Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Μαύρη η θάλασσα μέχρι την Γλυφάδα - Εξαπλώνεται η ρύπανση (pics+vid)

Posted by ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΡΑΤΣΙΩΤΗ Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 14, 2017
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει η θαλάσσια μόλυνση στο Σαρωνικό, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων για το αντίθετο.

Από το πρωί το μαζούτ έκανε την εμφάνιση του στο μεγαλύτερο κομμάτι του παραλιακού μετώπου ενώ η δυσοσμία είναι έντονη και αρκετά τετράγωνα πάνω από την ακτή.

Νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης η θάλασσα μαύρισε και στη...
Γλυφάδα με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στο δήμο.

Ειδικά συνεργεία κατέβηκαν στην ακτή, τοποθέτησαν πλωτό φράγμα για περιορίσουν όσο γίνεται την ρύπανση, έκαναν χρήση αντιρρυπαντικό υλικού προκειμένου να διαλυθεί το πετρέλαιο και έριξαν στο νερό ειδικές απορροφητικές πετσέτες.
Ο δήμαρχος της περιοχής μέσω των κοινωνικών δικτύων έκανε έκκληση στους πολίτες να μην κατεβαίνουν στην παραλία.

Ίδια είναι η εικόνα και σε όλη την ακτογραμμή από τον Πειραιά μέχρι την Γλυφάδα.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, τα πετρελαιοειδή έχουν ξεβραστεί τόσο στην παραλία του Ελληνικού, όσο και σε αυτήν του Αγίου Κοσμά.

Η θάλασσα έχει αλλάξει χρώμα ενώ πηχτό πετρέλαιο έχει καλύψει την αμμουδιά.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η μάχη που δίνουν ιδιωτικά αντιρρυπαντικά σκάφη για να περιοριστεί η ρύπανση σε Πειραϊκή και Φρεαττύδα.Την ίδια ώρα φιλοζωικές οργανώσεις δίνουν οδηγίες στους πολίτες για το πώς μπορούν να φροντίσουν όσα ζώα δουν καλυμμένα με μαζούτ.

Τα πράγματα όμως μπορεί να γίνουν ακόμη χειρότερα καθώς όπως επισημαίνει σε ανάρτηση του ο έμπειρος ναυτιλιακός συντάκτης Διονύσης Βυθούλκας το μαζούτ «αιφνιδιάζει» τις αρμόδιες αρχές.

Η εκτεταμένη ρύπανση στο Σαρωνικό μετά την βύθιση του μικρού δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» νοτιοδυτικά της Αταλάντης, γεμάτου με 2.570 τόνους καύσιμα ήταν το θέμα της έκτακτης σύσκεψης που έγινε στο Υπουργείο Ναυτιλίας παρουσία δημάρχων από τις περιοχές που έχουν πληγεί, βουλευτών και άλλων εμπλεκόμενων φορέων.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Διονύσιος Χαράλαμπος Καλαματιανός χαρακτήρισε την θαλάσσια μόλυνση «ως μείζονος σημασίας βαρύ περιστατικό» και τόνισε ότι είναι σε εξέλιξη επιχείρηση αντιμετώπισης της ρύπανσης με τα πλέον σύγχρονα μέσα.

Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστεί η πετρελαιοκηλίδα ζήτησε από τον αντιπεριφερειάρχη και τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, καθώς, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής αυτή δεν έχει δυνατότητα παρέμβασης.

Έχουν ολοκληρωθεί, εν τω μεταξύ, οι εργασίες στεγανοποίησης του ναυαγίου, ενώ η ιδιωτική εταιρεία στην οποία έχουν ανατεθεί οι εργασίες απορρύπανσης, έχει καταθέσει στη Λιμενική Αρχή Πειραιά σχέδιο απάντλησης καυσίμων, προκειμένου να αξιολογηθεί και στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι εργασίες απάντλησης του φορτίου του πλοίου.

Στην περιοχή του ναυαγίου ενισχύονται τα σκάφη του λιμενικού που επιχειρούν επί τόπου, ενώ στη Σαλαμίνα, όπου η περιβαλλοντική καταστροφή είναι τεράστια, κατόπιν συνεννόησης του υπουργείου Ναυτιλίας με την πλοιοκτήτρια εταιρία, έχουν σταλεί επιπλέον βυτιοφόρα για να βοηθήσουν στην απορρύπανση των ακτών. Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή του ναυαγίου συνεχίζουν να επιχειρούν πλωτός γερανός και παράκτια αντιρρυπαντικά σκάφη

Σε εξέλιξη, εν τω μεταξύ, είναι και οι έρευνες για τα αίτια του ναυαγίου, με την δήμαρχο Σαλαμίνας, Ισιδώρα Νάννου-Παπαθανασίου, να λέει πως στο δεξαμενόπλοιο υπήρχε ρήγμα και την πλοιοκτήτρια εταιρεία Fos petroleum να το διαψεύδει κατηγορηματικά, υποστηρίζοντας πως το «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» ήταν αξιόπλοο.

«Το μαζούτ έχει βγει ως τις ακτές, κοντεύει να φτάσει στο δρόμο, κι έχει λερώσει τα πάντα. Είναι και το πάχος του μεγάλο, έχει μπει σε αλιευτικά καταφύγια, σε λιμανάκια όπου βρίσκονται βάρκες, έχει φτάσει στα μαγαζιά εστίασης στην παραλία, τα έχει καταστρέψει όλα», λέει η δήμαρχος και προσθέτει ότι έχουν αναφερθεί και αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και δυσκολίες στην όραση, από κατοίκους της περιοχής.
cnn

  • Blogroll

  • Blog Archive