Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι των οποίων η αρτηριακή πίεση εμφανίζει μεγάλες διακυμάνσεις από μέρα σε μέρα, είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν Αλτσχάιμερ και άνοια, από ό,τι όσοι έχουν μια σχετικά σταθερή πίεση, σύμφωνα με...
μια νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα.

Η συστηματικά υψηλή πίεση ή υπέρταση είναι ένας γνωστός παράγων κινδύνου για άνοια, αλλά η νέα μελέτη αναδεικνύει και τις αυξομειώσεις της πίεσης ως αυτόνομου παράγοντα κινδύνου.
 
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τομογιούκι Οχάρα της Σχολής Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κιούσου στη Φουκουόκα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό πειροδικό "Circulation", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, εξέτασαν στοιχεία για 1.674 άτομα με μέση ηλικία 71 ετών, που μετρούσαν την πίεσή τους επί ένα μήνα στο σπίτι τους (σχεδόν οι μισοί έπαιρναν φάρμακα για υπέρταση).
 
Μέσα στην επόμενη πενταετία, 134 άνθρωποι είχαν διαγνωσθεί με Αλτσχάιμερ και 47 με αγγειακή άνοια (η τελευταία συνήθως οφείλεται σε μικρά εγκεφαλικά).
 
Διαπιστώθηκε ότι, στη διάρκεια της επόμενης πενταετίας, εκείνοι με τις περισσότερες διακυμάνσεις της πίεσής τους είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ, σε σχέση με όσους είχαν τις λιγότερες και μάλιστα άσχετα με το μέσο μηνιαίο επίπεδο της πίεσής τους. Είχαν επίσης σχεδόν τριπλάσια πιθανότητα για αγγειακή άνοια.
 
Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά υποθέτουν ότι τα συχνά «σκαμπανεβάσματα» της πίεσης μπορεί να επιφέρουν μεταβολές στη δομή και στη λειτουργία του εγκεφάλου, οι οποίες σταδιακά συμβάλλουν στην εκδήλωση άνοιας.
 
Σύμφωνα με τη μελέτη, η μεγάλη διακύμανση της συστολικής πίεσης (της μεγαλύτερης από τις δύο μετρήσεις της πίεσης) σχετίζεται ιδιαίτερα με αυξημένο κίνδυνο για αγγειακή άνοια, αλλά όχι νόσο Αλτσχάιμερ.
 
Μέχρι στιγμής οι γιατροί δεν έχουν βρει τρόπο για να μειώνουν τις αυξομειώσεις στην πίεση.











ΠΗΓΗ 1

ΠΗΓΗ 2
  • Blogroll

  • Blog Archive