Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Δολοφονία κοπέλας στο Πακιστάν: Το δικαστήριο αθώωσε τους κατηγορούμενους

Posted by ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΡΑΤΣΙΩΤΗ Δευτέρα, Φεβρουαρίου 25, 2019
Δικαστήριο στο Πακιστάν αθώωσε τον πατέρα, τον θείο και τον αδερφό της 26χρονης Ιταλο-Πακιστανής, Sana Cheema, οι οποίοι την πίεσαν να παντρευτεί έναν άνδρα που δεν ήθελε. Η νεαρή κοπέλα δεν δέχτηκε και εκείνοι την τιμώρησαν.

Η Sana ζούσε στην Ιταλία για...
το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της, αλλά βρέθηκε νεκρή όταν επισκέφτηκε την οικογένεια της στο Πακιστάν τον Απρίλιο του 2018.

Το πτώμα ήταν θαμμένο χωρίς καμία αυτοψία- ωστόσο όταν έγινε εκταφή και ιατροδικαστική εξέταση απεφάνθη ότι ο θάνατος προκλήθηκε από στραγγαλισμό. Οστά από τον αυχένα είχαν βγεί από τη θέση τους και ο λάρυγγας ήταν πρησμένος. Οι συγγενείς της Sana ισχυρίστηκαν ότι είχε πεθάνει από φυσικά αίτια και γι’αυτό την έθαψαν τοπικά.

Οι πληροφορίες λένε πως είχε ταξιδέψει από την Μπρέσια της Ιταλίας στο Πακιστάν για έναν αναγκαστικό γάμο που είχε κανονίσει η οικογένεια της αλλά αρνήθηκε. Οι φίλοι της αναφέρουν ότι η Sana ήθελε να παντρευτεί με έναν Ιταλό-Πακιστανό άντρα, με τον οποίο είχε σχέση αλλά οικογένεια της δεν ενέκρινε.

Ο θάνατος της προκάλεσε μαζικές αντιδράσεις στα Ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ανέφεραν πως πιθανότατα πρόκειται για «φόνο τιμής».

Ύστερα από το ξέσπασμα οι Πακιστανικές αρχές προέβησαν σε συλλήψεις. Ο μεγαλύτερος αδερφός της, Adnan, ο πατέρας της, Ghulam Mustafa Cheema και ο θείος της κατηγορήθηκαν για εμπλοκή στο θάνατο της Sana.

Παρόλ’αυτα και οι τρεις απαλλάχθηκαν από το περιφερειακό δικαστήριο του Gurjrat στο Πακιστάν, την Παρασκευή, λόγω έλλειψης συγκεκριμένων αποδείξεων.

Η αστυνομία υποστηρίζει ότι δόθηκε ομολογία, στη συνέχεια και κατά τη διάρκεια της έρευνας αποσύρθηκε.

O Ιταλός Υπουργός Εσωτερικών, Matteo Salvini έγραψε στο twitter του σχετικά με την υπόθεση: «Τι ντροπή, αν αυτό είναι ”ισλαμική δικαιοσύνη” είναι τρομακτικό. Μια προσευχή για τη Sana».

Η Human Rights Watch αναφέρει ότι η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών εξακολουθεί να αποτελεί μείζων πρόβλημα στο Πακιστάν. Οι ακτιβίστριες εκτιμούν ότι πραγματοποιούνται περίπου 1.000 «φόνοι τιμής» κάθε χρόνο στο Πακιστάν.













bbc
ampa.lifo.gr
  • Blogroll

  • Blog Archive