Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2016

Στο εξωτερικό ανοίγουν λογαριασμούς για την πώληση ακινήτων τους οι Έλληνες

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Κυριακή, Δεκεμβρίου 18, 2016
Εκτός ελληνικού τραπεζικού συστήματος πραγματοποιείται ο μεγαλύτερος όγκος των συναλλαγών κατοικιών που...
αποκτώνται από ξένους, με αποτέλεσμα να καθίσταται ακόμα δυσκολότερη η εκτίμηση της πραγματικής εικόνας της αγοράς, και κυρίως αυτής των εξοχικών κατοικιών.

Οπως αναφέρουν μεσίτες που δραστηριοποιούνται κατεξοχήν με ξένους αγοραστές, η πλειονότητα των πωλητών ζητεί η κατάθεση των χρημάτων μιας συμφωνηθείσας αγοραπωλησίας να γίνει σε λογαριασμό που διατηρούν στο εξωτερικό. Μάλιστα, είναι διατεθειμένοι ακόμα και να μεταβούν οι ίδιοι στο εξωτερικό με τα συμβόλαια ανά χείρας, προκειμένου να ανοίξουν λογαριασμό.

Η τάση αυτή αφορά σχεδόν το σύνολο των κατασκευαστών κατοικιών, όπως επίσης και τους ιδιώτες πωλητές, κυρίως δε όσους πωλούν ακίνητα σημαντικής αξίας, καθώς για ποσά ύψους 50.000 – 100.000 ευρώ οι πωλητές προτιμούν να αποφύγουν τη διαδικασία ανοίγματος νέου λογαριασμού σε τράπεζα του εξωτερικού.

Ως εκ τούτου, τα ποσά που καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος και αφορούν σε εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για την απόκτηση ακινήτων είναι εντελώς πλασματικά και υποπολλαπλάσια των πραγματικών, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να υπολογίσει την πραγματική αξία των συναλλαγών που γίνονται στην αγορά εξοχικών κατοικιών.

Υπενθυμίζεται από το kathimerini.gr, ότι κατά την περίοδο Ιανουαρίου–Αυγούστου, η ΤτΕ ανέφερε ότι οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 4,6% σε ετήσια βάση, καθώς ανήλθαν σε 122,3 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης της τάξεως του 23,5% που είχε σημειωθεί κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Αντίστοιχα, συνολικά το 2015 είχαν τοποθετηθεί 160 εκατ. ευρώ, μέγεθος που αποτέλεσε πτώση της τάξεως του 36% έναντι του 2014, όταν είχαν επενδυθεί συνολικά 250 εκατ. ευρώ. Το 2013 οι εισροές από το εξωτερικό είχαν διαμορφωθεί σε 168 εκατ. ευρώ και το 2012 σε 113 εκατ. ευρώ.ergasianews
  • Blogroll

  • Blog Archive