Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Σεισμός Μεξικό: Εικόνα καταστροφής και πάνω από 200 νεκροί από τα 7,1 Ρίχτερ

Posted by ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΡΑΤΣΙΩΤΗ Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 20, 2017
Μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία, προκειμένου να εντοπίσουν και να απεγκλωβίσουν τυχόν επιζώντες που...
βρίσκονται παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν μετά τον φονικό σεισμό των 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στο Μεξικό κι άφησε πίσω του περισσότερους από 200 νεκρούς, 217 σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της χώρας, ενώ οι αρχές από διάφορες περιοχές ανεβάζουν σε 250 τον αριθμό.

Οι Μεξικανοί βρίσκονται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες αντιμέτωποι με τη μανία του Εγκέλαδου, με τις πληγές από τον ισχυρό σεισμό των 8,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις νότιες πολιτείες στις 7 Σεπτεμβρίου να είναι ακόμη ανοιχτές.

Ο ισχυρός σεισμός της Τρίτης ξύπνησε σε πολλούς μνήμες από τον καταστροφικό σεισμό του 1985, που τραγική ειρωνία, είχε σημειωθεί επίσης στις 19 Σεπτεμβρίου, αφήνοντας πίσω του πάνω από 10.000 νεκρούς, σε μια χώρα, που έχει πολλές φορές θρηνήσει θύματα από σεισμούς τα τελευταία χρόνια.

Εικόνα απόγνωσης στην Πόλη του Μεξικού, όπου έχουν καταρρεύσει πολλά κτίρια, μεταξύ των οποίων κι ένα σχολείο, στα συντρίμμια του οποίου έχασαν τη ζωή τους 25 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 22 παιδιά.

Δεκάδες μικροί μαθητές πιθανόν να βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα χαλάσματα του σχολείου Enrique Rebsamen, στο οποίο παρακολουθούσαν τα μαθήματά τους την ώρα που χτύπησε ο Εγκέλαδος την Τρίτη το μεσημέρι (τοπική ώρα). Πάνω από τον σωρό των ερειπίων, διασώστες αλλά και γονείς αγωνίζονται απελπισμένα να εντοπίσουν ένα σημάδι ζωής.

Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο, αγνοούνται 30 παιδιά και 12 ενήλικες που βρίσκονταν την ώρα του σεισμού στο σχολείο, γι΄ αυτό και στο σημείο εντείνεται η παρουσία των σωστικών συνεργείων, προκειμένου να ανασυρθούν τυχόν επιζώντες από τα ερείπια.

«Συνεχίζουν να ανασύρουν παιδιά, αλλά δεν ξέρουμε τίποτα για την κόρη μου», λέει με δάκρυα στα μάτια η 32χρονη Αντριάνα Ντ'Φάργκο έπειτα από ώρες αναμονής για κάποια είδηση σχετικά με την τύχη της 7χρονης κόρης της, η τύχη της οποίας αγνοείται.

Μαζί της στο σημείο δεκάδες γονείς, που προσπαθούν να διατηρήσουν ζωντανή την ελπίδα ότι τα παιδιά τους δεν είναι νεκρά, με τις σκηνές χάους και οδύνης να μην λείπουν.

Περίπου τα μεσάνυχτα βρέθηκαν τρεις επιζώντες. «Οι συγγενείς της Φατίμα Ναβάρο», φώναξε ένας στρατιώτης στο σχολείο που βρίσκεται στη συνοικία Κοάπα, στα νότια της πόλης. «Η Φατίμα είναι ζωντανή!».

Ο Χόρχε Λόπες, ένας 49χρονος Ισπανός που ζει μόνιμα στην Πόλη του Μεξικού, δήλωσε στο AFP ότι όταν σημειώθηκε ο σεισμός έτρεξε σε ένα άλλο σχολείο, στη συνοικία Ρόμα όπου φοιτούν τα παιδιά του ηλικίας έξι και τριών, και διαπίστωσε ότι έχει καταρρεύσει αλλά τα παιδιά του ήταν ζωντανά και έντρομα.

"Φτάσαμε στο σχολείο και όλοι έκλαιγαν, όλοι ήταν πανικόβλητοι και τα παιδιά κρατιούνταν από ένα σχοινί. Είναι ανεξέλεγκτο. Δεν μπορείς να προστατευθείς από τη φύση".

Στο Twitter, συγγενείς των μαθητών ανέβαζαν εκκλήσεις για τους δικούς τους ανθρώπους, ανάμεσά τους και μια για τον 8χρονο Αλέξις Βάργκας Μαθίας, ο οποίος βρισκόταν στο σχολείο Enrique Rebsamen την ώρα του σεισμού.

Λίγες ώρες μετά τον σεισμό, κάποιοι συγγενείς των μαθητών είπαν ότι έλαβαν ένα μήνυμα στο Whatsapp από δύο μαθήτριες που ήταν ζωντανές αλλά εγκλωβισμένες.

Ο πρόεδρος Νιέτα επισκέφθηκε αργά χθες το βράδυ το σχολείο και ανακοίνωσε τον απολογισμό των θυμάτων.

Από την νέα ισχυρότατη δόνηση κατέρρευσαν δεκάδες κτήρια, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 44 στην πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα, όπου σωστικά συνεργεία αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια. Χιλιάδες πολίτες βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους όταν έγινε αισθητή η δόνηση στις 13:14 τοπική ώρα (21:14 ώρα Ελλάδας), με επίκεντρο μια περιοχή στα όρια των Πολιτειών Πουέμπλα και Μορέλος, σε βάθος 51 χλμ., σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS).

Η δόνηση σημειώθηκε ακριβώς την ημέρα που συμπληρώθηκε η 32η επέτειος από τον σεισμό του 1985, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή 10.000 και πλέον πολιτών. Πολλοί συμμετείχαν σε ασκήσεις ετοιμότητας για την αντιμετώπιση σεισμών, όπως έγινε έκτοτε παράδοση κάθε 19η Σεπτεμβρίου.















cnn

  • Blogroll

  • Blog Archive