Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

CΥΤΑ: στοχοποίηση των εργαζομένων

Posted by Β.Π. Σάββατο, Δεκεμβρίου 17, 2016
CYTA - κινητοποίηση εργαζομένων Βροχή οι απολύσεις στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών CYTA Hellas, με το πρόσχημα της εξυγίανσης και των οικονομικών δυσκολιών. Προχθές είδαν την πόρτα της εξόδου τρεις ακόμη εργαζόμενες από το τμήμα retention, της Διεύθυνσης Πωλήσεων της εταιρείας, με τη μία μάλιστα να είναι... μητέρα και αρχηγός μονογονεϊκής οικογένειας.
Χαμηλόμισθες, με πολλά χρόνια εμπειρίας και καλή απόδοση, δεν περίμενε κανείς ότι η εταιρεία θα αποφάσιζε την αποχώρησή τους καθώς το οικονομικό όφελος από την απόλυσή τους μοιάζει μηδαμινό.
«Πρόκειται για τρεις συναδέλφισσες, 50, 53 και 58 ετών. Η μία δούλευε τετράωρη επί τέσσερα περίπου χρόνια, η άλλη είναι χωρισμένη με παιδί και εργαζόταν στο τμήμα εδώ και πέντε χρόνια και η τελευταία έχει παιδιά και εγγόνια και δούλευε οκτώ χρόνια στην εταιρεία. Την Πέμπτη το μεσημέρι, με όλο το τμήμα παρόν, να δουλεύει, ο διευθυντής πωλήσεων φωνάζει την πρώτη στο γραφείο του και ύστερα από λίγο η γυναίκα βγαίνει κλαίγοντας.
»Καλεί την επόμενη, το ίδιο σκηνικό. Ο κόσμος άρχισε να ανησυχεί, αλλά ο διευθυντής τούς έλεγε να συνεχίσουν τη δουλειά τους. Μας κάλεσαν σαν σωματείο και συναντηθήκαμε μαζί του για να δούμε τι συμβαίνει. Φυσικά επανέλαβε τις γνωστές δικαιολογίες σχετικά με την κρίση στον κλάδο και τα οικονομικά προβλήματα της εταιρείας», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Cyta Hellas, Βαγγέλης Κολτσίδης.
Η ιστορία με τις απολύσεις ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου Οκτώβρη όταν η εταιρεία προχώρησε στην καταγγελία των συμβάσεων δύο εργαζομένων, ακολούθησαν άλλες τέσσερις τον Νοέμβριο και μέσα στον μήνα που διανύουμε η εταιρεία έχει απολύσει ακόμη εννέα εργαζόμενους αορίστου χρόνου.
Αν υπολογίσουμε και 3-4 μη ανανεώσεις συμβάσεων, φτάνουμε συνολικά τις 19 απολύσεις μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών.
Το σωματείο υποστηρίζει ότι οι απολύσεις δεν σχετίζονται με την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, καθώς πρόκειται για εργαζόμενους των 400 ευρώ, τη στιγμή που τα μεγαλοστελέχη απολαμβάνουν δεκαπλάσιους μισθούς.
«Στη Cyta Hellas, μετά την πρόσφατη ανακοίνωση για πώληση του 100% του πακέτου τον μετοχών της από τη μητρική εταιρεία Cyta στην Κύπρο, έχει ξεκινήσει μία εκστρατεία ενοχοποίησης των εργαζομένων», μας λέει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων.
Σύμφωνα με τη λογική της διοίκησης, για να είναι «υγιής» μία επιχείρηση πρέπει οι εργαζόμενοι να δέχονται καθημερινή πίεση στη δουλειά τους. Να στερούνται νόμιμα επιδόματα, να μην υπάρχουν φυσιολογικές ανθρώπινες σχέσεις συνεργασίας και εργασίας.
Διαφορετικά… «υπάρχει νοοτροπία Δημοσίου» και πρέπει να αλλάξει!», προσθέτει ο Βαγγέλης Κολτσίδης, σύμφωνα με τον οποίο τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας αποδεικνύουν ότι η «κρίση στον κλάδο» μάλλον πρόκειται για δικαιολογία παρά για πραγματική αιτία.

Τα μικτά κέρδη

«Η Cyta Hellas για το οικονομικό έτος 2015 είχε συνολικά έσοδα 107,8 εκ. ευρώ σημειώνοντας μάλιστα αύξηση 19,16%, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Το μικτό κέρδος παρουσιάζει αύξηση κατά 45,33% φτάνοντας τα 42,8 εκ. ευρώ, οι ζημιές σημείωσαν πτώση της τάξης του 80,4%, ενώ η πελατειακή της βάση ευρυζωνικών υπηρεσιών αυξήθηκε, φτάνοντας τους 325.000 ενεργούς συνδρομητές.
»Ενδεικτικά, οι δαπάνες για μισθούς, παρά τη μείωση του αριθμού των υπαλλήλων και των μισθών, παρέμειναν ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα, με μικρή μείωση από 16,5 εκ. ευρώ σε 16,1 εκατομμύρια», δηλώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη Cyta Hellas.

efsyn.gr
  • Blogroll

  • Blog Archive