Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Σκοταδισμός εναντίον graffiti στα Χανιά

Posted by ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΡΑΤΣΙΩΤΗ Δευτέρα, Ιανουαρίου 16, 2017
Σε κυνήγι μαγισσών έχει επιδοθεί ένας «αγανακτισμένος πολίτης» των Χανίων εις βάρος 15 νεαρών οι οποίοι έκαναν το...
έγκλημα να ζωγραφίσουν graffiti σε διάφορους χώρους της πόλης και μάλιστα με την άδεια του Δήμου Χανίων. Οι νεαροί περνούν από δίκη ενώ η Ασφάλεια ζητά από τον Δήμο να παραδώσει τα στοιχεία των παιδιών.

Τα 15 παιδιά έχουν βρεθεί κατηγορούμενοι για φθορά ξένης περιουσίας σε μια δίκη που είχε οριστεί για την περασμένη Δευτέρα αλλά αναβλήθηκε για το καλοκαίρι καθώς κάποιοι από αυτούς υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία. Το ακόμα πιο περίεργο είναι πως και ο ίδιος ο μηνυτής ζήτησε αναβολή της εκδίκασης ζητώντας να καθίσουν στο σκαμνί ακόμα και οι ιδιοκτήτες των χώρων που έδωσαν άδεια για τη δημιουργία των graffiti, μεταξύ αυτών ο δήμαρχος Χανίων, αντιδήμαρχοι και διοικήσεις οργανισμών του Δήμου. Κάποιοι από τους χώρους που έγιναν τα graffiti ήταν το υπόγειο δημοτικό πάρκινγκ στην οδό Περίδου, το πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, το 9ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων κτλ.

Το ακόμα πιο εξωφρενικό της υπόθεσης είναι ότι ο μηνυτής φαίνεται να παρακολουθούσε για χρόνια τις κινήσεις  των παιδιών και να είχε «φακελώσει» κάθε ένα από αυτά συλλέγοντας φωτογραφίες και αναρτήσεις τους από τα κοινωνικά δίκτυα ώστε να στοιχειοθετήσει ένα ευφάνταστο κατηγορητήριο εις βάρος τους. Μάλιστα σε κάποια από αυτά τα graffiti ο ίδιος διέγνωσε και προσπάθεια προσηλυτισμού, με παγανιστικά ή παραθρησκευτικά σύμβολα κατηγορώντας τόσο τα ίδια τα παιδιά όσο και τη διοίκηση του Δήμου Χανίων ότι στρέφονται κατά της Ορθοδοξίας, εισάγοντας το δόγμα της... Νέας Εποχής.

Και όλα αυτά θα ήταν στη σφαίρα του γραφικού αν δεν υπήρχε η σπουδή της Εισαγγελίας Χανίων να προωθήσει τη συγκεκριμένη δικογραφία μέχρι το ακροατήριο, τη στιγμή μάλιστα που ο μηνυτής είναι γνωστός στην περιοχή των Χανίων για τις συνεχείς αντίστοιχες αναφορές του, συνωμοσιολογικού πάντα περιεχομένου, σε διάφορες αρχές της πόλης (εισαγγελία, δήμος, εκκλησία κτλ).

Το θέμα συζητήθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου η δημοτική αρχή  εξέφρασε τη στήριξή της στους δικαζόμενους νεαρούς ενώ η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Δια Βίου Μάθησης, Βιβλιοθηκών και Τουρισμού Βαρβάρα Περράκη πήρε σαφή θέση υπέρ τους. Σε γραπτή της δήλωση αναφέρει:

"Ο Δήμος Χανίων διαθέτει πια ένα σύγχρονο δημοτικό χώρο στάθμευσης (πάρκινγκ) στο κέντρο της πόλης, που καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των αναγκών των συμπολιτών μας. Προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα του, στο εσωτερικό του κτηρίου, μια ομάδα νέων ανθρώπων, έπειτα από κάλεσμα του Δήμου Χανίων, με πρωτοβουλία του κ. Γιώργου Αυγέρου, μέλους της καλλιτεχνικής επιτροπής της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων και της κας. Όλγας Βερυκάκη, εικαστικού – εκπαιδευτικού, μέλους του Δ.Σ. της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, και με την επίβλεψη και συνδρομή τους, ανέλαβαν με την τέχνη του γκράφιτι να παρέμβουν αισθητικά. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά καλαίσθητο και αποτελεί μια πρόταση για την αξιοποίηση μεγάλων επιφανειών στο αστικό τοπίο. Μοιάζει πράγματι παράλογο στον 21ο αιώνα, σε μια σύγχρονη πόλη, να διώκεται η καλλιτεχνική έκφραση και η εθελοντική συλλογική προσφορά και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων."

Ο ίδιος ο ζωγράφος Γιώργος Αυγέρος, που είχε και την πρωτοβουλία για το κάλεσμα στους νεαρούς αναφέρει στην «Εφ.Συν.» πως είναι αδιανόητο να διώκονται για αυτό το λόγο τα παιδιά. «Κάναμε μια προσπάθεια να δώσουμε χώρο έκφρασης στη νεολαία των Χανίων μέσα στο γκρίζο αστικό τοπίο. Με πρωτοβουλία της Πινακοθήκης μιλήσαμε με τα παιδιά και για την ιστορία του graffiti και για τις καλλιτεχνικές τάσεις σε όλη την Ευρώπη όπου αναπτύσσονται αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Στο πίσω μέρος του μυαλού μας ήταν να περιορίσουμε και τις "παρεμβάσεις" σε μνημεία της πόλης μας, όπως το βυζαντινό τείχος δίνοντας αλλού ελεύθερο χώρο για δημιουργία. Δεν μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε ότι θα φτάναμε στα δικαστήρια για την πρωτοβουλία μας αυτή» λέει ο ίδιος.

Ο κ. Αυγέρος μάλιστα αναφέρει πως με έκπληξη είδε στην Πινακοθήκη να φτάνει έγγραφο της Ασφάλειας Χανίων με το οποίο του ζητά να παραδώσει τη λίστα με τα ονόματα και τα στοιχεία όλων των παιδιών που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία αυτή. «Δεν μπορώ να διανοηθώ το κυνήγι μαγισσών που εξελίσσεται. Μεταξύ αυτών που ζωγράφισαν στο Δημοτικό Πάρκινγκ ήμουν και εγώ, θα παρουσιαστώ στην Ασφάλεια αν θέλουν να αποδώσουν οπωσδήποτε κατηγορίες αλλά σε καμία περίπτωση δε θα δώσουμε εμείς τα στοιχεία των παιδιών» τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Αυγέρος.








efsyn

  • Blogroll

  • Blog Archive