Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018


Σε κρίσιμη κατάσταση και διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Σωτηρία νοσηλεύεται ο ηθοποιός, Άκης Σακελλαρίου, ο οποίος μολύνθηκε από τη νόσο των λεγεωνάριων.

Ο ηθοποιός νοσηλευόταν εδώ και.... αρκετές ημέρες στην πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου αλλά τις τελευταίες ώρες επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του και εισήχθη εκτάκτως στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι το δεύτερο μέσα σε λίγες μόνο ημέρες κρούσμα της ίδιας νόσου, με πρώτο εκείνο του δημοσιογράφου Μάνου Αντώναρου ο οποίος ωστόσο έχασε τη μάχη για τη ζωή.

Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη ασθένεια οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην κακή ή και ανύπαρκτη συντήρηση των κεντρικών μονάδων κλιματιστικών (που κατά κανόνα βρίσκονται εγκατεστημένα σε μεγάλους επαγγελματικούς χώρους), με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται επικίνδυνα βακτήρια τα οποία πλήττουν το αναπνευστικό σύστημα. 
 

Νόσος των Λεγεωνάριων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Legionella pneumophila











Η νόσος των Λεγεωναρίων ή λεγεωνέλλωση είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που οφείλεται σε λοίμωξη από βακτήρια του γένους Λεγεωνέλλα ή Λεγιονέλλα (Legionella). Περίπου το 90% όλων των λεγεωνελώσεων οφείλονται στο βακτήριο Legionella pneumophila (Λεγεωνέλλα η πνευμονόφιλος), η οποία ευθύνεται για τη νόσο των λεγεωναρίων. Άλλα είδη που προσβάλλουν τον άνθρωπο είναι τα Legionella longbeachae, Legionella feeleii, Legionella micdadei και Legionella anisa, τα οποία προκαλούν τον πυρετό Πόντιακ, μια εμπύρετη αυτοπεριοριζόμενη νόσο που μοιάζει με γρίπη. Η νόσος των λεγεωναρίων έχει θνησιμότητα που μπορεί να φτάσει μέχρι το 15%, ενώ σε νοσηλευόμενους σε νοσοκομεία μπορεί να φτάσει μέχρι το 50% αν τα αντιβιοτικά αργήσουν να χορηγηθούν.
Οι λεγεωνέλλες είναι βακτήρια που είναι υδρόβια, ενώ μπορούν να βρεθούν στο έδαφος. Η L. pneumophila έχει βρεθεί μόνο σε υδάτινα συστήματα, όπως λίμνες, ποτάμια, δεξαμενές και συστήματα ύδρευσης και ψύξης μεγάλων κτιρίων, όπου ζει συμβιωτικά με την αμοιβάδα. Μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε θερμοκρασίες ανάμεσα σε 20°C και 55°C, με ιδανική θερμοκρασία στους 35°C. Ευνοϊκοί παράγοντες για την ανάπτυξη είναι η παρουσία σκουριάς ή φυκιών. Όταν μολύνει τον άνθρωπο, το βακτήριο μπαίνει μέσα στα μακροφάγα και τα επιθηλιακά κύτταρα του πνεύμονα και αναπαράγεται μέσα στα κύτταρα
Οι λεγεωνέλλες μεταδίδονται μέσω της εισπνοής ενός εναιώρηματος νερού ή/και χώματος το οποίο έχει επιμολυνθεί με βακτήρια.Ανάμεσα στα περιβάλλοντα που αναπαράγονται είναι οι ψυκτικοί πύργοι, οι υγραντήρες και τα μεγάλα συστήματα κλιματισμού. Το όνομά τους το πήραν επειδή η πρώτη επιδημία έλαβε χώρα το 1976 σε ένα ξενοδοχείο στη Φιλαδέλφια των ΗΠΑ, όπου συνεδρίαζε η Λεγεώνα της Αμερικής. Περιστατικά λεγεωνελλώσεων έχουν καταγραφεί σε όλο το κόσμο.
  • Blogroll

  • Blog Archive