Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Υποχρεωτική γίνεται η στείρωση των κατοικίδιων...
σύμφωνα με νέο νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, εντός έξι μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο ιδιοκτήτης του ζώου υποχρεούται να στειρώσει το κατοικίδιό του. Σε περίπτωση που αποφασίσει να μην του κάνει στείρωση, του επιβάλλεται πρόστιμο που ανέρχεται στα 100 ευρώ ετησίως.
Τα ζώα που είναι «ζευγάρι», μπορούν να παραμείνουν αστείρωτα με την καταβολή του τέλους.
Πέρα από τη στείρωσή τους, πρέπει αναγκαστικά τα ζώα να είναι τσιπαρισμένα και να έχουν καταχωρηθεί στην τράπεζα δεδομένων, που ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Για όσους δεν το έχουν ήδη κάνει, το κόστος για το τσιπάρισμα ανέρχεται στα 6 ευρώ.

Παράλληλα, ο ιδιοκτήτης πρέπει να έχει μαζί το διαβατήριο όταν βγάζει το κατοικίδιό του εκτός σπιτιού, που θα αντικαταστήσει το βιβλιάριο υγείας που εμπεριείχε μέχρι τώρα τα στοιχεία του ζώου.
Σε περίπτωση που αποφασίσει να μην του κάνει στείρωση, του επιβάλλεται πρόστιμο που ανέρχεται στα 100 ευρώ ετησίως.

Η μεταβίβαση ζώου γίνεται αυστηρότερη, καθώς οι αρχές πρέπει να έχουν πλήρες ιστορικό του ζώο αλλά και στοιχεία του ιδιοκτήτη.
Τα ζώα βιτρίνας θα απαγορευτούν και τα ζώα θα φυλάσσονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους υπό κατάλληλες συνθήκες.
Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει επίσης, τη δημιουργία ταμείου σε κάθε δήμο με σκοπό την βελτίωση των υποδομών για τα ζώα συντροφιάς. Τα ταμεία θα ενισχύονται οικονομικά από τα τέλη και τα πρόστιμα παραβίασης του νόμου.

Το νομοσχέδιο για τα ζώα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τους επόμενους 2 μήνες.

Παρ’ όλα αυτά, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία χαρακτήρισε το νέο νομοσχέδιο σοκαριστικό και εξέδωσε ανακοίνωση με τα σημεία που δεν συμφωνεί.
Θεωρεί ότι το νέο νομοσχέδιο θα αυξήσει την ευθανασία των ζώων, θα προκαλέσει την αύξηση των αδέσποτων, θα καταργήσει την υιοθεσία νεαρών ζώων μέχρι και 6 μηνών αλλά και την υιοθεσία αδέσποτων από πολίτες άλλων χωρών της ΕΕ. Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες θα αναγκαστούν να πληρώσουν βαριά πρόστιμα.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία αναφέρει ότι με το νέο νομοσχέδιο:
1/ «ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για μαζικές ευθανασίες αφού η ασφαλιστική δικλείδα των φιλοζωικών σωματείων στις 5μελείς επιτροπές για το θέμα αυτό παύει να υπάρχει
2/ μέσα από αντιφατικές και αλληλοαναιρούμενες διατάξεις καταργείται η εθελοντική προσφορά των φιλοζωικών σωματείων, γεγονός που θα έχει σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσει αδέσποτα η χώρα ενώ αξίζει να επισημάνουμε εδώ ότι καταργείται η υιοθεσία νεαρών ζώων μέχρι και 6 μηνών.
3/ καταργείται στην ουσία η υιοθεσία αδέσποτων ζώων από χιλιάδες φιλόζωους πολίτες χωρών μελών της ευρωπαϊκής ένωσης, στην οποία σημειωτέον και ανήκουμε
4/ χιλιάδες Έλληνες πολίτες θα κληθούν μέσα από τους περιορισμούς του αριθμού των ζώων στις κατοικίες και τα διαμερίσματα να πετάξουν τα ζώα τους διαφορετικά θα υποστούν τα εξοντωτικά πρόστιμα, που προβλέπονται στο νομοσχέδιο έκτρωμα
5/ εισάγεται και πάλι ο εφιάλτης της επονείδιστης τροπολογίας για την εξορία των αδέσποτων στα όρη και τα βουνά
6/ οι κτηνίατροι καλούνται να μην εξετάζουν ζώα άρρωστα, τραυματισμένα, δηλητηριασμένα κλπ, αν δεν έχουν σήμανση
7/ ο πνιγμός, η σύνθλιψη, η δηλητηρίαση, το κρέμασμα κλπ των ζώων δεν υπάγονται στην πρωτοεισαγόμενη έννοια της μη σύννομης θανάτωσης και έχουν μικρότερες ποινές φυλάκισης κοκ.»valueforlife
  • Blogroll

  • Blog Archive