Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Σε... κλοιό κατασχέσεων οι οφειλέτες!

Posted by KINIMA DEN PLIRONO EU Τρίτη, Οκτωβρίου 30, 2018

Σε κλοιό κατασχέσεων οι οφειλέτες Ξεπέρασαν τα έξι εκατομμύρια τα κατασχετήρια σε βάρος οφειλετών από την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.


Με τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές να αυξάνονται συνεχώς, οι φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Τα χρέη στις εφορίες έχουν υπερβεί τα 182 δισ. ευρώ, οι φορολογούμενοι που έχουν υποστεί κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ανέρχονται πλέον σε 1.143.356 από 695.074 στο τέλος του 2015, ενώ στον... προθάλαμο αναμένουν άλλοι 589.596!

Με βάση την Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2017, οι κατασχέσεις ...εις χείρας τρίτων - ως επί το πλείστον σε τραπεζικούς λογαριασμούς- έφτασαν το 1.721.911, σημειώνοντας αύξηση 12,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ αθροιστικά την περίοδο 2015-2018 κατά τη δικηγόρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών τα πιστωτικά ιδρύματα υπολογίζεται ότι έχουν διεκπεραιώσει περισσότερα από 6.000.000 κατασχετήρια.

Πρακτικά, τα νούμερα δείχνουν ότι οι κατασχέσεις προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς και πως πρόκειται να επιταχυνθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζει νέο σχέδιο αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών κατασχέσεων για χρέη προς το Δημόσιο.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προκειμένου να εισπράξει απλήρωτους φόρους που «λιμνάζουν» στις εφορίες, πρόκειται να ενεργοποιήσει ένα ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των οφειλετών καθιερώνοντας αυτοματοποιημένες διαδικασίες εκούσιας και αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών που συνοδεύονται με ηλεκτρονικές κοινοποιήσεις, ειδοποιήσεις και επιδόσεις για κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων.

Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, οι φορολογικές αρχές θα μπορούν να συγκεντρώνουν ανά πάσα στιγμή όλα τα στοιχεία των οφειλετών από το TAXIS, τον ΕΦΚΑ, το Κτηματολόγιο, την ΕΡΓΑΝΗ, τις τράπεζες, το Χρηματιστήριο, το ΓΕΜΗ, τον Τειρεσία κ.α., προκειμένου να είναι σε θέση να προχωρούν σε ταχύτερες και αυτοματοποιημένες κατασχέσεις καθώς και σε πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων.

πηγή zougla
  • Blogroll

  • Blog Archive