Θερμά συγχαρητήρια από τους ηγέτες της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, και τον Ντόναλντ Τραμπ, φτάνουν στο γραφείο του Ζαΐρ Μπλοσονάρο, που εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία στην προεδρία της Βραζιλίας.
Την ανησυχία τους -με παραινέσεις για σεβασμό των δικαιωμάτων και των δημοκρατικών θεσμών- εκφράζουν στα μηνύματά τους οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών-μελών.
Λεπέν: «Καλή τύχη»
Η ηγέτιδα του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου» στη Γαλλία Μαρίν Λεπέν, στο μήνυμά της ευχήθηκε «καλή τύχη στον νέο πρόεδρο Μπολσονάρου, ο οποίος ...
πρόκειται να βελτιώσει την οικονομική και δημοκρατική κατάσταση και την κατάσταση ασφαλείας που κινδυνεύουν στη Βραζιλία».
Στο μήνυμά της στο Twitter η Μαρίν Λεπέν τόνισε ότι «οι Βραζιλιάνοι τιμώρησαν τη γενικευμένη διαφθορά και την τρομακτική εγκληματικότητα που ευημερούσαν υπό τις ακροαριστερές κυβερνήσεις».
Ο Σαλβίνι περιμένει τον... Μπατίστι
Από την πλευρά του, ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά στην Ιταλία και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, επίσης μέσω Twitter, χαιρέτισε τη νίκη του Μπολσονάρο, τονίζοντας ότι πλέον αναμένει την έκδοση στη Ρώμη του Τσέζαρε Μπατίστι, του Ιταλού συγγραφέα, πρώην μέλους μιας παράνομης ακροαριστερής οργάνωσης, που έχει καταδικαστεί για ανθρωποκτονίες στην πατρίδα του.
«Και στη Βραζιλία οι πολίτες έδιωξαν την αριστερά!» θριαμβολόγησε στην ανάρτησή του. «Καλή δουλειά στον πρόεδρο Μπολσονάρου, η φιλία μεταξύ των λαών μας και των κυβερνήσεών μας θα γίνει ακόμη πιο ισχυρή. Και έπειτα από χρόνια μάταιων προσφυγών, θα ζητήσω να εκδώσουν στην Ιταλία τον κόκκινο τρομοκράτη Μπατίστι», πρόσθεσε.
Ο Μπολσονάρο, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας δεσμεύθηκε ότι θα εκδώσει τον Μπατίστι, μέλος ακροαριστερής οργάνωσης, που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από την ιταλική δικαιοσύνη.
Ο Τσέζαρε Μπατίστι καταδικάστηκε ερήμην σε ισόβια το 1993 στην Ιταλία για τέσσερις ανθρωποκτονίες και συνέργεια σε άλλες ανθρωποκτονίες στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Σήμερα, 63 ετών, εξακολουθεί να δηλώνει αθώος και ζει αυτοεξόριστος στη Βραζιλία από το 2004.
Τα... Συγχαρητήρια του Τραμπ
Θερμά συγχαρητήρια και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, που το βράδυ της Κυριακής τηλεφώνησε στον Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος δηλώνει θαυμαστής του Ντόναλντ Τραμπ και αρέσκεται να τον αποκαλούν «Τροπικό Τραμπ», καθώς τον μιμείται αρκετά, ειδικά στον τρόπο επικοινωνίας του με τους ψηφοφόρους και τους πολίτες: αγαπάει πολύ το Twitter.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να «εργαστούν πλάι-πλάι για να βελτιωθούν οι ζωές των πολιτών των ΗΠΑ και της Βραζιλίας», καθώς και να διαδραματίσουν «ηγετικό ρόλο» στην αμερικανική ήπειρο.
Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε την ανακοίνωση με ένα τιτίβισμα:
Συγκεκριμένα ο Τραμπ, έγραψε: "Είχα μια πολύ καλή συζήτηση με τον νεοεκλεγμένο πρόεδρο της Βραζιλίας, Jair Bolsonaro, ο οποίος κέρδισε τον αγώνα του με σημαντική διαφορά. Συμφωνήσαμε ότι η Βραζιλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν στενά στο εμπόριο, στο στρατό και οτιδήποτε άλλο! Εξαιρετικό γεγονός, του ευχόμαστε συγχαρητήρια!"
Και ο Πούτιν
Τηλεγράφημα με συγχαρητήρια απέστειλε στον Ζαΐρ Μπολοσονάρο και ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Ρώσος πρόεδρος «εξέφρασε την εμπιστοσύνη του» στην ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τη Βραζιλία, καθώς και στη συνεργασία ανάμεσα στη Μόσχα και στο Ρίο ντε Ζανέιρο στα Ηνωμένα Έθνη, στο πλαίσιο της G20 και των Brics, που συνενώνει τις «αναδυόμενες δυνάμεις» (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική).
Η Ευρώπη ανησυχεί...
Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για την ενημέρωση των δημοσιογράφων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτός από συγχαρητήρια, εξέφρασε με έμμεσο αλλά σαφέστατο τρόπο την ανησυχία της για τις εξελίξεις στη Βραζιλία.
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπέρτο, δήλωσε ότι η Επιτροπή αναμένει από τον Ζαΐρ Μπολσονάρο να εργαστεί προκειμένου να «θεμελιώσει τη δημοκρατία προς όφελος του βραζιλιάνικου λαού». Όπως διευκρίνισε η Μπέρτο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα αποστείλουν «συγχαρητήρια επιστολή» στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Βραζιλίας.
Σημείωσε δε ότι στην Ε.Ε. «σεβόμαστε τη δημοκρατική επιλογή του βραζιλιάνικου λαού. Η Βραζιλία είναι μια δημοκρατική χώρα με στέρεους θεσμούς», ενώ υπογράμμισε πως η Βραζιλία είναι «ένας σημαντικός εταίρος» της ΕΕ, ιδιαίτερα στον εμπορικό τομέα, στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με τη Mercosur.
Αν και είναι γνωστό ότι ο Μπολσονάρο δίνει «έμφαση στις διμερείς σχέσεις και συμφωνίες», η εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι υπολογίζουν να «συνεχίσουν να ενισχύουν αυτή την εταιρική σχέση».
Η Ε.Ε. και οι χώρες της Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη) έχουν ξεκινήσει από το 1999 διαπραγματεύσεις με σκοπό την επίτευξη μιας συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών, που όμως βάλτωσαν την περίοδο 2004-2010, ενώ στη συνέχεια εντάθηκαν, κυρίως λόγω της πολιτικής προστατευτισμού του Ντόναλντ Τραμπ.
Η Γαλλία
Παρά τα συγχαρητήρια του Εμανουέλ Μακρόν, ο Γάλλος πρόεδρος απέστειλε το σαφές μήνυμα ότι θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός προς τις «δημοκρατικές αρχές».
«Η Γαλλία και η Βραζιλία διατηρούν μια στρατηγική σχέση η οποία βασίζεται στις κοινές αξίες του σεβασμού και της προώθησης των δημοκρατικών αρχών. Με σεβασμό προς αυτές τις αξίες η Γαλλία επιθυμεί να συνεχίσει τη συνεργασία της με τη Βραζιλία», πρόσθετε η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
Επίσης, το κόμμα του, La Republique En Marche, εξέφρασε την ανησυχία του για τη νίκη του ακροδεξιού Βραζιλιάνου.
«Καμία δημοκρατία δεν είναι προστατευμένη», επεσήμανε η εκπρόσωπος του κόμματος Ορόρ Μπερζέ στο Twitter, τονίζοντας ότι «οι δημοκράτες, οι φιλελεύθεροι έχουν ευθύνη για το αποτέλεσμα».
Από την πλευρά του, ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ δήλωσε μέσω Twitter ότι σκέφτεται τους Βραζιλιάνους, «οι οποίοι είδαν να εκλέγεται ένας ξενοφοβικός, ομοφοβικός, μισογύνης, θαυμαστής της δικτατορίας, εχθρός των μέσων ενημέρωσης και ερασιτέχνης των fake news». Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι «Από τη μία ήπειρο έως την άλλη, από τον Ορμπάν έως τον Τραμπ, από τον Σαλβίνι έως τον Μπολσονάρου, η δημοκρατία κλονίζεται. Οι εθνικιστές κερδίζουν και εκμεταλλεύονται την οργή των λαών».
Εύλογες ανησυχίες
Οι ανησυχίες πάντως για την εκλογή του Ζαΐρ Μπολσονάρο, που κέρδισε την προεδρία της Βραζιλίας με 55,1% των ψήφων έναν 44,9% έναντι του αντιπάλου του, Φερνάντο Ανταντ, είναι απολύτως δικαιολογημένες.
Η εκλογική του νίκη ήρθε έπειτα από μια βαθιά διχαστική προεκλογική εκστρατεία και επιθέσεις προς τους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά και απειλές για «τους αριστερούς εγκληματίες». Αμέσως μετά την εκλογή του, στον β' εκλογικό γύρο, έδειξε με τις δηλώσεις τις προθέσεις του για την πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει. Αν και είπε ότι η κυβέρνησή του θα «υπερασπιστεί το Σύνταγμα, τη δημοκρατία, την ελευθερία», έσπευσε να τονίσει ότι «θα αλλάξει το πεπρωμένο της Βραζιλίας».
Και εξήγησε πώς:
«Δεν μπορούμε πλέον να συνεχίσουμε να ερωτοτροπούμε με τον σοσιαλισμό, τον κομμουνισμό, τον λαϊκισμό της αριστεράς».
Από την πλευρά του, ο ηττηθείς υποψήφιος του Κόμματος των Εργατών, Φερνάντο Άνταντ, απαίτησε «σεβασμό προς τα 45 εκατομμύρια των «Διακυβεύονται τώρα τα ατομικά, τα πολιτικά, τα εργασιακά και τα κοινωνικά δικαιώματα», είπε και σημείωσε πως το κόμμα του θα πρέπει να αποτελέσει μια αντιπολίτευση «που θα βάζει τα συμφέροντα του έθνους πάνω απ' όλα».
Επιμέλεια κειμένου: Αρχοντία Κάτσουρα