Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Παραδέχονται οι ΗΠΑ ότι θέλουν το πετρέλαιο της Βενεζουέλας

Posted by ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΡΑΤΣΙΩΤΗ Πέμπτη, Ιανουαρίου 31, 2019
Σε μια κυνική ομολογία για τα κίνητρα των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα προχώρησε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, δηλώνοντας σε συνέντευξή του ότι θα «κάνει μεγάλη διαφορά για...
τις ΗΠΑ από οικονομικής άποψης αν οι αμερικανικές εταιρείες ελέγχουν το πετρέλαιο στη Βενεζουέλα.

Μιλώντας τη Δευτέρα στο Fox News, ο Μπόλτον τόνισε ότι «θα κάνει μεγάλη διαφορά για τις ΗΠΑ από οικονομική άποψη αν μπορούσαμε να πετύχουμε οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες να επενδύσουν και να παράγουν το πετρέλαιο στη Βενεζουέλα», προσθέτοντας λίγο αργότερα ότι αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στη Βενεζουέλα κράτη με αντίθετα συμφέροντα από τα δικά μας», εννοώντας τη Ρωσία και την Κίνα.  Υπενθυμίζεται ότι η Βενεζουέλα, είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα επιβεβαιωμένα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως.





Ποιος είναι ο Τζον Μπόλτον

Ο Μπόλτον ήρθε στο προσκήνιο επί κυβέρνησης Τζορτζ Ου. Μπους όταν ανέλαβε υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον έλεγχο των όπλων. Ήταν αρμόδιος δηλαδή για την αμερικανική διπλωματία σε ό,τι αφορά τα όπλα μαζικής καταστροφής και άλλα ζητήματα σχετικά με τους εξοπλισμούς. Έγινε γνωστός ως ένας bully που απορρίπτει τη διπλωματία και έχει μια τάση να παραποιεί τα στοιχεία των υπηρεσιών Πληροφοριών. Αργότερα το Κογκρέσο, αν και ελεγχόταν από τους Ρεπουμπλικάνους, απέρριψε τον διορισμό του ως πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.
Ο Μπόλτον πιστεύει ότι οι ΗΠΑ μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, αγνοώντας το διεθνές δίκαιο, τις συνθήκες ή τις πολιτικές δεσμεύσεις προηγούμενων αμερικανικών κυβερνήσεων.

Έχει ταχθεί υπέρ μιας επίθεσης εναντίον της Βόρειας Κορέας προκειμένου να εξουδετερωθεί η απειλή των πυρηνικών της όπλων. Θέλει να ακυρωθεί η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και έχει ζητήσει τον βομβαρδισμό της χώρας. Έχει επίσης εκφραστεί υποτιμητικά για τον ΟΗΕ και τις διεθνείς συνθήκες, όπως και ο Τραμπ, τασσόμενος υπέρ των μονομερών λύσεων.

Στη διάρκεια της 30χρονης καριέρας του έχει υπηρετήσει τρεις Ρεπουμπλικάνους προέδρους από διάφορες θέσεις και σε κάθε περίπτωση περιφρονούσε τη διπλωματία, προτιμώντας στρατιωτικές λύσεις. Κανείς δεν εργάστηκε τόσο σκληρά όσο ο Μπόλτον για να καταστρέψει τη συμφωνία του 1994, βάσει της οποίας το πρόγραμμα παραγωγής πλουτωνίου της Βόρειας Κορέας πάγωσε για οκτώ χρόνια. Η κατάρρευση της συμφωνίας ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την κλιμάκωση στην κορεατική χερσόνησο που παρακολουθήσαμε τον προηγούμενο χρόνο.














thepressproject.gr
  • Blogroll

  • Blog Archive