Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Επεισόδια στη Βόρεια Ντακότα Φωτογραφία της τοπικής αστυνομίας, από τη στιγμή της σύγκρουσης των αστυνομικών δυνάμεων με τους διαδηλωτές 
 
Τριακόσιους τραυματίες, εκ των οποίων οι 26 νοσηλεύονται με σοβαρά τραύματα, ήταν το αποτέλεσμα της άγριας επιχείρησης καταστολής των αρχών στη διαδήλωση ακτιβιστών κατά της κατασκευής αγωγού πετρελαίου στην Πολιτεία της Βόρειας Ντακότα στις ΗΠΑ.
Η διαδήλωση ήταν σε εξέλιξη όταν ...
το βράδυ της περασμένης Κυριακής ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων, αντλιών νερού, σπρέι πιπεριού, πλαστικές σφαίρες, συσκευές παραγωγής ήχων υψηλής έντασης και άλλων «μη θανατηφόρων όπλων» εναντίον των ακτιβιστών και ενώ οι θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην περιοχή ήταν κάτω του μηδενός.
Διαδηλώσεις στη Β. Ντακότα   
Όπως καταγγέλλει ομάδα γιατρών που μετέχουν και στο ακτιβιστικό κίνημα κατά της κατασκευής του αγωγού, τα θύματα της εκτεταμένης αστυνομικής βίας παρουσιάζουν μεταξύ άλλων τραύματα όπως βαριά κατάγματα σε διάφορα σημεία του σώματός τους, μια γυναίκα κινδυνεύει να χάσει την όρασή της από πλαστική σφαίρα που τη χτύπησε στο πρόσωπο, μια άλλη κινδυνεύει να χάσει το χέρι της, ενώ στην πλειονότητά τους οι τραυματίες υποφέρουν από υποθερμία, εξαιτίας της χρήσης νερού σε αυτές τις κλιματολογικές συνθήκες.
Διαδηλώσεις στη Β. Ντακότα   
Οι οργανώσεις προστασίας των πολιτικών δικαιωμάτων μιλούν για αδικαιολόγητη βία και για ωμή αδιαφορία για την ασφάλεια και τη ζωή άοπλων και απροστάτευτων διαδηλωτών.
Ωστόσο, εκτός από τους τραυματισμούς έγιναν και 400 συλλήψεις μεταξύ των διαδηλωτών, οι οποίοι αυτοαποκαλούνται «προστάτες του νερού».
Το γραφείο του σερίφη της περιοχής Μόρτον Κάουντι, παρά τις καταγγελίες για τη χρήση αδικαιολόγητης βίας εναντίον των διαδηλωτών, δεν έχει εκδώσει καμία ανακοίνωση για το περιστατικό.
Εκπρόσωπός του, που μίλησε στους Los Angeles Times, αρνήθηκε τη χρήση χημικών ή άλλων μέσων καταστολής, και υποστήριξε ότι οι διαδηλωτές τραυματίστηκαν «από τα εκρηκτικά που χρησιμοποιούσαν οι ίδιοι».

Τι είναι ο αγωγός της Ντακότα

Ο αγωγός Dakota Access, είναι έργο που στόχο έχει τη μεταφορά αργού πετρελαίου από την περιοχή Μπέικεν στη Βόρεια Ντακότα σε διυλιστήριο στην Πατόκα του Ιλινόις, κοντά στο Σικάγο.
Όπως υπολογίζεται ο μήκους 1.172 μιλίων αγωγός θα μεταφέρει καθημερινά 470.000 βαρέλια πετρελαίου για λογαριασμό της εταιρείας Energy Transfer Partners.
Διαδηλώσεις στη Β. Ντακότα   
Ωστόσο οι αυτόχθονες Ινδιανοί που ζουν στην περιοχή, αλλά και Ινδιάνοι από άλλες περιοχές των ΗΠΑ αντιδρούν στη δημιουργία του και με τη συμπαράσταση ακτιβιστών από διάφορα μέρη της χώρας, αλλά και από το εξωτερικό, πραγματοποιούν κινητοποιήσεις ενάντια στη δημιουργία και λειτουργία του αγωγού, αλλά και προωθώντας το κίνημα ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Όπως εξηγούν, ο αγωγός θα απειλήσει τα ιερά πατρογονικά εδάφη τους ενώ ταυτόχρονα θα προκαλέσει μεγάλη οικολογική καταστροφή μέσω της ρύπανσης των υδάτων του ποταμού Μιζούρι, του μεγαλύτερου στη Βόρεια Αμερική.

efsyn.gr
  • Blogroll

  • Blog Archive