Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Επιστολή στον Μίκη Θεοδωράκη

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Τετάρτη, Φεβρουαρίου 21, 2018
Αγαπημένε Μίκη,

είσαι ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες που πάτησαν το πόδι τους στα χώματα αυτής της χώρας. ...


Καταδικάζω κατηγορηματικά την επίθεση -χθες- στο σπίτι σου, εκφράζοντας την αγάπη και την αλληλεγγύη μου, στο πρόσωπό σου.

Με βαθιά μου λύπη, σε άκουσα στο  -εθνικιστικό συλλαλητήριο- να απευθύνεσαι στο ακροδεξιό ακροατήριο του κ. Μητσοτάκη, της κ. Μπακογιάννη, της Χρυσής Αυγής και του κ. Σαμαρά, ο οποίος ήταν αυτός που υπέγραψε τον όρο «Μακεδονία». Σε άκουσα να απευθύνεσαι σε όλους όσοι θέλουν να ξανακάνουν Υπουργό τον Άδωνι. Να απευθύνεσαι στους δολοφόνους του Φύσσα και του Ταμπονέρα. Στους «πατριώτες» που ύψωναν το δεξί τους χέρι, λέγοντας πως πρόκειται για αρχαιοελληνικό χαιρετισμό.

Μεγάλωσα με τα τραγούδια σου, σε άκουγα μέχρι και την τελευταία σου διεύθυνση στο Καλλιμάρμαρο, το περασμένο καλοκαίρι, όταν δάκρυσες, μετά το τέλος της Άρνησης. Σήμερα, η μοίρα, μου επιφύλαξε να δω, χρυσαυγίτες να σε χειροκροτάνε. Μαζί τους και οι ψηφοφόροι των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων της Μεταπολίτευσης.

Σήμερα, δεν ήμουν μαζί σου. Διότι μαζεύτηκαν πολλοί «πατριώτες» δίπλα σου.  «Πατριώτες» που άφησαν χρυσαυγίτες να κυκλοφορούν ανενόχλητοι, ενώνοτας τις φωνές τους με το ακροδεξιό τους παραλήρημα.

Καμιά δικαιολογία δε χωράει. Οι 400.000 ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής είναι πλέον αδικαιολόγητοι. Καμία ανοχή στο φασισμό. Ποτέ ξανά.

Η υποκρισία ξεχείλιζε από τους ψηφοφόρους των ίδιων Σαμαράδων, των ίδιων Μητσοτάκηδων, των ίδιων εθνοσωτήρων. Που λεηλάτησαν, χρεοκόπησαν και εξαθλιώσαν τη χώρα. Που υπέγραψαν τον όρο «Μακεδονία». Ήταν εκεί για να πάρουν ένα ζεστό ακροδεξιό χειροκρότημα. Εθνικισμός, αλυτρωτισμός και  μισαλλοδοξία από «Ελλαδέμπορους».

Η  Αριστερά πληγώθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ, δε χρειαζόταν η ομιλία σου ως ξέπλυμα σε ακροδεξιές οργανώσεις. «Κι εσύ Λαέ βασανισμένε, μην ξεχνάς τον Ωρωπό, κι εσύ Λαέ βασανισμένε, μην ξεχνάς τον φασισμό», όπως τραγουδούσες με τόσο πάθος…

Εξορίες, φυλακές, Χούντα… Αλλά, σε άκουσα -σήμερα- να λες: «η πιο επικίνδυνη μορφή φασισμού είναι η αριστερόστροφη».

Ο πραγματικός λόγος που έγινε το συλλαλητήριο είναι ένας: να πέσει η Κυβέρνηση. Και δεν το λέω εγώ. Αλλά ένας δικός τους δεξιόστροφος δημοσιογράφος: «Το Σκοπιανό-Μακεδονικό ως αφορμή για το συλλαλητήριο της Κυριακής στο Σύνταγμα. Η ουσία: Αντικυβερνητικό, έκφραση αγανάκτησης και θυμού για τα μαζεμένα της 3ετίας του Τσίπρα-Καμμένου».

Δεν είμαι απ’ αυτούς που πιστεύουν ότι θα τελειώσουν τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Αλλά δεν πουλάω εθνική υπερηφάνεια μετά από 26 χρόνια αμνησίας.

Ας μην ξεχνάμε την αιματηρή διαδήλωση του ΄43 για τη Μακεδονία. Οι Γερμανοί άνοιξαν πυρ κατά 400 χιλιάδων διαδηλωτών που φώναζαν να μην παραχωρηθούν η Μακεδονία και η Θράκη στη Βουλγαρία. Αυτό ήταν αληθινός  πατριωτισμός.

Δεν ξέρω τι λέει η συνεργάτιδα σου, Μίκη, της θυμίζω τα λόγια σου στη συναυλία στα Σκόπια, το 1996: «Σημασία δεν έχει το όνομα, μόνο η ειρήνη»

Να ξέρεις ότι τα τραγούδια σου -σήμερα- ακούστηκαν στην απέναντι πλευρά και όχι στο χώρο της αντίστασης, εκεί όπου ανήκουν.

Πριν συντάξω την εν λόγω επιστολή, αφουγκράστηκα τον κόσμο. Διότι πολλές λέξεις της επιστολής είναι δικές του λέξεις.

Σε αφήνω με αυτό το ρητό πριν κοιμηθείς και κοιτάζοντας την Ακρόπολη: «Δεν μ’ ενδιαφέρει η καταγωγή των πολιτών ούτε η φυλή στην οποία γεννήθηκαν. Τους αντιμετωπίζω όλους με ένα κριτήριο: την αρετή. Για μένα, κάθε καλός ξένος είναι Έλληνας και κάθε κακός Έλληνας είναι χειρότερος από βάρβαρος» (Μέγας Αλέξανδρος, 356-323 π.Χ.).

Υ.Γ. Αν ήταν πατριωτικό το συγκεκριμένο συλλαλητήριο, θα ήταν στο πλάι σου και ο φίλος, σύντροφος  και συναγωνιστής, Μανώλης Γλέζος.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς,

Γιώργος Μπόσκος
















efsyn
  • Blogroll

  • Blog Archive