Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Τα προσβλητικά σχόλια της Εύης Βατίδου για το μοντέλο Winnie Halrow είναι άλλος ένας λόγος για να κλείσεις την TV.

Η ελληνική τηλεόραση μας έχει συνηθίσει σε ρατσιστικές επιθέσεις, ηλίθιες ατάκες και μισαλλόδοξες δηλώσεις. Άλλο ένα κερασάκι σε αυτήν τη...
χαβούζα που ονομάζεται τηλεόραση ήρθε να προστεθεί με την εκπομπή Summer Style, από την παρουσιάστριά της, Εύη Βατίδου, το μόνο έμβιο ον που δεν ξέρει πώς να καλέσει το 100.

Υπάρχουν κι άλλα πράγματα που δεν γνωρίζει η Εύη. Για παράδειγμα, τη νόσο της λεύκης. Προφανώς, η άγνοια δεν είναι κάτι το μεμπτό. Το παράπτωμα σε αυτήν την περίπτωση είναι όταν η άγνοια συνοδεύεται από ρατσιστικές δηλώσεις για τη διαφορετικότητα κάποιου άλλου. Η Εύη, λοιπόν, όπως μας ενημέρωσε μέσω των τηλεοπτικών δεκτών, περπατούσε στη Μύκονο μαζί με την κόρη της όταν ξαφνικά είδε μια γυναίκα -το μοντέλο Winnie Harlow- που αντιμετωπίζει το αυτοάνοσο νόσημα της λεύκης. Όπως περιέγραψε η ίδια, όταν τη συνάντησαν, είπε στην κόρη της «Βλέπεις μια κοπέλα; Είναι σαν αγελάδα».


Η παρουσιάστρια φρόντισε βέβαια να μεταφέρει την εμπειρία και τη φράση που είπε στο παιδί της και στον τηλεοπτικό αέρα της εκπομπής, εμπλουτίζοντας τον εμετό που είχε ξεστομίσει και με άλλες ατάκες όπως «Δυστυχώς ή ευτυχώς, είναι περίεργη η όψη της. Είναι ασπρόμαυρη», «Αν τη δεις μπροστά σου είναι πολύ σοκαριστική η εμφάνισή της». Το αποκορύφωμα δε, είναι πως λέει σε κάποιο σημείο που αναφέρθηκε η νόσος πως «η ίδια [το μοντέλο δηλαδή] το προμοτάρει ως λεύκη», δείχνοντας πως πέρα από το ότι δεν αποδέχεται τη διαφορετικότητα, δεν φρόντισε να ενημερωθεί ούτε για τα στοιχειώδη της νόσου. Κάπως έτσι, ο ένας πανελίστας έλεγε πως «έχουμε ένα μοντέλο που είναι και άσπρο και μαύρο», ο άλλος έλεγε «είναι λίγο δαλματίας» και «λερώθηκε από το παγωτό», ενώ η Εύη αποδείκνυε πως το μεγαλύτερό της πρόβλημα δεν είναι το ότι δεν γνωρίζει πώς να καλέσει το 100. Ανάμεσα στις παραπάνω φράσεις δεν παρέλειπαν να πετάνε και χαριτωμένα γελάκια, κάνοντας πλάκα με τη διαφορετικότητα κάποιου άλλου.

Η Winnie Harlow, σήμερα είναι ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα μοντέλα του κόσμου. Η τραγική ειρωνεία εδώ βρίσκεται στο γεγονός πως όταν βρισκόταν στην εφηβεία και πολύ πριν αποκτήσει την αυτοπεποίθηση που έχει σήμερα, είχε δεχθεί τόσο bullying από τους συμμαθητές της, που αναγκάστηκε να παρατήσει το σχολείο. Την αποκαλούσαν, μάλιστα, όπως και η Εύη Βατίδου, «αγελάδα», κάτι που όταν το θυμάται εξακολουθεί να την επηρεάζει όπως φαίνεται:



Το φαινόμενο «Eύη Βατίδου», που πρωτίστως επιλέγει να μάθει στην κόρη της να αποκαλεί «αγελάδα» ένα κορίτσι με λεύκη, αντί να της μαθαίνει να μην κοιτάμε παράξενα έναν άνθρωπο που είναι λίγο διαφορετικός από εμάς, είναι τρομακτικό. Είναι τρομακτικό διότι απέδειξε πως αν το παιδί σου γεννηθεί με οποιαδήποτε διαφορετικότητα, από αναπηρία έως κάποιο δερματικό θεματάκι, ή κάποιο σημάδι, θα υποστεί τόση ψυχολογική κακοποίηση όχι μόνο από τα παιδιά στο σχολείο, αλλά και από κάποιες μητέρες όπως η Εύη Βατίδου.

Το αμέσως πιο τρομακτικό είναι πως τέτοιοι άνθρωποι πληρώνονται και αποκτούν βήμα στην ελληνική τηλεόραση για να εκφράζουν τέτοιες απόψεις, να διαπομπεύουν και να χλευάζουν ένα γεγονός που έχει υπάρξει τραυματικό στη ζωή κάποιου, αγνοώντας το τι συναισθήματα μπορεί να προκαλέσουν σε έναν άνθρωπο που επίσης πάσχει από λεύκη και είχε την ατυχία να παρακολουθήσει τη συγκεκριμένη εκπομπή.

Και το ακόμη πιο σοκαριστικό ήταν η ατάκα «Εκείνη το προμοτάρει ως λεύκη», που δείχνει πως η παρουσιάστρια δεν έκανε τον κόπο να ψάξει τα στοιχειώδη για τη νόσο. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να την ενημερώσουμε πως για άγνωστο λόγο οι οργανισμοί των ανθρώπων που παρουσιάζουν την αυτοάνοση λεύκη, καταστρέφουν ορισμένα μελανοκύτταρα του, με αποτέλεσμα να μην παράγεται μελανίνη σε αυτά τα σημεία και το δέρμα να χάνει τελείως το χρώμα του. Έχει ποιητικά χαρακτηριστεί «νόσος του φωτός», αφού ο ήλιος ενισχύει την αντίθεση ανάμεσα στο μαυρισμένο και το αποχρωματισμένο δέρμα.

Όσο αποκρουστική κι αν είναι η βιομηχανία της μόδας –ας παραδεχτούμε επιτέλους πως από τα ματωμένα ρούχα έως τα πρότυπα που εισάγει δεν έχει κάνει τίποτα καλό γι' αυτόν τον κόσμο-, για το νεαρό μοντέλο αυτό ήταν το επιθυμητό όνειρο να ακολουθήσει. Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε πως πολλοί οίκοι μόδας έχουν αρχίσει επιτέλους να στροφάρουν, επιλέγοντας μοντέλα που είναι διαφορετικά, με φυσιολογικά σώματα και κανονικές αναλογίες. Το χειρότερο βέβαια που έκανε η βιομηχανία αυτή, είναι να κάνει αναγνωρίσιμες κάποιες περσόνες όπως η Βατίδου.














VICE

  • Blogroll

  • Blog Archive