Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Νίκησαν τον γίγαντα Monsanto!

Posted by Β.Π. Τρίτη, Οκτωβρίου 02, 2018
Ακτιβιστές της Avaaz σε συμβολική κινητοποίηση με τίτλο: «Τελευταίος δείπνος για τη λιτότητα» 
Αν μη τι άλλο πρόκειται για μια σπουδαία νίκη και ένα ηχηρό ράπισμα κατά του χημικού κολοσσού Monsanto. Η επιδίωξη της ισχυρής πολυεθνικής να εκφοβίσει και να σπάσει το απόρρητο όσων εναντιώνονται στις πρακτικές της έπεσε στο κενό σε αίθουσα αμερικανικού δικαστηρίου.
Ο δικαστής κατακεραύνωσε το δικαστικό ένταλμα 168 σελίδων που είχε αποστείλει η Monsanto στην ακτιβιστική διαδικτυακή πλατφόρμα Avaaz με το οποίο απαιτούσε την παράδοση όλων των προσωπικών emails, των σημειώσεων και των αρχείων που διαθέτει για τη Monsanto.


Και επιπλέον, να παραδώσει τα ονόματα και τα emails των μελών της πλατφόρμας που έχουν υπογράψει εκστρατείες εναντίον πρακτικών της εταιρείας, δηλαδή ...
του 1,4 εκατομμυρίου Ευρωπαίων πολιτών οι οποίοι συμμετείχαν σε διαδικτυακό ψήφισμα ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το μπλοκάρισμα της ανανέωσης της άδειας της καρκινογόνου δραστικής ουσίας γλυφοσάτη που βρίσκεται στο ζιζανιοκτόνο RoundUp.
Οπως είχε καταγγείλει το Avaaz, κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με την παράδοση προσωπικών πληροφοριών για τους υπαλλήλους της, καθώς και των διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου περισσότερων από τεσσάρων εκατομμυρίων υπογραφόντων στις εκστρατείες της διαδικτυακής πλατφόρμας κατά των πολιτικών των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και της γλυφοσάτης της Monsanto.
Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου του Μανχάταν απέρριψε το δικαστικό ένταλμα της Monsanto λέγοντας ότι θα είχε «τρομακτικές συνέπειες» κι ότι «κανένας δεν θα ήθελε τη δημοσιοποίηση των προσωπικών στοιχείων και δραστηριοτήτων του». Μάλιστα έκανε κήρυγμα στη Monsanto περί δημοκρατίας και ελευθερίας του λόγου.
Ο δικαστής προειδοποίησε τη Monsanto ότι μια τέτοια ενέργεια είναι μια απόπειρα να «χαλαρώσει» τις προσπάθειες του Avaaz και όλων των άλλων οργανώσεων και ομάδων που ασκούν πιέσεις για φλέγοντα ζητήματα στη χώρα.
Monsanto
«Αυτό το τρομακτικό ένταλμα ζητούσε να παραδώσουμε στη Monsanto κάθε τι που έχει πει ή γράψει η ομάδα μας τα τελευταία χρόνια, ακόμη και τα emails των μελών του Avaaz που έχουν επικοινωνήσει με αρμοδίους σχετικά με τη Monsanto. Θα κόστιζε στο κίνημά μας μήνες δουλειάς και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Ακόμη χειρότερα, οι δικηγόροι μας είπαν ότι τα δικαστήρια της Νέας Υόρκης αυτομάτως εγκρίνουν τέτοια αιτήματα. Γιατί συνήθως, περισσότερη διαφάνεια σημαίνει περισσότερη δημοκρατία», δήλωσε μέλος της ομάδας του Avaaz.
Προκειμένου να αντιμετωπίσει τη νομική επίθεση της Monsanto το κίνημα του Avaaz ανέλαβε δράση. Πάνω από 200.000 μέλη του συνεισέφεραν οικονομικά προκειμένου να προσληφθεί ο καλύτερος δικηγόρος σε αυτόν τον τομέα, ο οποίος είχε κερδίσει τέτοιες υποθέσεις στο παρελθόν.
Η Monsanto εκπροσωπήθηκε από γνωστό δικηγόρο, ο οποίος έχει ιστορικό στο να υπερασπίζεται δηλητήρια όπως το αρσενικό και ο αμίαντος. Ωστόσο, ο δικαστής πείστηκε από τις καταθέσεις και τα επιχειρήματα των μελών του Avaaz και πήρε μια πραγματικά σπάνια απόφαση απορρίπτοντας το ένταλμα στο σύνολό του, αν και συνήθως οι Αμερικανοί δικαστές απλά περιορίζουν τέτοια εντάλματα για να τα εκλογικεύσουν κάπως.
Οπως γίνεται αντιληπτό, ο δικαστής δεν βρήκε τίποτα λογικό στις καταγγελίες της Monsanto εναντίον του Avaaz.
Παρά αυτή τη μεγάλη νίκη, δεν είναι βέβαιο ότι η Monsanto θα το βάλει κάτω, αφού μπορεί να ασκήσει έφεση ή να βρει κάποιο τρόπο ώστε να τη φέρει στο Avaaz από αλλού.
Ομως, πλέον, το Avaaz έχει δημιουργήσει ένα δεδικασμένο και, εξαιτίας αυτής της υπόθεσης, έχει αποκτήσει μια εξαιρετική νομική ομάδα που είχε προειδοποιήσει ότι η Monsanto επιδιώκει να αποκτήσει πρόσβαση σε ιδιωτικές πληροφορίες σχετικά με τη στρατηγική των εκστρατειών του Avaaz στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

efsyn
  • Blogroll

  • Blog Archive