Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

Στους 24 ανέρχονται οι ασθενείς που έχουν νοσήσει μέχρι στιγμής από τον ιό του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ 5 ασθενείς νοσηλεύονταν μέχρι χθες Τετάρτη, σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας και από αυτούς, οι δύο βρίσκονται σε ΜΕΘ.

Το γεγονός αυτό, σημαίνει ξεκάθαρα πως...
ο ιός του Δυτικού Νείλου εξακολουθεί να παραμένει σοβαρή απειλή δημόσιας υγείας, και πως μπορεί το πρόβλημα να κυριαρχεί κυρίως στην Περιφέρεια της Αργολίδας, δεν αποκλείεται ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, να μεταφερθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, από την αρχή της περιόδου, έχουν διαγνωστεί 24 συνολικά κρούσματα. Από τους ασθενείς αυτούς, οι 16 εμφάνισαν συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση) και οι δύο έχασαν τη ζωή τους. Τα 22 κρούσματα έχουν καταγραφεί στον νομό Αργολίδας, ένα στον νομό Αρκαδίας, ενώ για ένα κρούσμα δεν προσδιορίστηκε ο τόπος έκθεσης στον ιό.

Ενδεικτικό της έκτασης του προβλήματος, σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, είναι πως για κάθε κρούσμα με προσβολή του κεντρικού συστήματος, αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό, με ήπια συμπτωματολογία ή χωρίς συμπτώματα. Εάν πολλαπλασιαστούν τα 16 κρούσματα με συμπτωματολογία από το κεντρικό νευρικό σύστημα με το 140, ο εκτιμώμενος συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν προσβληθεί ανέρχεται σε 2.240!

Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν παραλείπουν να επαναλαμβάνουν, πως απαιτείται επιχειρησιακός σχεδιασμός και πρόληψη πάνω από όλα, και πως τα ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο-πρόληψη επιδημιών νοσημάτων που μεταδίδονται από διαβιβαστές είναι η επιδημιολογική επιτήρησή τους, η «παρακολούθηση» των ίδιων των διαβιβαστών με ειδικά εντομολογικά προγράμματα και η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών ακόμα και με τη χρήση νέων μεθόδων. Σε αυτές, περιλαμβάνεται η «απελευθέρωση» σε έναν πληθυσμό κουνουπιών γενετικά τροποποιημένων διαβιβαστών προκειμένου να αποφευχθεί η αναπαραγωγή τους, όπως έγινε πρόσφατα στη Βραζιλία.

Επιπλέον, πρωταρχικής σημασίας για την πρόληψη αυτών των νοσημάτων, είναι η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, και συγκεκριμένα η χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σώματος και περιβάλλοντος, η αποφυγή δημιουργίας λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια, τα κατάλληλα ρούχα (όπως μακριά μανίκια και παντελόνια).















onmed
  • Blogroll

  • Blog Archive