Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Επίθεση σε εκπαιδευτικό που είναι υπέρ της ένταξης προσφυγόπουλων στη Σάμο

Posted by ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΡΑΤΣΙΩΤΗ Παρασκευή, Φεβρουαρίου 01, 2019
Την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων της Σάμου, με θέμα τη λειτουργία των ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων) στα...
σχολεία του νησιού. Η γενική συνέλευση ήταν επεισοδιακή. Αυτή την φορά, αφορμή για την ένταση που προκλήθηκε ήταν ότι εκπαιδευτικός θέλησε να πάρει το λόγο τασσόμενος υπέρ της ένταξης των προσφυγόπουλων μαθητών στο εκπαιδευτικό σύστημα. Αντίθετα, με τον εκπαιδευτικό, μεγάλη μερίδα γονέων έφερε, ως συνήθως, τις αντιρρήσεις της. Κάποιοι γονείς σε Χίο, Λέσβο και Σάμο, οι οποίοι δεν θέλουν τα παιδιά τους να φοιτούν σε μαζί με προσφυγόπουλα, πλέον, για να μην χαρακτηριστούν ρατσιστές, θέτουν το ζήτημα του τρόπου της ένταξης και όχι την ίδια την ένταξη, με σκοπό, ωστόσο, να μην μπουν ποτέ στις ίδιες τάξεις και σχολικές μονάδες με τα δικά τους παιδιά. 

Συγκεκριμένα, οι γονείς στην Σάμο την Δευτέρα, διαφωνώντας με τον εκπαιδευτικό που είναι υπέρ της ένταξης, είπαν πως δεν μπορούν να ενταχτούν τα παιδιά στο σύστημα εκπαίδευσης «με προχειρότητα και χωρίς κατάλληλες συνθήκες». Στην συνέχεια ο εκπαιδευτικός μαζί με άλλους συναδέλφους του δέχτηκαν επίθεση, όπως κατήγγειλε η ΑΔΕΔΥ. Στην ανακοίνωση της η ΑΔΕΔΥ, «καταγγέλλει απερίφραστα» το περιστατικό, δηλώνοντας συγχρόνως «την αμέριστη στήριξή της στους συναδέλφους και την αταλάντευτη δέσμευσή της στον αγώνα για τη μόρφωση όλων των παιδιών»..

Στην ανακοίνωση αναφέρονται ακόμα, τα παρακάτω: 

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους κατατρεγμένους των πολέμων, της προσφυγιάς και της φτώχειας. Ο αγώνας μας για τις αξίες της φιλίας των λαών, την μόρφωση όλων των παιδιών, την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες του πολέμου και της φτώχειας κι οι απαιτήσεις μας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών Ελλήνων και προσφύγων, είναι και αγώνας ενάντια στις αιτίες που γεννούν την προσφυγική τραγωδία.

Στη βάση αυτή παλεύουμε για ένα σχολείο που να χωράει όλα τα παιδιά άσχετα από εθνικότητα, θρήσκευμα, γλώσσα. Απαιτούμε την πλήρη και ομαλή ένταξη των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο Δημόσιο Σχολείο χωρίς αποκλεισμούς, με όλα τα αναγκαία μέτρα για την υγεία των παιδιών, την εξασφάλιση υποδομών και το διορισμό όλου του απαραίτητου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού»

Αντιθέτως, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου παίρνει αποστάσεις για το συμβάν, αν και εκφράζει την αντίθεσή του σχετικά με τα όσα διαδραματίστηκαν...

Ο Σύλλογος αναφέρει σε ανακοίνωση: 

«Ως εκπαιδευτικοί και ως γονείς συμμεριζόμαστε τους φόβους, τις αγωνίες και τις επιφυλάξεις των γονέων - κηδεμόνων, όμως ουδέποτε θα επιτρέπαμε την εφαρμογή μη λειτουργικών πλαισίων στις σχολικές μονάδες, πόσο μάλλον αν αυτά έθεταν σε κίνδυνο την υγεία (σωματική και ψυχική) των μαθητών μας. Αυτό αποδείχτηκε άλλωστε με τη λειτουργία του πρώτου τμήματος ΖΕΠ στο νησί, αποκλειστικά με προσφυγόπουλα (στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Σάμου). Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τις καλές πρακτικές (πάντα σε στενή συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων) που προασπίζουν τα δικαιώματα ΟΛΩΝ των παιδιών χωρίς καμιά εξαίρεση».

Όσον αφορά την γενική συνέλευση της Δευτέρας, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συμμετέχοντες κατέληξαν σε δυο προτάσεις οι οποίες και θα συζητηθούν από τους Συλλόγους γονέων και κηδεμόνων όλων των σχολείων του νησιού. 

Μια των Δημοτικών σχολείων πόλεως Σάμου και Βαθέος, που υποστηρίζει τη λειτουργία τάξεων ΔΥΕΠ, εκτός των ήδη υπαρχόντων σχολικών μονάδων. 

Και μια του 2ου Γυμνασίου πόλεως Σάμου, που προτείνει να λειτουργήσουν ΔΥΕΠ εντός των σχολικών μονάδων, με την προϋπόθεση να γίνουν οι όποιες αναβαθμίσεις συγκεκριμένων αιθουσών και εγκαταστάσεων.














ripes
  • Blogroll

  • Blog Archive