Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

heinz_wilhelm_eck_in_nurembergΜια ιστορία πολέμου που δεν είναι ευρύτερα γνωστή, φέρνουμε σήμερα στο φως της δημοσιότητας,  72 χρόνια μετά...


Το 1944, Ελληνικό φορτηγό πλοίο, δέχθηκε επίθεση από Γερμανικό υποβρύχιο, το οποίο αφού το βύθισε στη συνέχεια, τα μέλη του πληρώματος του, πυροβολούσαν τους ναυαγούς, μέσα στη θάλασσα για να εξαφανίσουν κάθε ίχνος της εγκληματικής τους πράξης. Όμως αργότερα βρέθηκε το ημερολόγιο του υποβρυχίου και αποκαλύφθηκε η «Υπόθεση Πηλέας». Τρία από τα μέλη του πληρώματος του υποβρυχίου, εκτελέσθηκαν το 1945 για εγκλήματα πολέμου.


Το φορτηγό ατμόπλοιο «Πηλέας», ναυπηγήθηκε το 1928 και αρχικά ονομάστηκε «Egglestone», που εξαγοράστηκε από την εταιρεία Νηρέας  Steam Navigation (Lemos C. M. & Co).  Κατά τη διάρκεια του Β ‘ Παγκοσμίου Πολέμου ταξίδεψε βάσει του Καταστατικού Χάρτη για τη Βρετανική κυβέρνηση κυρίως στο Νότιο Ατλαντικό, μέχρι την απώλεια της Μάρτη του 1944.
Τον Μάρτιο του 1944 ταξίδευε από το Freetown στο Μπουένος Άιρες με έρμα υπό τις διαταγές του καπετάνιου, Μηνά Μαυρή. Σε αυτό το ταξίδι είχε πλήρωμα 35 ανδρών, ως επί το πλείστον Έλληνες (18), αλλά και 8 Βρετανούς, 3 Κινέζους, 2 Αιγύπτιους και τέσσερις άλλης Εθνικότητας.

u861_u995

Σαν σήμερα, το βράδυ της 13 Μαρτίου 1944 επισημάνθηκε από το υποβρύχιο U-852, το οποίο κατευθυνόταν με μυστική αποστολή, προς τον Ινδικό Ωκεανό, προκειμένου να ενσωματωθεί στην εκεί δύναμη. Παρά τη μυστική φύση της αποστολής του U-852, ο καπετάνιος Heinz-Wilhelm Eck αποφάσισε να επιτεθεί στον Πηλέα. Παρακολούθησαν το πλοίο διακριτικά αρκετές ώρες μέχρι το βράδυ. Τότε «κλείδωσαν» τον στόχο και εκτόξευσαν από κοντινή απόσταση δύο τορπίλες.

u-852a

Η μία από αυτές, προκάλεσε έκρηξη στο νούμερο 2 αμπάρι και μεγάλο ρήγμα.  Η δεύτερη τορπίλη, κτύπησε το νούμερο τρία αμπάρι. Το πλοίο κυριολεκτικά κόπηκε στη μέση και βυθίστηκε σε τρία μόλις λεπτά.
Οι μισοί από το πλήρωμα, κατάφεραν και επιβιβάστηκαν σε σωσίβιους λέμβους. Ο Γερμανός καπετάνιος του υποβρυχίου, πήρε δύο ναυαγούς για ανάκριση. Τον Άγη Κεφαλά, τρίτο Αξιωματικό και τον Pierre Neuman, μέλος του πληρώματος. Μόλις κατέγραψαν τα στοιχεία τους, τους επέστρεψε στην σχεδία τους!

heinz_wilhelm_eck

Ο Γερμανός καπετάνιος, δεν σταμάτησε όμως μόνο εκεί. Προκειμένου να κρατήσει μυστική την αποστολή του, κατέστρεψε ότι είχε απομείνει από το τραγικό ναυάγιο, συμπεριλαμβανομένων και των σωσιβίων σχεδιών. Και επί πέντε ώρες, το Γερμανικό υποβρύχιο U-852 κινήθηκε γύρω από το πεδίο συντριμμιών και πυροβολούσαν και έριχναν χειροβομβίδες σε ότι έβλεπαν να επιπλέει. Ναυαγούς και απομεινάρια από το ναυάγιο. Και κυρίως τις σωστικές λέμβους. Δεν ήθελαν να αφήσουν κανένα στοιχείο από τη φρικαλεότητα που διέπραξαν. Μάλιστα ένας από αυτούς που πυροβολούσε, ήταν και ο γιατρός του υποβρυχίου. Μέχρι και δίδυμα πυροβόλα χρησιμοποίησαν για να μην αφήσουν τίποτα να επιπλέει. Όταν όμως είδαν ότι πέρασε η ώρα, έφυγαν προκειμένου να μην εντοπιστούν.

u_852

Τέσσερα από τα μέλη του πληρώματος, κατόρθωσαν να διασωθούν. Ένας από αυτούς, ο Κεφαλάς πέθανε αργότερα από μια πληγή στο χέρι του, που είχε προκληθεί από τους πυροβολισμούς.
Εκτελέστηκαν 3 μέλη του πληρώματος του υποβρυχίου

Το Γερμανικό υποβρύχιο U-852 βυθίστηκε στις ακτές της Σομαλίας, στις 3 Μαΐου 1944, όταν προσάραξε κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης που δέχθηκε από αεροπλάνα  (6 Wellington (Sqdn 621 και 8). Αποτέλεσμα της αεροπορικής επίθεσης ήταν  7 νεκροί και 59 επιζώντες. Το πλήρωμα συνελήφθη από Βρετανούς, που κατόρθωσαν να βρουν το ημερολόγιο του υποβρυχίου, το οποίο είχαν ξεχάσει να καταστρέψουν.
Από αυτό, έγινε γνωστή η υπόθεση του «Πηλέα».  Ο Eck και οι αξιωματικοί του δικάστηκαν στη Νυρεμβέργη  ως εγκληματίες πολέμου. Τρεις καταδικάστηκαν σε θάνατο, ενώ  άλλοι δύο αθωώθηκαν.
Στις 30 Νοεμβρίου 1945 ο Heinz-Wilhelm Eck εκτελέστηκε στο Αμβούργο με δύο από τους αξιωματικούς του, τον August Hoffmann υπολοίαρχο και τον Walter Weispfennig, γιατρό του υποβρυχίου, για το ρόλο τους στην «υπόθεση Πηλέα».
Είναι η μόνη  «επίσημη» περίπτωση καταδίκης για εγκλήματα πολέμου στη θάλασσα, στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
  • Blogroll

  • Blog Archive