Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

H Charleena Lyles, 30 ετών, έγκυος και μητέρα τεσσάρων παιδιών ζούσε σε ένα μπλοκ διαμερισμάτων στο Σιάτλ, τα οποία φιλοξενούν άτομα που ήταν άστεγα και...
προσπαθούν να ενταχθούν ξανά στην κοινωνία.

Στις 18 Ιουνίου κάλεσε την αστυνομία και κατήγγειλε διάρρηξη στο σπίτι της. Σύμφωνα δε με ηχητικό ντοκουμέντο της αστυνομίας η γυναίκα ανέφερε πως είχε κλαπεί από το σπίτι ένα Xbox. Αστυνομικοί μετέβησαν στο σημείο αλλά αυτό που έκαναν ήταν να πυροβολήσουν την έγκυο γυναίκα μπροστά σε τρία από τα παιδιά της, ηλικίας ενός, τεσσάρων και 11 ετών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας του Σιατλ η γυναίκα «ήταν οπλισμένη με ένα μαχαίρι» και αντέδρασε στη θέα των δύο αστυνομικών που ανταποκρίθηκαν στην κλήση.

Διαρροές από την αστυνομία αναφέρουν πως η 30χρονη ήταν γνωστή στις αρχές και επειδή συνιστούσε κίνδυνο για τους αστυνομικούς, αποφασίστηκε να σταλούν στο σημείο δύο άνδρες αντί για έναν.

Αφού πυροβόλησαν την Charleena Lyles, της παρείχαν τις πρώτες βοήθειας προσπαθώντας να την επαναφέρουν αλλά τελικά λίγη ώρα αργότερα πιστοποιήθηκε ο θάνατός της από το πλήρωμα ασθενοφόρου που έσπευσε στο σημείο.

Τα δε παιδιά, όπως ανακοινώθηκε, είναι καλά στην υγεία τους και πλέον τη φροντίδα τους έχουν αναλάβει μέλη της οικογένειας της άτυχης γυναίκας.

Η οικογένεια τώρα της 30χρονης καταγγέλλουν πως στην απόφαση των αστυνομικών να πυροβολήσουν τη γυναίκα έπαιξε ρόλο το γεγονός πως ήταν μαύρη ενώ επισημαίνουν πως αν και είχε συλληφθεί το προηγούμενο διάστημα είχε αφεθεί ελεύθερη με τη σύσταση να αναζητήσει βοήθεια από ειδικό καθώς έπασχε σε ψυχικά νοσήματα.

Σε κάθε περίπτωση το ερώτημα που έθεσε η αδελφή του θύματος είναι το πιο σημαντικό. Η Monika Williams μιλώντας στην Seattle Times ζητά να μάθει γιατί οι αστυνομικοί επέλεξαν να πυροβολήσουν την 30χρονη αντί να την χτυπήσουν με taser και να την αναισθητοποιήσουν. Συνεπώς για την οικογένεια τίθεται θέμα άσκησης υπερβολικής αστυνομικής βίας που είχε ως συνέπεια τον θάνατο της γυναίκας.

Ακόμη και στην ανακοίνωση της αστυνομίας, αναφέρεται πως οι αστυνομικοί είχαν στη διάθεσή τους τα μέσα για να ακινητοποιήσουν τη γυναίκα χωρίς να της στερήσουν τη ζωή της ενώ στο ηχητικό ντοκουμέντο ακούγονται να της ζητούν να κάνει πίσω μόνο μια φορά.

Σημειώνεται πως ήδη από το 2012 το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο έρευνας που είχε διεξάγει επεσήμανε πως η αστυνομία του Σιάτλ κάνει συχνά χρήση υπέρμετρης βίας αλλά φάνηκε να υπάρχει μια μείωση το επόμενο διάστημα.

Οι δυο αστυνομικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

















ΠΗΓΗ

  • Blogroll

  • Blog Archive