Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Η κόντρα του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, με τον Συνδέσμο των Ιδιωτικών Σχολείων είναι άλλο ένα δείγμα μιας ανώριμης κοινωνίας.

Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα της ActionAid, υπολογίζεται πως...
από τα 200.000 παιδιά με αναπηρίες στην Ελλάδα, μόλις 31.761 πηγαίνουν σχολείο, ένα ποσοστό κοντά στο 15%. Την ίδια στιγμή τα παιδιά ΑμεΑ αντιμετωπίζουν δεκάδες δυσκολίες καθημερινά όσον αφορά την προσβασιμότητα, την έλλειψη υπηρεσιών, την ασφαλή μεταφορά στο σχολείο, την ανεπαρκή χρηματοδότηση της Ειδικής Εκπαίδευσης, την παροχή εποπτικού και εκπαιδευτικού υλικού σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πρόσφατα έγιναν και αντικείμενο αντιπαράθεσης ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και τους Σχολάρχες της ιδιωτικής εκπαίδευσης.



Συγκεκριμένα, την Πέμπτη ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων έστειλε υπόμνημα στον Υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις του με αφορμή τις διατάξεις για την ιδιωτική εκπαίδευση στο νέο σχέδιο νόμου. Οι επιχειρηματίες διαφωνούν, μεταξύ άλλων, και για τη διάταξη που υποχρεώνει τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα να εγγράφουν σε αυτά και να φοιτούν μαθητές με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις και προσαρμογές που ισχύουν για τα δημόσια σχολεία της γενικής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το νομοσχέδιο «Απαγορεύεται η άρνηση εγγραφής μαθητών εξαιτίας της αναπηρίας ή των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών τους».



Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το υπόμνημα των σχολαρχών και αρνήθηκε να το δεχθεί στον διάλογο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της βουλής. Οι επιχειρηματίες από την πλευρά τους κάνουν λόγο για μια «δικονομικά αμφισβητήσιμη και ηθικά έωλη νομοθετική ρύθμιση» και για «σοβιετικού τύπου νομοθέτηση».


Την προηγούμενη εβδομάδα, η συγκέντρωση ΑμεΑ, γονέων ΑμεΑ και εργαζομένων στην ειδική αγωγή συνοδεύτηκε με επεισόδια.Οι συγκεντρωμένοι ζητούσαν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου, η οποία όμως απουσίαζε. Οταν κατέβηκαν τα ρολά της εισόδου του κτιρίου, οι διαδηλωτές αντέδρασαν, τα παραβίασαν και στη συνέχεια μπήκαν στην είσοδο, προχωρώντας σε συμβολική κατάληψη, ζητώντας συγκεκριμένη δέσμευση για άμεση χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να καταβληθούν άμεσα τα οφειλόμενα προς τους γονείς για να μπορέσουν τα παιδιά τους να συνεχίσουν τις θεραπείες τους.


Είναι δύσκολο να είσαι ΑμεΑ στην Ελλάδα

Είναι δύσκολο παντού. Αλλά η Ελλάδα είναι μια χώρα οπισθοδρομική, κουραστική, υποκριτική, σχεδόν εκδικητική στους ανθρώπους με αναπηρία. Σε πρόσφατη έρευνα, της ΚΑΠΑ RESEARCH Α.Ε., βρέθηκε πως η ραγδαία επιδείνωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία αφορά στους πόρους διαβίωσης και, κυρίως, στο εισόδημα,συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων και των αναπηρικών συντάξεων (εκτιμά το 74,1% των ερωτώμενων), στην πρόσβαση στην απασχόληση (59,1%), στην υποστήριξη που προσέφερε η πρόνοια στις οικογένειες των ατόμων με αναπηρία (53,7%), καθώς και στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας (50,8%). Με άλλα λόγια, η πρόοδος που σημειώθηκε τα προηγούμενα χρόνια ως προς την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία κινδυνεύει να ανασταλεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που χειροτέρεψε τη ζωή των Ατόμων με Αναπηρία τα τελευταία 3 χρόνια (58,8%) δημιουργώντας ανυπέρβλητες οικονομικές δυσκολίες στις οικογένειες (96,5%)


Η πρόσφατη ένταση μεταξύ του υπουργού Παιδείας και των Ιδιωτικών Σχολείων απασχόλησε την δημοσιότητα. Αλλά για τους λάθος λόγους. Την απασχόλησε μικροκομματικά, υποκριτικά, με φωνές και καθόλου ουσία. Κάπως όπως στους Παραολυμπιακούς αγώνες, λίγες φωνές, λίγη συγκίνηση και μετά πάλι μια καθημερινή υποκρισία με παρκαρίσματα σε ράμπες, με ντροπιαστικές συμπεριφορές, με λογική Καιάδα. Ηρθε η ώρα όλα αυτά να αλλάξουν. Για την ακρίβεια, αυτή η ώρα έχει ήδη αργήσει.















vice

  • Blogroll

  • Blog Archive