Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016


Την ίδια στιγμή που η ξενοφοβία και η ακροδεξιά ανθεί και πάλι στη Γερμανία λόγω προσφυγικού, η εγκέφαλος της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU (Nationalsozialistischer Untergrund, Εθνικοσοσιαλιστικό Υπόγειο Δίκτυο), Μπεάτε Τσέπε, η οποία δικάζεται για 10 ρατσιστικές δολοφονίες στο διάστημα από το 2000 - 2007, αποκηρύσσει την....
ιδεολογία της και καταδικάζει τη δράση της διαβόητης οργάνωσης που σκόρπισε τον τρόμο πριν διαλυθεί.
Η κατηγορουμένη αρνήθηκε τη συμμετοχή της στις δολοφονίες, αλλά δήλωσε ότι φέρει την ηθική ευθύνη επειδή δεν τις εμπόδισε. «Σήμερα κρίνω τους ανθρώπους όχι βάσει καταγωγής ή πολιτικών απόψεων, αλλά βάσει της συμπεριφοράς τους», είπε χθες στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και 3 χρόνια.
Η Τσέπε κατηγορείται ότι συμμετείχε στο NSU, μέλη του οποίου δολοφόνησαν 10 ανθρώπους εκ των οποίων οι 8 ήταν Τούρκοι και ο ένας Έλληνας, ο Θεόδωρος Βουλγαρίδης. Το δέκατο θύμα ήταν μια Γερμανίδα αστυνομικός.
Το 2009, 4 χρόνια μετά τη δολοφονία του Θεόδωρου Βουλγαρίδη οι διωκτικές αρχές ανακάλυψαν το νεοναζιστικό κύκλωμα, την ολιγομελή ακροδεξιά ομάδα NSU.  Οι δύο φερόμενοι ως δράστες αυτοκτόνησαν σε επιχείρηση σύλληψής τους, με την Τσέπε να μένει εν ζωή και να λογοδοτεί για όλο τον νεοναζιστικό πυρήνα στον οποίο συμμετείχε.
Επί χρόνια οι ανακριτικές αρχές οδηγούσαν τις ανακρίσεις τους σε όλες τις πιθανές εκδοχές εκτός από την ακροδεξιά βία. Στη διάρκεια των ερευνών προσπάθησαν μάλιστα να σπιλώσουν τα θύματα, να αφήσουν υποψίες για την ηθική ακεραιότητα των οικογενειών τους. Τελικά η δίκη των νεοναζιστών ξεκίνησε και ήταν η πρώτη με αυτή την κατηγορία, μετά από τη δίκη της Νυρεμβέργης.

Δείτε το ντοκιμαντέρ του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα, «Η απειλή των νεοναζί», για την υπόθεση:

Ποια είναι η Μπεάτε Τσέπε
Η Τσέπε γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1975 στη Γιένα. Η μητέρα της έμεινε έγκυος σε αυτή όταν σπούδαζε οδοντιατρική στη Ρουμανία ενώ ο πατέρας της θεωρείται πως είναι κάποιος Ρουμάνος φοιτητής που ποτέ όμως δεν την αναγνώρισε ως παιδί του.  Μετά τη γέννα η μητέρα της Μπεάτε, την εγκατέλειψε στους γονείς της στη Γιένα και επέστρεψε στις σπουδές της, ενώ μέσα σε ένα χρόνο παντρεύτηκε ένα παιδικό της φίλο από την περιοχή που ανέλαβε την ανατροφή της Μπεάτε.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών της χωρίζει από αυτό το γάμο και ξαναπαντρεύεται μετακομίζοντας αυτή τη φορά με το νέο της σύζυγο στην πατρίδα του το Κάμπουργκ της Θουρινγκίας. Ωστόσο και αυτός ο γάμος απέτυχε και η Μπεάτε στα 5 της χρόνια μένει τελικά με τη μητέρα της.

Το 1993 έχοντας μετακομίσει στη Βινζέρλα (περιοχή της Γιένα), η Μπεάτε  γνωρίζει τον Ούβε Μούντλος, γιο ενός καθηγητή σχολείου. Τότε έγιναν ζευγάρι και άρχισαν να προσχωρούν μαζί στη τοπικό ακροδεξιό τοπίο. Τελικά, τον άφησε για τον Ούβε Μπόνχαρτ, γιό ενός μηχανικού και μιας δασκάλας και ένθερμο Νεοναζί.

Η γιαγιά της Μπεάτε ανέφερε στην Ομοσπονδιακή Εγκληματολογική Αστυνομική Υπηρεσία: «Οι πολιτικές απόψεις της κόρης μου δεν ήταν ο μόνος λόγος για την αποξένωσή μας» και περιέγραψε τη σχέση τους ως τεταμένη και χαρακτηριζόμενη από έλλειψη αμοιβαίας στοργής και ενδιαφέροντος. Ωστόσο, είπε, πως η κόρη της ποτέ δεν έκανε ακροδεξιά και ξενοφοβικά σχόλια μπροστά της.

Όπως έγινε γνωστό, η Μπεάτε με τους δύο φίλους της ήταν ανάμεσα στους εμπνευστές της ακροδεξιάς μαχητικής οργάνωσης «Συντροφικότητα Γιένα» ενώ παρευρίσκονταν σε αγώνες και σε εβδομαδιαίες συναντήσεις της νεοναζιστικής ομάδας THS, η οποία είχε πολλούς υποστηρικτές.
Όλα αυτά τα χρόνια η Μπεάτε, υποδυόταν με ευκολία, αλλά και επιτυχώς, πάνω από 10 διαφορετικούς χαρακτήρες, καθώς άλλοτε ήταν η φιλική γείτονας και άλλοτε η πιστή φίλη ή μία συγκάτοικος πάντα πρόθυμη να βοηθήσει. Οι δύο άντρες, παρουσιάζονταν συνήθως ο ένας ως φίλος της και ο άλλος ως αδερφός της.

Ένας πρώην γείτονάς της θυμάται αναφερόμενος σε αυτή πως «Όταν έμπαινε σε ένα δωμάτιο, ξεχνούσες τις ανησυχίες σου». Σε αντίθεση με άλλους, αναζητούσε και εξωτερικές παρέες, οργάνωνε μπάρμπεκιου και δημιουργούσε ένα κλίμα ευφορίας στην αυλή της. Φαινομενικά, ήταν μια εξωστρεφής νεαρή γυναίκα που είχε και άλλες παρέες όταν αυτή και οι δύο ‘’φίλοι’’ της έκαναν μικρές εξορμήσεις σε κάμπινγκ.
Λίγοι άνθρωποι ήταν αυτοί που γνώριζαν τη σχέση της με οργανώσεις που προκάλεσαν τον τρόμο. Όπως αναφέρει πρώην γείτονάς της «Δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι ήταν ικανή να δολοφονήσει κάποιον ή να μισήσει σε τέτοιο βαθμό».

TVXS

  • Blogroll

  • Blog Archive