Κυριακή, 23 Απριλίου 2017

«Spice»: Το «μπαχάρι» του θανάτου

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Κυριακή, Απριλίου 23, 2017
Ένα από τα πλέον θανατηφόρα συνθετικά ναρκωτικά που κυκλοφορούν αυτήν την στιγμή στον πλανήτη, μόλις πριν λίγα χρόνια...
πωλούνταν νόμιμα από τα περίπτερα σε Ευρώπη και ΗΠΑ ως «καπνικό προϊόν», υπό την αθώα ονομασία «Μπαχάρι» (Spice).

Γνωστό και ως ναρκωτικό «ζόμπι», λόγω του τρόπου που αποτυπώνονται οι καταστροφικές του συνέπειες στις κινήσεις του ανθρώπου που βρίσκεται υπό την επίδρασή του, το Spice είναι πλέον παράνομο παντού, αν και η αυξανόμενη δημοφιλία του, σε συνδυασμό με την υψηλότατη επικινδυνότητά του, το έχουν φέρει στα πρωτοσέλιδα των διεθνών ΜΜΕ.

Το Φθινόπωρο του 2014, οι μονάδες εντατικής θεραπείας της Ρωσίας γεμίζουν με ετοιμοθάνατους ανήλικους και νέους. Διαπιστώνεται ότι όλοι τους έχουν λάβει ένα συγκεκριμένο συνθετικό σκεύασμα, το οποίο μέχρι πριν από λίγο καιρό από τότε πωλούνταν νόμιμα, με την ίδια ονομασία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρώτου καναλιού της κρατικής τηλεόρασης της Ρωσίας, το «Spice», το οποίο είχε και την μορφή μπαχαρικού, πωλούνταν σε μικρά φακελάκια. Ωστόσο, ήταν κατασκευασμένο από επικίνδυνα τοξικά υλικά. Η χρήση του ήταν πολύ απλή,, αφού αρκούσε λίγο από το ναρκωτικό να τυλιχτεί σε ένα τσιγαρόχαρτο και να καταναλωθεί σαν τσιγάρο. Μάλιστα, στην αρχική του μορφή, τα αποτελέσματα στον χρήστη έμοιαζαν με εκείνα που έχει ένα οποιοδήποτε άλλο ναρκωτικό.

Αυτό αρκούσε για τις αρχές για να το απαγορεύσουν και τα υλικά από τα οποία κατασκευαζόταν να ενταχθούν στον κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών.

Αλλά η ναρκο-βιομηχανία δεν παρέδωσε τα όπλα. Δημιούργησε ένα νέο χημικό σκεύασμα, με τα ξεχωριστά υλικά του να μην είναι παράνομα. Αλλά το αποτέλεσμα ήταν μακράν καταστροφικότερο. Μόνο τον Σεπτέμβριο του 2014, πάνω από 800 άνθρωποι νοσηλεύθηκαν στα νοσοκομεία. Οι 25 από αυτούς δεν τα κατάφεραν.

Παρόλ’ αυτά, το ναρκωτικό εξαπλώθηκε ραγδαία. Ακόμη και πάνω στην άσφαλτο των μεγαλουπόλεων υπάρχει γραμμένη η λέξη Spice και δίπλα το τηλέφωνο του προμηθευτή.

Το «Spice» ουσιαστικά είναι μια ονομασία «ομπρέλα» για τα ναρκωτικά μείγματα βοτάνων και άλλου φυτικού υλικού και τεχνητών ουσιών με τις οποίες ψεκάζονται. Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, οι έμποροι ναρκωτικών το πουλάνε ως εναλλακτική «λύση» στην κάνναβη, αν και η χημική σύσταση των δύο ναρκωτικών είναι εντελώς διαφορετική. Διότι η κάνναβη προέρχεται από ένα φυτό, αλλά το Spice είναι ένα «συνθετικό κανναβινοειδές», μια «οικογένεια» που αποτελείται από περίπου 700 χημικά προϊόντα. Αν και πωλείται σε πακέτα για να μοιάζουν με κάνναβη, τα αποτελέσματα προέρχονται από τις χημικές ουσίες. Ίσως όμως η μορφική του ομοιότητα με την κάνναβη, το «εμπορικό πλασάρισμα» ως ένα είδους «αθώου υποκατάστατου» της κάνναβης και, τελικά, η άγνοια, να βοηθά στην εκρηκτική διασπορά του Spice.

Επειδή, λοιπόν, υπάρχουν πάνω από 700 χημικά είδη, οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιαχτεί το Spice και οι επιδράσεις του ναρκωτικού ποικίλουν ανάλογα με τις χημικές ενώσεις που χρησιμοποιήθηκαν στην παραγωγή του. Σίγουρα όμως, κάθε εκδοχή του, έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Είναι εξαιρετικά εθιστικό. Η συνθετική κάνναβη «μιμείται» τις επιδράσεις της φυσικής  οι οποίες περιλαμβάνουν:

- Αίσθημα ευφορίας

-  Αλλαγή της αντίληψης

- Αίσθηση χαλάρωσης.

Ωστόσο, έχει επίσης σοβαρές παρενέργειες. Η κύρια παρενέργεια εντοπίζεται στο αναπνευστικό σύστημα, το οποίο προκαλεί κατάρρευση στον οργανισμό λόγω των χαμηλών επιπέδων οξυγόνου. Αυτός είναι ο λόγος που οι χρήστες του Spice μοιάζουν με «ζόμπι». Ταυτόχρονα δυσκολεύονται στην αναπνοή και αυξάνονται οι καρδιακοί παλμοί.

Σε αντίθεση με την Ρωσία, όπου οι νοσηλευόμενοι ήταν επί το πλείστον «τυπικοί» χρήστες στα κοινωνικά τους χαρακτηριστικά (δηλαδή από όλες τις κοινωνικές ομάδες), στην Βρετανία, σε γενικές γραμμές, το Spice φαίνεται να αποτελεί πρόβλημα μεταξύ των αστέγων και των κοινοτήτων των φυλακών.

Ο Δρ Rob Ralphs, λέκτορας και ερευνητής στο Manchester Metropolitan University, δήλωσε ότι, σύμφωνα με σχετικές μελέτες, το 90% των αστέγων στο κέντρο του Μάντσεστερ χρησιμοποιούσαν το ναρκωτικό. Πρόσθεσε, ότι η δημοφιλία του ναρκωτικού στις φυλακές οφείλεται στο ότι, λόγω της πολύπλοκης σύνθεσής του, καταφέρνει να περνάει απαρατήρητο από τους τρέχοντες ελέγχους.

Σύμφωνα με τον Guardian, η κατάσταση είναι κρίσιμη. Μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο, η αστυνομία του Μάντσεστερ ήρθε σε επαφή με τουλάχιστον 60 περιστατικά που συνδέονται με χρήση και εμπορία του Spice.

Το ρεπορτάζ επιβεβαιώνει, ότι οι έμποροι ναρκωτικών στοχεύουν κυρίως στους άστεγους και στην «διανομή» στις φυλακές.
Η απαγόρευση της προμήθειας και παραγωγής, αλλά όχι της κατοχής, του Spice και άλλων νέων ψυχοδραστικών ουσιών τέθηκε σε ισχύ στην Βρετανία μόλις το 2016.

Μέχρι τότε, το φάρμακο πωλούνταν νόμιμα στα καταστήματα.

tvxs
  • Blogroll

  • Blog Archive