Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Μια από τις πτυχές που ανέδειξε ο τραγικός θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου στο κέντρο της Αθήνας έχει να κάνει με τον ρόλο των κοσμηματοπωλείων  στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας, καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι κάνουν παράνομες αγορές κοσμημάτων αγνώστου προέλευσης.
Σύμφωνα μάλιστα με ....
ρεπορτάζ του stokokkino.gr υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές από τρεις διαφορετικές πηγές που συγκλίνουν ότι το κατάστημα της οδού Γλάδστωνος, πέρα από τη συνηθισμένη εμπορική δραστηριότητα, επεκτείνει το εύρος εργασιών στο συγκεκριμένο τομέα.
Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνει κοσμηματοπώλης: «Είναι κοινό μυστικό στον χώρο μας ότι όλα τα κοσμηματοπωλεία γύρω από την Ομόνοια, που δεν είναι περισσότερα από 7-8 μαγαζιά, στην πραγματικότητα δεν κάνουν αυτή τη δουλειά, αλλά λειτουργούν ως κλεπταποδοχικά».
Παράλληλα, προσθέτει:«Δεν έχει μέσα φροντισμένες προθήκες, ακριβό εμπόρευμα, το μαγαζί δε στηρίζεται στην πώληση κοσμημάτων. Δεν είναι κοσμηματοπωλείο, άλλη δουλειά κάνει...», λέει, επιμένοντας: «Είναι γνωστό στους κύκλους των κοσμηματοπωλών ότι τα μαγαζιά γύρω από την Ομόνοια είναι στέκια για την πώληση κλεμμένων χρυσαφικών». «Δεν είμαστε άλλωστε κανένας πολύ μεγάλος χώρος. Γνωριζόμαστε».
Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, άνθρωπος που έχει εργαστεί σε κοσμηματοπωλείο στην Ομόνοια, επιβεβαιώνει ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σ' αυτά τα μαγαζιά. «Όλοι ξέρουμε ότι απ' όταν ξεκίνησε η κρίση υπάρχει έκρηξη στην αγοραπωλησία χρυσού. Άνθρωποι που έχουν ανάγκη για ρευστό, μπαίνουν πχ σ' ένα κοσμηματοπωλείο και "σκοτώνουν" τη βέρα τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των κοσμηματοπωλείων θα το κάνουν αυτό, ακόμα και τα καλά. Σ' αυτά όμως δε θα μπορέσει ποτέ να μπει και να πουλήσει πχ ένας εξαρτημένος ή ένας άνθρωπος εμφανώς εξαθλιωμένος. Αυτοί οι άνθρωποι θα πάνε στα κοσμηματοπωλεία στην Ομόνοια, αυτά θα τους ανοίξουν την πόρτα τους. Και σ' αυτά τα κοσμηματοπωλεία θα πάει όποιος θέλει να πουλήσει κάποιο κλοπιμαίο».
Σύμφωνα με τη μαρτυρία του ίδιου ανθρώπου «μπορεί κανείς να αποκομίσει πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει. Τοξικοεξαρτημένοι φέρνουν χρυσαφικά και οι «κοσμηματοπώλες» τους τα αγοράζουν για λίγα ευρώ. Γιατί είναι άλλη η τιμή που θα πάρει ένας "ευυπόληπτος" πολίτης, και άλλη ένα "πρεζάκι". Οι εξαθλιωμένοι είναι ευκαιρία για τον "κοσμηματοπώλη" για μεγαλύτερο κέρδος», σημειώνει και προσθέτει. Είναι πολύ συνηθισμένες οι φασαρίες και οι καυγάδες ανάμεσα σε "κοσμηματοπώλες" και "πελάτες", πάνω στη διαπραγμάτευση της τιμής».
Επιπλέον, όπως αναφέρει στους ρεπόρτερ του stokokkino.gr έτερος κοσμηματοπώλης είναι σαφές ότι στο κοσμηματοπωλείο που έγινε παγίδα θανάτου για τον 33χρονο Ζακ, δεν ακολουθούνται οι συνήθεις πρακτικές της δουλειάς, με πρώτη και κύρια τα στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας.«Ακόμα και το μικρότερο κοσμηματοπωλείο, έχει άθραυστα τζάμια. Δεν υπάρχει κοσμηματοπωλείο χωρίς άθραυστα τζάμια και χωρίς διπλή πόρτα ασφαλείας που να είναι αδύνατο να ανοίξει ή να σπάσει, όσο και αν προσπαθείς» επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Τέλος, στην επισήμανση των ρεπόρτερ του site ότι σύμφωνα με αναφορά σε δημοσίευμα η πόρτα του κοσμηματοπωλείου είχε προσωρινά τεχνικό πρόβλημα, απαντά κατηγορηματικά: «Σε αυτή την περίπτωση, κάθε άνθρωπος της δουλειάς θα έκλεινε το μαγαζί. Και πάντως δεν θα πεταγόταν για εφημερίδα, όπως υποστηρίζει ότι έκανε αυτός ο καταστηματάρχης. Σε οποιοδήποτε κοσμηματοπωλείο, με μία απλή κίνηση του χεριού, μπορεί να αποσπαθεί ένα μικρό αντικείμενο αξίας εκατοντάδων ευρώ. Κανένας κοσμηματοπώλης δεν αφήνει "για λίγο" το μαγαζί του».

TVXS
  • Blogroll

  • Blog Archive