Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Την κατάργηση του Κοινωνικού Τιμολογίου ζητούν Κομισιόν και ΔΟΕ

Posted by ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΡΑΤΣΙΩΤΗ Κυριακή, Νοεμβρίου 05, 2017
Την κατάργηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ρεύματος συστήνει στην Ελλάδα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ενώ όπως έκανε γνωστό η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, ανάλογες συστάσεις κάνει και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες όμως προσκρούουν σε...
αντιδράσεις τόσο της Ελλάδας όσο και της Γαλλίας και της Ισπανίας.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Φατίχ Μπιρόλ παρουσιάζοντας την έκθεση του Οργανισμού για τις ενεργειακές πολιτικές στη χώρα, σημείωσε πως η ενεργειακή φτώχεια δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιδοτήσεις των τιμών ενέργειας αλλά χρειάζονται και άλλοι μηχανισμοί φέρνοντας ως παράδειγμα τις φορολογικές ελαφρύνσεις.

«Η επιδότηση των τιμών δεν είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος για να μειώσουμε την ενεργειακή φτώχεια», είπε ο κ. Μπριρόλ, σημειώνοντας παράλληλα πως η έκθεση του Οργανισμού Ενέργειας δείχνει ότι η σύγκριση των τιμών ενέργειας της Ελλάδας με άλλες χώρες κατατάσσει τη χώρα μας στο μέσο όρο, τόσο στον ηλεκτρισμό, όσο και στο φυσικό αέριο.

Όπως αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας, Μιχάλης Βερροιόπουλος ανάλογη πρόταση για κατάργηση του κοινωνικού τιμολογίου ρεύματος υπάρχει και από Κομισιόν, στην οποία αντιτίθενται σθεναρά Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. Ήδη, όπως είπε ο κ. Βερροιόπουλος, υπάρχει συμφωνία η αρχική πρόταση κατάργησης να τροποποιηθεί και να γίνει σε δέκα αντί για πέντε χρόνια.

Παράλληλα ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας απένειμε εύσημα στην κυβέρνηση για την εντυπωσιακή πρόοδο που έχει πετύχει η χώρα στις μεταρρυθμίσεις του ενεργειακού τομέα εκθειάζοντας την πολύ σημαντική αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο στην παραγωγή από φωτοβολταϊκά μετά την Ισπανία μεταξύ των χωρών μελών του ΔΟΕ. Όπως είπε ο κ. Μπριρόλ η Ελλάδα ανταποκρίνεται πλήρως στη δημιουργία ώριμου ρυθμιστικού πλαισίου για επενδύσεις αλλά και για τη δημιουργία της αγοράς target model.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σημείσωσε πως «παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στους στρατηγικούς στόχους για τον μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα, η Ελλάδα θα συνεχίσει να αυξάνει το μερίδιο των ΑΠΕ και θα εφαρμόσει τη συμφωνία του Παρισιού».











ΠΗΓΗ
  • Blogroll

  • Blog Archive