Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Όπως φαίνεται η σχολή που άνοιξε ο Μιτεράν τη δεκαετία του 80, όταν ενίσχυε έμμεσα το φασιστικό Εθνικό Μέτωπο του Λεπέν για να περιορίσει την επιρροή της Δεξιάς, καλά κρατεί....
Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση η αντιπαράθεση του με την Χρυσή Αυγή έπεσε κατακόρυφα. Καμία προσπάθεια δεν έγινε για να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η δίκη των ναζί με αποτέλεσμα να περάσει το δεκαοκτάμηνο της νόμιμης κράτησης και τώρα οι υπόδικοι δολοφόνοι να κυκλοφορούν ελεύθεροι. Στην βουλή δε οι κυβερνητικοί βουλευτές φαίνεται να έχουν εξοικειωθεί αρκετά με τους χρυσαυγίτες και σπάνια απαντούν στις φασιστικές προκλήσεις τους.

Ακόμα χειρότερα, πριν μερικές μέρες κάποιοι απ’ αυτούς συμμετείχαν στην περιοδεία που ο οργάνωσε ο Καμμένος στ’ ακριτικά νησιά φωτογραφιζόμενοι όλο περηφάνια με τον Κασιδιάρη και τον Παπά της εγκληματικής συμμορίας, χάριν της… εθνικής ενότητας. Τώρα, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος μας καλεί «να εντάξουμε τη Χρυσή Αυγή στο κλίμα της δημοκρατίας».

Η ρητή ή άρρητη παραδοχή όλων αυτών των κινήσεων είναι πως η ύπαρξη των ναζί αποδυναμώνει εκλογικά τη Δεξιά και ενισχύει εμμέσως τον κεντροαριστερό πόλο που στη δεδομένη συγκυρία εκπροσωπείται από το κυβερνητικό κόμμα. Οι βραχυπρόθεσμοι εκλογικοί υπολογισμοί υπερτερούν έναντι του κινδύνου ξεπλύματος και περαιτέρω νομιμοποίησης των φασιστών. Πρόκειται για εγκληματική στρατηγική που προσβάλλει βάναυσα τα θύματα των ναζιστών και ακυρώνει τους όποιους αντιφασιστικούς αγώνες που έδωσαν κάποτε και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι όμως και εξόχως επικίνδυνη γιατί υπονομεύει την πίεση για καταδίκη των χρυσαυγιτών και διαμορφώνει τους όρους για την πανηγυρική επάνοδο τους στο πολιτικό προσκήνιο.

Το άτυπο φλερτ του Μιτεράν με τον Λεπέν είχε ως αποτέλεσμα το πολιτικό εκκρεμές στη Γαλλία να μετατοπίζεται διαρκώς προς τα δεξιά και το Εθνικό Μέτωπο να είναι αυτή τη στιγμή πρώτο κόμμα, έχοντας αποψιλώσει πρωτίστως την εργατική – λαϊκή βάση των Κομμουνιστών και των Σοσιαλιστών και όχι της Δεξιάς. Με τον ίδιο τρόπο, η όποια απόπειρα να ενταχθεί η Χρυσή Αυγή στο δημοκρατικό τόξο δεν θα οδηγήσει στην εξημέρωση της αλλά στον εκφασισμό συνολικά του πολιτικού σκηνικού με τα γνωστά θύματα. Μ’ αυτά και μ’ αυτά επιβεβαιώνεται για μία ακόμα φορά η διάσημη ρήση του Χέγκελ πως το μόνο που διδάσκει η ιστορία είναι ότι δεν διδασκόμαστε τίποτα απ’ αυτή.












hitandrun
  • Blogroll

  • Blog Archive