Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Ιστορικό δημοψήφισμα για ειρήνη στην Κολομβία

Posted by Β.Π. Κυριακή, Οκτωβρίου 02, 2016

Στο κρίσιμο σημερινό δημοψήφισμα οι πολίτες της Κολομβίας καλούνται να επικυρώσουν ή να απορρίψουν την ιστορική συμφωνία για την ειρηνευτική συμφωνία με τις FARC, επειτα από 52 χρόνια εμφυλίου πολέμου, που άφησε ....
πίσω του 220.000 νεκρούς και σχεδόν επτά εκατομμύρια εκτοπισμένους και τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων.
Κυβέρνηση και αντάρτες έδωσαν τα χέρια και οι Κολομβιανοί σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν έτοιμοι να στηρίξουν την τελική συμφωνία, ώστε οι μαχητές των FARC να ενταχθούν και πάλι στην κοινωνία και να σχηματίσουν ένα πολιτικό κόμμα.
Το δημοψήφισμα ζητάει ένα απλό «ναι» ή «όχι» στην ερώτηση αν οι Κολομβιανοί υποστηρίζουν τη συμφωνία που υπογράφηκε την περασμένη εβδομάδα από τον πρόεδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος και τον διοικητή των ανταρτών γνωστό ως Τιμοσένκο.
Οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), ο αριθμός των οποίων μειώθηκε τα τελευταία χρόνια σε περίπου 7.000 μέλη λόγω της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ στρατιωτικής επίθεσης εναντίον τους, συμφώνησαν να παραδώσουν τα όπλα και να αγωνισθούν για την εξουσία στις κάλπες, αντί με τις σφαίρες.
Ο πρώην πρόεδρος Άλβαρο Ουρίμπε ηγήθηκε του στρατοπέδου του «όχι», υποστηρίζοντας πως οι αντάρτες θα πρέπει να πληρώσουν μπαίνοντας στη φυλακή για εγκλήματα τα οποία έχουν διαπράξει, και όχι να τους δοθούν κοινοβουλευτικές έδρες.
Ωστόσο, οι περισσότεροι πολίτες, ακόμη και μερικοί που θεωρούν τη συμφωνία υπερβολικά ήπια για τις FARC, μοιάζουν πεισμένοι πως μια ατελής ειρήνη είναι καλύτερη από τη συνέχιση του πολέμου.
  
 
«Ακόμη κι ένας θάνατος λιγότερος είναι επαρκές επιχείρημα», λέει η Σάντρα Γκεβάρα, μια 42χρονη γραμματέας. «Ψηφίζω ναι επειδή στοιχηματίζω στην ελπίδα, για να υπάρξει εγγύηση ότι ο γιος μου θα μπορέσει να δει μια καλύτερη χώρα».
Βάσει της συμφωνίας, οι FARC, οι οποίες άρχισαν μια αγροτική εξέγερση το 1964, μπορούν να συμμετάσχουν στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2018 και έχουν 10 έδρες στο Κογκρέσο εγγυημένες έως το 2026.
Παρόλο που ο αριθμός των εδρών δεν επαρκεί για να αλλάζουν νομοθετήματα, μερικοί εξακολουθούν να είναι εξοργισμένοι.
«Ο πρόεδρος έδωσε στους αντάρτες τη δυνατότητα να είναι στην κυβένηση. Ξεπούλησε τη χώρα», λέει νοικοκυρά στην Μπογκοτά, ο γαμπρός της οποίας είναι στον στρατό. «Πρέπει να ψηφίσουμε όχι, διαφορετικά θα έχουμε τους αντάρτες από πάνω μας».
Στην περίπτωση που η ειρηνευτική συμφωνία εγκριθεί σήμερα, ο Σαντος είναι πιθανό να στραφεί προς μια φορολογική μεταρρύθμιση, την οποία χρειάζεται πολύ η χώρα, καθώς και σε άλλα μέτρα για να αντισταθμιστεί η πτώση στο εισόδημα από το πετρέλαιο, καθώς και προς ενδεχόμενες συνομιλίες με τη μικρότερη ανταρτική οργάνωση ELN.

efsyn
  • Blogroll

  • Blog Archive