Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Τελικά δε θα γλιτώσει ούτε το παιδί…;

Posted by ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΡΑΤΣΙΩΤΗ Δευτέρα, Μαρτίου 27, 2017
«Το λύκειο “μαράθηκε”, έχει τελειώσει. Δεν υπάρχει πια κανένα περιθώριο να βελτιωθεί η υπάρχουσα κατάσταση, πρέπει να δούμε το πρόβλημα από την αρχή, δεν υπάρχει λύκειο»

Μάρτιος του 2017, Κώστας Γαβρόγλου ,Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Το Πρόγραμμα των Πανελλαδικών εξετάσεων ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, με τους μαθητές ήδη στα κάγκελα των σχολείων, λόγω της...
ανακοίνωσης του Υπουργείου για την κατάργηση της επαναληπτικής διαδικασίας. Οι επαναληπτικές εξετάσεσεις -θεσπισμένες εδώ και πολλά έτη-  δίνουν τη δυνατότητα σε μαθητές, που λόγω ανωτέρας βίας (ασθένεια, πένθος , ατύχημα) δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ορισμένες ημερομηνίες , να ξαναδώσουν μετά από λίγες ημέρες με νέο πρόγραμμα. Προς το παρόν, μετά τις αντιδράσεις και τα λουκέτα σε πολλά σχολεία της χώρας, τα παιδιά κατάφεραν να διασφαλίσουν και για φέτος αυτό το δικαίωμα. (μέχρι την ώρα τουλάχιστον που γράφεται το παρόν κείμενο).

Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει την πόρτα των ελληνικών σπιτιών-πλήν ελαχίστων- με αποτέλεσμα τα παιδιά να βιώνουν την ανέχεια και το άγχος της μελλοντικής αποκατάστασης σε μια ηλικία ιδιαιτέρως δύσκολη και τρυφερή.

Η παραπαιδεία καλά κρατεί, η ψαλίδα της ανισότητας των ευκαιριών όλο και μεγαλώνει και οι καθηγητές βλέπουν το μισθό τους να συρρικνώνεται την ίδια στιγμή που καλούνται να καλύψουν κενά, μέχρι και σε μαθήματα που ουδεμία σχέση έχουν με το αντικείμενό τους.

Η απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης από τους ίδιους τους εκπροσώπους της δεν προάγει σε καμία περίπτωση την εξυγίανσή της.

Aν ως διατείνεσαι, ο στόχος σου είναι να δημιουργήσεις καλύτερες σχολικές μονάδες κι ευνοϊκότερες συνθήκες για μαθητές κι εκπαιδευτικούς, δεν βγαίνεις να διατυμπανίσεις με ελιτίστικο τρόπο την αρχή του τέλους, αλλά δουλεύεις σκληρά, είσαι σύμμαχός και βοηθός τους όχι εχθρός τους. Στέκεσαι πλάι, όχι απέναντι.

Μέσα σε όλο αυτό το ”μαγευτικό” κλίμα, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ο αριθμός των εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2017-18.  Οι μαθητές που θα καταφέρουν να περάσουν την πόρτα των ΑΕΙ της χώρας θα είναι για φέτος 42850 αντί των 43855 του 2016-17 και εκείνοι που θα εισαχθούν στα ΤΕΙ 26640 αντί των περσινών 26130. Συνολικά έχουμε 69490 εισακτέους, ενώ πέρσι είχαμε 69985. Μείωση των θέσεων έχουμε σε σχολές – κλειδιά με μεγάλη ζήτηση, ενώ η δημιουργία των δυο νέων ΤΕΙ σχετικά με τον Τουρισμό, αυξάνει το σύνολο των θέσεων για τα Τεχνολογικά Ιδρύματα στο σύνολο.

Σας φαίνεται μικρή η εν λόγω  μείωση ή απαραίτητη; Αυτό μπορείτε να το πείτε στα παιδιά που παλεύουν εδώ και καιρό με την ύλη, την απομνημόνευση και το φόβο της αποτυχίας.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου δεν ήρθε δίχως επεξηγήσεις ετούτη την φορά. Ο τρόπος με τον οποίο θα κατανεμηθούν οι εισακτέοι έχει μελετηθεί για το ”καλό” της χώρας. Οι ειδικοί έλαβαν λοιπόν υπόψη τους τα εξής κριτήρια:


  • Τις αναπτυξιακές κατευθύνσεις της χώρας
  • Τις εισηγήσεις των τμημάτων, ιδίως εκείνων στα οποία προβλέπονται εργαστηριακά μαθήματα και για τη  λειτουργία των οποίων τεκμηριώθηκαν σοβαρές δυσκολίες
  • Την ανάγκη αποκατάστασης μιας ισορροπίας στην αναλογία των θέσεων που προσφέρονται στους υποψήφιους των τριών ομάδων προσανατολισμού
  • Τις στατιστικές των μετεγγραφών φοιτητών/τριών



Θα αυξηθεί, κατά τα λεγόμενα, ο αριθμός  των εισακτέων σε τμήματα που αντιστοιχούν στον  τομέα του Τουρισμού και σε τμήματα που σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή και την πληροφορική. Όλα αυτά πάντα για το καλό των παιδιών, για να μπορέσουν αυτά να γίνουν καλοί επαγγελματίες.

Υπολόγισε άραγε κανείς τη θέληση, την κρίση , την κλίση και τα όνειρα των μαθητών; Ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς μεταξύ άλλων , στο πρόγραμμα εκπαίδευσής του προήγαγε την μείωση επιστημόνων και την αύξηση αγροτών. Ατυχής θα έλεγε κανείς ο συνειρμός…

Επιπλέον η υπουργική απόφαση μεριμνά για την ενίσχυση των τμημάτων της περιφέρειας, αφού θα μειωθούν οι θέσεις στα τμήματα των μεγάλων αστικών κέντρων με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν οι βάσεις αυτών. Η αγωνία των γονιών είναι τεράστια, καθώς λόγω οικονομικής στενότητας δεν μπορούν πια να στείλουν τα παιδιά τους για σπουδές μακριά από την οικογενειακή εστία.

Η παιδεία θα καταλήξει να γίνεται προνόμιο ολοένα και λιγότερων μαθητών και η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση θα απαξιωθεί τόσο, όσο βολεύει τους ιδιώτες που καραδοκούν να πάρουν τη θέση της.

Τα παιδιά έγιναν αριθμοί και τα ταλέντα τους θυσιάστηκαν στο βωμό μιας ανάπτυξης που ποτέ δεν θα έρθει.

Την δική τους οργή θα έχετε να αντιμετωπίσετε στους δρόμους!










Πηγή: nostimonimar.gr

  • Blogroll

  • Blog Archive