαν χρησιμοποιήσει τα ίδια στοιχεία.

efsyn.gr
  • Blogroll

  • Blog Archive