Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Έφοδο στο σπίτι και το γραφείο του δισεκατομμυριούχου Μάικλ Στέινχαρντ πραγματοποίησαν οι εισαγγελικές αρχές του Μανχάτα, κατάσχοντας πολλά...
αρχαία έργα που φέρονται να είναι κλεμμένα από την Ελλάδα και την Ιταλία.
Ο Μάικλ Χ. Στέινχαρντ, ένας από τους πιο επιτυχημένους Αμερικανούς επενδυτές με έντονη φιλανθρωπική δράση, είναι συλλέκτης έργων τέχνης από την αρχαία Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει σχέσεις με το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης.
Σύμφωνα με τους New York Times οι έφοδοι πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της προσπάθειας του Γενικού Εισαγγελέα του Μανχάταν να επαναπατρισθούν κλεμμένα αρχαία έργα στις χώρες από όπου προέρχονται.
Την υπόθεση παρακολουθεί στενά το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, όπως δήλωσε η γενική γραμματέας Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.
Η κ Βλαζάκη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε «Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού βρίσκεται σε επαφή με το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του διαμερίσματος του Μανχάταν και περιμένουμε την επίσημη ενημέρωση για να μπορέσουμε να δούμε ποια αντικείμενα θα ζητήσουμε να επιστραφούν. Για τη λήκυθο έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες διαδικασίες από τον περασμένο μήνα».
Σημειώνεται ότι μεταξύ των αντικειμένων που κατασχέθηκαν, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, συγκαταλέγονται μια αττική λήκυθος του 5ου αι. π.Χ., που απεικονίζει μια σκηνή κηδείας, καθώς και δυο πρόσωπα - μια γυναίκα και έναν νέο-, αξίας τουλάχιστον 380.000 δολαρίων, πρωτο-κορινθιακά αγγεία του 7ου αι. π.Χ., που απεικονίζουν μια κουκουβάγια και μια πάπια, αξίας περίπου 250.000 δολαρίων, ένα γλυπτό με το κεφάλι ενός κριαριού από τον 6ο αι. π.Χ., καθώς και μια αττική αρύβαλλος (μυροδοχείο) από τον πρώιμο 5ο αι. π.Χ.
Όλα τα αντικείμενα, σύμφωνα με τους New York Times, αγοράστηκαν τα τελευταία 12 χρόνια έναντι 1,1 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το δημοσίευμα, παράλληλα, επισημαίνει ότι τα αντικείμενα αγοράστηκαν από δυο συλλέκτες από το Κολοράντο των ΗΠΑ, που με τη σειρά τους τα είχαν αγοράσει από τον Ρόμπιν Σάιμς, τον Βρετανό συλλέκτη αρχαιοτήτων, γνωστό από την πολύκροτη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας Σάιμς - Μιχαηλίδη που αποκαλύφθηκε το 2006.
  • Blogroll

  • Blog Archive