Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Φακέλωμα επιβατών αερομεταφορέων «με το πρόσχημα της τρομοκρατίας»

Posted by ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΡΑΤΣΙΩΤΗ Παρασκευή, Νοεμβρίου 23, 2018
Να αποσύρει άμεσα το νομοσχέδιο με το οποίο ουσιαστικά παραδίδονται στην αστυνομία τα προσωπικά δεδομένων των επιβατών αερομεταφορέων «με το γνωστό πρόσχημα της αντιμετώπισης της "τρομοκρατίας"» καλεί την κυβέρνηση το ΚΚΕ, τονίζοντας πως...
πρόκειται για ένα αυταρχικό νομοθέτημα, «ιδιαίτερα επικίνδυνο για τις λαϊκές ελευθερίες». Ονόματα, διεύθυνση, στοιχεία επικοινωνίας και πληρωμής, ταξιδιωτικό ιστορικό του επιβάτη, μερικά από τα στοιχεία που θα μεταβιβάζονται στις αρχές.

«Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζητείται το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που ενσωματώνει την αντιδραστική Οδηγία 2016/681 της ΕΕ για τις "υποχρεώσεις αερομεταφορέων σχετικά με τα αρχεία επιβατών". Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο για τις λαϊκές ελευθερίες, αυταρχικό νομοθέτημα» υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα «με το νομοσχέδιο αυτό και με το γνωστό πρόσχημα της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας», προωθείται ένα συστηματικό φακέλωμα όλων των επιβατών των αεροπλάνων, που ταξιδεύουν από και προς τις χώρες της ΕΕ. Κάθε επιβάτης, δηλαδή, θεωρείται καταρχήν ύποπτος για την τέλεση κάποιας τρομοκρατικής ή άλλης εγκληματικής πράξης και για το λόγο αυτό πρέπει να συγκεντρώνονται από την Αστυνομία, μέσω των αεροπορικών εταιρειών και του "Μητρώου Ονόματος Επιβάτη" (PNR), μια σειρά από προσωπικά δεδομένα του, που αφορούν ακόμη και τις αποσκευές που μεταφέρει.

«Οι ρυθμίσεις που προβλέπονται για τη δήθεν προστασία των προσωπικών δεδομένων των επιβατών από παράνομη επεξεργασία τους, είναι εντελώς κενές περιεχομένου, αφού -πέραν των άλλων- η ανάθεση της προστασίας τους γίνεται στην υπηρεσία της αστυνομίας που τα συγκεντρώνει. Αποτελούν στην πραγματικότητα το "φύλλο συκής" για να κρυφτεί το βαθιά αντιδραστικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου και της Οδηγίας» προσθέτει η ανακοίνωση.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει βαριές ευθύνες που φέρνει για ψήφιση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, με το οποίο κάνει ένα ακόμη σοβαρό βήμα στον αυταρχικό κατήφορο» υπογραμμίζει το ΚΚΕ προσθέτοντας «αντίστοιχες ευθύνες φυσικά έχουν η ΝΔ, όπως και άλλα κόμματα, που ήδη δήλωσαν ότι θα το ψηφίσουν» και σημειώνοντας «αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πόσο πλαστή είναι η διαχωριστική γραμμή "πρόοδος-συντήρηση" που επικαλείται η κυβέρνηση, η οποία εξαφανίζεται όταν έχει να κάνει με την προώθηση σημαντικών αντιλαϊκών νομοθετημάτων και αποφάσεων της ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών ενώσεων».

Το ΚΚΕ καλεί «τους εργαζόμενους, τους νέους, τους προοδευτικούς νομικούς, να αντιταχτούν σε αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο, να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να αποσυρθεί άμεσα».


Τα στοιχεία που μεταβιβάζονται

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, με την Οδηγία δημιουργείται η υποχρέωση στους αερομεταφορείς να συλλέγουν και να αποστέλλουν δεδομένα PNR για πτήσεις εκτός ή εντός της ΕΕ, σε συγκεκριμένες αρμόδιες αρχές των κρατών μελών. Τα στοιχεία αυτά αποθηκεύονται σε βάση δεδομένων των αεροπορικών εταιρειών και διαβιβάζονται σε κάθε αρμόδια κρατική αρχή πριν και κατά την αναχώρηση της πτήσης. Στη συνέχεια τα ονομαστικά αρχεία επιβατών αξιοποιούνται από τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να ανιχνεύσουν «τυχόν διασυνδέσεις επιβατών με την τρομοκρατία και άλλες σοβαρές μορφές εγκλημάτων».

Στο σχέδιο νόμου απαριθμούνται 18 ομάδες δεδομένων PNR που περιέχονται στο ονομαστικό αρχείο επιβάτη μιας πτήσης. Ενδεικτικά αναφέρεται ο κωδικός φακέλου PNR ημερομηνία, κράτησης, έκδοσης εισιτηρίου, ταξιδίου, ονόματα, διεύθυνση, στοιχεία επικοινωνίας, στοιχεία πληρωμής, πλήρες δρομολόγιο, ταξιδιωτικό ιστορικό του επιβάτη, ασυνόδευτοι ανήλικοι, ιστορικών μεταβολών των δεδομένων PNR κλπ. Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται ότι η επεξεργασία των δεδομένων γίνεται μόνο για το σκοπό της πρόληψης διερεύνησης και δίωξης τρομοκρατικών και σοβαρών εγκλημάτων, τα οποία επίσης αναφέρονται ρητά.

Όπως αναφέρεται, σε κάθε κράτος ιδρύεται η μονάδα στοιχείων επιβατών. Η συγκεκριμένη μονάδα αναφέρεται ως αρμόδια «για την πρόληψη, ανίχνευση, διερεύνηση και δίωξη τρομοκρατικών και σοβαρών εγκλημάτων». Στην Ελλάδα συστήνεται η Εθνική Μονάδα Στοιχείων Επιβατών η οποία εντάσσεται ως τμήμα στη διεύθυνση διαχείρισης και ανάλυσης πληροφοριών της Ελληνικής Αστυνομίας. Και η Εθνική Μονάδα είναι η μόνη αρμόδια για τη συλλογή, αποθήκευση, επεξεργασία, διαβίβαση και ανταλλαγή πληροφοριών.
thepressproject.gr

  • Blogroll

  • Blog Archive