Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Θέμα ημερών είναι η έκδοση της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών με την οποία θα ορίζονται οι πρώτοι 12 κλάδοι της αγοράς οι οποίοι υποχρεωτικά ώς 30 Ιουνίου 2017 θα πρέπει να χρησιμοποιούν POS στις συναλλαγές τους με τους πολίτες. Με την ίδια απόφαση θα....
ορίζονται και οι διαδικασίες για τη δήλωση ενός επαγγελματικού λογαριασμού από κάθε επαγγελματία (φυσικό πρόσωπο).
Ο λογαριασμός αυτός, ο οποίος προβλέπεται στον πρόσφατο φορολογικό νόμο, θα είναι δεσμευτικός ως προς τις εισροές (έσοδα) του επαγγελματία. Δηλαδή στον λογαριασμό αυτόν, υποχρεωτικά, θα εισρέουν τα έσοδα από την επαγγελματική δραστηριότητα ενός γιατρού ή μηχανικού αλλά θα μπορεί να τον χρησιμοποιεί για οποιαδήποτε δαπάνη του.
Με την υποχρεωτική εφαρμογή POS στην αγορά -που αποσκοπεί στη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τη δημιουργία του επαγγελματικού λογαριασμού- το υπουργείο Οικονομικών διευρύνει το «οπλοστάσιό του» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Οι 12 κλάδοι οι οποίοι υποχρεωτικά μέχρι τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να χρησιμοποιούν POS στις συναλλαγές τους, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή», είναι εξής:
Εστίαση - μπαρ, καφέ
 Επισκευές
 Εκπαίδευση
Ένδυση, υπόδυση
 Ενοικιάσεις
• Κομμωτήρια
• Γυμναστήρια
• Νομικές δραστηριότητες
• Ιατρικές υπηρεσίες
• Τηλεπικοινωνίες
 Ενέργεια
Τυχερά παιχνίδια
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να ολοκληρώσει την υποχρεωτική εφαρμογή των POS στην αγορά σε τρεις φάσεις. Η επόμενη φάση θα είναι μέχρι το τέλος του έτους και θα αφορά, μεταξύ άλλων, μικρά καταστήματα τροφίμων, ψιλικά, μπακάλικα κ.ά. Η τρίτη φάση θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου 2018.
Σημειώνεται ότι ήδη από φέτος οι δαπάνες των φορολογούμενων που γίνονται με τη χρήση καρτών ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων μετρούν για το χτίσιμο του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος.
Παράλληλα, το υπουργείο επεξεργάζεται απόφαση με την οποία όσοι κάνουν αγορές μέσω καρτών θα συμμετέχουν σε κληρώσεις και θα κερδίζουν εκπτωτικά μπόνους στις συναλλαγές τους.

efsyn.gr
  • Blogroll

  • Blog Archive